de COSTIN TUCHILĂ

george constantin 20 de ani de la moarte revista teatrala radio costin tuchilă

Astăzi, 26 aprilie 2014 se împlinesc 20 de ani de la despărțirea de marele actor George Constantin. Născut într-o zi de mai, 3, a anului 1933, la București, părăsea această lume în plină putere creatoare, lăsând o amprentă stilistică inconfundabilă pe scena de teatru, în film și la teatrul radiofonic.

evocare george constantin roluri in teatru costin tuchila

Privind acum retrospectiv biografia sa artistică, se poate constata o rară coincidență în lumea artei: George Constantin a interpretat 59 de roluri pe scenele teatrelor și a fost distribuit într-un număr egal de filme, 59. Lor li se adaugă cele 34 de roluri la televiziune și o vastă și impresionantă fonotecă: peste 500 de roluri la teatrul radiofonic, probabil un veritabil record. Inegalabil în roluri de compoziție de amplă respirație, cu o vocație dramatică rar întâlnită, George Constantin rămâne de neuitat în spectacole shakespeariene: rolul titular din Regele Lear, în regia lui Radu Penciulescu, Prospero din Furtuna, în viziunea lui Liviu Ciulei, Timon în Timon din Atena (regia: Dinu Cernescu), Sir John Falstaff în Henric al IV-lea (regia: Lucian Giurchescu), Sextus Pompeius în Antoniu și Cleopatra (regia: George Teodorescu); în rolul lui Harpagon din Avarul (regia: Mircea Cornișteanu) și Domnul Jourdain din Burghezul gentilom de Molière (regia: Alexandru Dabija); în piese de Cehov: Ivan Petrovici Voinițki din Unchiul Vania (regia: Alexa Visarion), Lopahin din Livada de vișini (teatru TV, regia: Cornel Todea); în rolul lui Prohor Borisovici Hrapov din Vassa Jeleznova de Maxim Gorki (regia: Ion Cojar); în rolul titular din Henric al IV-lea de Pirandello (regia: Lucian Giurchescu); în Frații Karamazov, unde îl întruchipa pe Dmitri Karamazov (regia: George Teodorescu); în rolul lui Dumitru Bucșan din Ultima oră de Mihail Sebastian (regia: Valeriu Moisescu) sau în rolul creat la tinerețe, Domnul Higgins din Pygmalion de G. B. Shaw, în regia Sandei Manu. O creația memorabilă a fost cea din Iona de Marin Sorescu, în regia lui Andrei Șerban, rol înregistrat și la teatrul radiofonic, regia: Dan Puican.

george constantin 20 de ani de la moarte revista teatrală radio

Așa cum anunțam, consecventă programului său de a vă oferi portrete monografice ale unor mari actori români, readucându-i astfel în actualitate cu mijloacele de care dispunem, Revista Teatrală Radio dedică luna mai 2014 lui George Constantin.

În martie v-ați reîntâlnit cu Gina Patrichi, site-ul nostru publicând substanțiale comentarii și interviuri. În 17 aprilie am marcat semicentenarul George Vraca.

La rubrica Remember, în 3 mai, Annie Muscă îl va evoca pe George Constantin. Pe lângă portretul pe care îl vom publica sub la rubrica Remember, care se bucură de multă audiență, veți citi comentarii, evocări, amintiri despre George Constantin și veți asculta fragmente din înregistrari aflate în Fonoteca de Aur.

Luni, 19 mai 2014, la ora 11.00, în cadrul audițiilor de la Clubul Ramada-Majestic din București, Teatrul Național Radiofonic va organiza o Evocare George Constantin, prilej de a-l reasculta în Iona de Marin Sorescu.

cymbeline george constantin cristian munteanu

tnr-logoMâine, duminică, 27 aprilie 2014, la ora 14.00, la Radio România CulturalTeatrul Național Radiofonic vă invită să ascultați un spectacol din Fonoteca de Aur, Cymbeline de William Shakespeare, cu George Constantin în rolullogo rrc titular, în regia lui Cristian Munteanu, spectacol din anul 1978. Traducerea și adaptare radiofonică aparțin lui Florian Nicolau. În distribuție, nume mari ale teatrului românesc: Gina Patrichi, Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Adrian Georgescu, Ion Pavlescu, Emil Hossu, Paul Avram, Victor Ștrengaru, Ion Marinescu, Matei Alexandru, Sorin Gheorghiu. Regia de studio: Crânguța Manea. Regia muzicală: Timuș Alexandrescu. Regia tehnică: ing. Tatiana Andreicic.

george constantin karamazov tango mrozek

Fotografii din arhiva familei. Sursa foto: www.georgeconstantin.ro

Duminica viitoare, 4 mai 2014, la aceeași oră, pe același post, am reprogramat Patima roșie de Mihail Sorbul, în regia lui Dan Puican, cu George Constantin alături Dana Dogaru, Adrian Pintea, Dan Condurache (1992), spectacol distins cu Premiul UNITER pe anul 1994 iar marți, 6 mai 2014, la Radio România Cultural, ora 19.00, Iona de Marin Sorescu.

George Constantin în Cymbeline de William Shakespeare, regia: Cristian Munteanu. Data difuzării în premieră: 11 decembrie 1978 – fragment

Grafică și ilustrații de Costin Tuchilă. Editare multimedia: Maria Andronache.

P. S. Folosim această ocazie pentru a menționa că data corectă a morții actorului George Constantin este 26 aprilie 1994, și nu 30 aprilie 1994, cum apare pe majoritatea site-urilor.

costintuchilaPROFIL TEATRALannie muscă,cristian munteanu,cymbeline,george constantin evocare 20 de ani de la moarte,gina patrichi,liviu ciulei,majestic,mari actori români,mihai constantin,prospero,radu penciulescu,regele lear cu george constantin,rrc,tango de mrozek,UNITER
de COSTIN TUCHILĂ Astăzi, 26 aprilie 2014 se împlinesc 20 de ani de la despărțirea de marele actor George Constantin. Născut într-o zi de mai, 3, a anului 1933, la București, părăsea această lume în plină putere creatoare, lăsând o amprentă stilistică inconfundabilă pe scena de teatru, în film și...