aniversare mircea septilici tvr

Anul acesta, 2017, sărbătorim 60 de ani de Teatru Naţional de Televiziune. Pe tot parcursul verii, în preajma acestui eveniment, Casa de Producție a TVR vă prezintă spectacole din Arhiva de aur: montări realizate de către cei care au făcut pionierat în lumea teatrului tv: regizori, actori, operatori, scenografi.

În luna august am programat spectacole realizate în perioada anilor 1978–1998.

Cu prilejul împlinirii a 105 ani de la naşterea actorului Mircea Şeptilici, Casa de Producţie a TVR vă propune spectacolul ”Un timbru rar” de Fred Firea în regia lui Constantin Dinischiotu. În distribuţie: Carmen Stănescu, Mircea Şeptilici, Dem Rădulescu, Silviu Stănculescu, Rodica Mandache, Ion Marinescu, Adriana Şchiopu, Rodica Sanda Ţuţuianu, Hamdi Cerchez, Mihai Dobre, Dumitru Chesa, Constantin Băltăreţu, Ştefan Tapalagă, Sorin Gheorghiu, Radu Panamarenco, Doina Tamaş, Cristian Molfeta, Aurelian Napu, Şerban Celea. Decoruri: Vasile Rotaru. Costume: Ruxandra Bârsan.

rodica mandache andra gavril

Rodica Mandache și Andra Gavril. Foto: TVR

Înaintea difuzării spectacolului, actriţa Rodica Mandache este invitata Andrei Gavril la rubrica ”Vedeta săptămânii”, o rubrică realizată de Andra Gavril.

Program de difuzare:

TVR 2: luni, 7 august 2017, ora 21.10
TVR Moldova: sâmbătă, 12 august 2017, ora 16.00
TVR Internațional: vineri, 11 august, ora 23.00/ sâmbătă, 12 august 2017, ora 18.00
TVR 3: duminică, 13 august 2017, ora 20.00

”Un timbru rar” este o comedie de situaţie, a cărei acţiune se petrece într-o şcoală districtuală. Obişnuit ca repartiţia posturilor să se facă prin intermediul banilor, inspectorul şcolar este pus în faţa angajării unei tinere profesoare de latină. Fiica unei sărmane văduve, biata femeie n-are cu ce-şi plăti postul, iar inspectorul nu poate da postul gratis. O colecţie de timbre rare și vechi, unica moștenire a văduvei, este soluţia salvatoare.

mircea-septilici telegrame

Mircea Șeptilici în filmul ”Telegrame” după I. L. Caragiale, regia: Gheorghe Naghi, 1959

Mircea Şeptilici (2 august 1912, București–1989, Montréal)

Mircea Șeptilici s-a născut la 2 august 1912 în București şi a fost un celebru actor român de teatru și film. În 1933 a apărut volumul de poezie “An din patru primavera”, al lui Mircea Șeptilici, pe atunci elev la Liceul ”Matei Basarab” din București.

A absolvit în 1937 cursurile Academiei de Artă Teatrală din București. Între anii 1948–1956 a fost arestat, fiind acuzat de activitate anticomunistă, ca membru în lotul ”fugarilor de la Tămădău”. S-a făcut remarcat în producţii precum ”Valurile Dunării” (1959), ”Telegrame” (1959), ”Porto-Franco” (1961), ”Cerul n-are gratii” (1962), ”Celebrul 702” (1962), ”Regăsire” (1977), ”Jucătorii de cărți” (1977), ”Banchetul” (1980).

santaj_cotescu-besoiu-septilici-papaiani__santaj 1980

Octavian Cotescu, Sebastian Papaiani, Ion Besoiu, Mircea Șeptilici în filmul ”Șantaj”, regia: Geo Saizescu, 1982

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) ”pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

În perioada regimului comunist, a emigrat în Canada, stabilindu-se la Montréal, unde a murit în anul 1989.

Teatrul Național de Televiziune este un proiect al Casei de Producție a TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro. Producător coordonator: Demeter András István.

Comunicat al Casei de Producție a TVR

logo-revista-teatrala-radioVezi și: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea

 

costintuchilaTEATRU TVAdriana Şchiopu,Aurelian Napu,carmen stanescu,casa de productie tvr,Constantin Băltăreţu,constantin dinischiotu,Cristian Molfeta,dem rădulescu,Doina Tamaş,Dumitru Chesa,filme cu Mircea Șeptilici,gheorghe naghi,Hamdi Cerchez,ion marinescu,Liceul ”Matei Basarab” din București,Mihai Dobre,mircea șeptilici,Radu Panamarenco,rodica mandache,Rodica Sanda Țuțuianu,Şerban Celea,silviu stănculescu,Sorin Gheorghiu,ștefan tapalagă,teatru tv 60 ani,Telegrame” după I. L. Caragiale,Un timbru rar” de Fred Firea
Anul acesta, 2017, sărbătorim 60 de ani de Teatru Naţional de Televiziune. Pe tot parcursul verii, în preajma acestui eveniment, Casa de Producție a TVR vă prezintă spectacole din Arhiva de aur: montări realizate de către cei care au făcut pionierat în lumea teatrului tv: regizori, actori, operatori, scenografi. În...