Roma caput culturae, rubrică de RALUCA NIȚĂ

festival romaeuropa

rubrica roma caput culturaeTema celei de a 29 a ediţii a Festivalului Romaeuropa, care se va desfăşura în perioada 24 septembrie–30 noiembrie 2014, este „Seva vitală”. O invitaţie la curaj în vremuri de criză economică extrem de dură pentru Italia, făcută de organizatorii acestei manifestări culturale internaţionale, conştienţi că tocmai în momentele dificile, arta a ştiut să se reinventeze şi să se îmbogăţească expresiv. 

Un festival multi-tematic (coregrafie, teatru, circ, muzică şi digital life), deschis pluralismului estetic şi de limbaj care va furniza imaginea unor realităţi culturale diferite şi inedite în 15 spaţii puse la dispoziţie de primăria Romei: 52 de proiecte artistice, 118 zile de spectacol, 20 de premiere pentru Italia şi 5 premiere absolute. 

scena din spectacolul Darling

Scenă din spectacolul Darling

La Secţiunea Teatru sunt aşteptate cu enorm interes spectacolul Darling, produs de Compania Ricci/Forte, un text care are la baza Orestia lui Eschil dar care îşi propune să ne convingă de legătura indisolubilă dintre Eschil, Hannah Arendt, Gregory Crewdson, Edward Hopper, Antonin Artaud şi Led Zeppelin; de asemenea, Operetta Burlesca un spectacol scris şi regizat de Emma Dante despre complicatul univers senzitiv şi emoţional al homesexualităţii. 

scena din spectacolul Operetta burlesca

Operetta Burlesca

Aşteptat este şi debutul artistei anarhiste de naţionalitate spaniolă Angèlica Liddell cu spectacolul Tandy, inspirat de o nuvelă semnată de Sherwood Anderson. O elegie de dragoste, melancolie, nebunie şi destin. Născută şi botezată în acelaşi oraş (Figueras) şi în aceeaşi biserică ca Salvador Dalì, Liddell este regizoare, dramaturg şi interpret al creaţiilor sale. Teatrul ei este considerat excentric, ceva între punk şi Goya negru. Limbajul său e violent şi supranatural, fizic şi material, uneori ironic şi delicat. O dramaturgie care se articulează în corp (ca loc al violenţelor şi obiect de sacrificiu), în voce, (folosită și „tratată” periculos) şi în muzică. 

Scena din spectacolul Tandy

Tandy

Extrem de interesant ca propunere şi spectacolul Gospodin, regizat de un veteran al Festivalului din capitala Italiei, Giorgio Barberio Crosetti. Textul aparţine scriitorului german în vârstă de 36 de ani Philipp Lohle, angajat ca dramaturg la teatrul Maxim Gorki din Berlin, deja faimos în Germania şi Franţa datorită acestei piese. O parabolă crudă despre umanitatea alternativă şi integrată, care a găsit în sensibilitatea lui Crosetti un regizor „navigator experimentat” de la clasici la mit, la cabaret, operă lirică, cunoscător al mecanismelor corporale şi tehnologice. În acest caz, spectacolul e îmbogăţit cu graphic animation, video mapping şi chroma key, mijloace pe cât de sugestive pe atât de ironice. 

Scena din spectacolul Hamlet

Hamlet

Hamlet se întoarce şi în acest an pe scena Festivalului într-un spectacol regizat de Andrea Baracco cu scenografia multimedială semnată de Luca Brinchi şi Roberta Zanardo. Protagonistul dovedeşte fragilitatea, neputinţa şi excesele omului contemporan, mişcându-se nesigur pe un teren fertil capcanelor şi falselor aparente. 

Acestea sunt doar câteva dintre provocările teatrale ale Festivalului. Lor li se adaugă multe altele, împreună cu cele ale tuturor secţiunilor. Dacă în perioada septembrie-noiembrie vă veţi afla la Roma, nu ocoliţi această manifestare culturală. Un bilet costă între 15 şi 35 de euro. Un abonament pentru 5 spectacole este 100 euro (20 de euro pe spectacol), iar un abonament pentru 10 spectacole este de 150 euro. 

E adevărat că Roma însăşi e un spectacol în aer liber şi în plus gratis şi în plus o viziune într-o scenografie naturală poate da noi semnificaţii şi emoţii oraşului.

Corespondenţă de la Roma 

raluca nita

Raluca Niță

Vezi: arhiva rubricii Roma caput culturae

Compania Ricci/Forte: doi Stanislavski ai anilor 2000 de Raluca Niță

costintuchilaROMA CAPUT CULTURAEcorespondenta de la roma in revista teatrala radio,darling,emma dante,festivaluri in italia,hamlet,info externe rtr,operetta burlesca,raluca niță,ricci/forte,roma caput culturae,romaeuropa festival,seva vitala,trandy
Roma caput culturae, rubrică de RALUCA NIȚĂ Tema celei de a 29 a ediţii a Festivalului Romaeuropa, care se va desfăşura în perioada 24 septembrie–30 noiembrie 2014, este „Seva vitală”. O invitaţie la curaj în vremuri de criză economică extrem de dură pentru Italia, făcută de organizatorii acestei manifestări culturale...