birlic teatrul brasov tvr

Casa de Producție a TVR a programat luni, 4 mai, ora 19.50, la TVR 2 o comedie spumoasă, Birlic de Arnold și Bach, adaptată de Tudor Mușatescu și Sică Alexandrescu, pentru a aniversa astfel 200 de ani de când, la Brașov, pe 5 mai 1815, se desfășura prima reprezentație teatrală în limba română.

Birlic este o preluare de pe scena Teatrului din Brașov a spectacolului regizat de Eugen Mercus. În distribuţie: Mircea Andreescu, Costache Babii, Luminița Blănaru, Viorica Geantă-Chelba, Claudia Roxana Comșa, Virginia Itta Marcu, Flavius Constantinescu Nina Zăinescu, Andrei Ralea, Dan Săndulescu, Gabriel Săndulescu, Adrian Rățoi, Liviu Crăciun, Radu Negoescu, Daniela Trifan. Scenografia și costumele: Marfa Axenti. Ilustrația muzicală: Romeo Chelaru. Lumini: Dan Petrovici. Regia TV: Eugen Todoran. Redactor: Ioana Prodan. 

Spectacolul va fi difuzat în reluare marți, 5 mai 2015, la ora 12.10, la TVR 2. 

Birlic_Costache Babii

Costache Babii în spectacolul Birlic

Punct de întâlnire a culturilor, Brașovul este locul unde, la 5 mai 1815, trupa ambulantă germano-maghiară a lui  Johann Gerger, joacă în limba română, în sala Reduta, piesa Vecinătatea periculoasă de August von Kotzebue.  Aceasta este considerată a fi prima reprezentație teatrală, clar documentată, în limba română din Transilvania. Un an mai târziu, la 27 decembrie 1816, Gh. Asachi traduce şi regizează Mirtil şi Hloe după Gessner şi Florian, într-o sală adaptată pentru spectacole în casa lui C. Ghica din Iaşi, iar Hecuba de Euripide se joacă în limba greacă la Teatrul „Cişmeaua roşie” din  Bucureşti abia în 1819. 

Birlic Luminita Blanaru

Luminita Blănaru

Casa de Producție a TVR propune aniversarea acestui eveniment prin difuzarea spectacolului Birlic, al trupei Teatrului Dramatic „Sică Alexandrescu” din Brașov, pus în scenă de regizorul Eugen Mercus în 1988 și preluat de TVR în urmă cu 25 de ani. Birlic, povestea unui mic burghez din Fălticeni, prins în vârtejul intrigilor amoroase ale Capitalei, este o adaptare după Arnold și Bach, făcută de Tudor Mușatescu și regizorul Sică ALexandrescu. Plin de vervă și replici scânteietoare, „mușatisme”, textul l-a definit până la identificare pe actorul cernăuțean Grigore Vasiliu devenit, datorită succesului personajului, prea-cunoscutul Grigore Vasiliu-Birlic.

Birlic_Mircea Andreescu

Mircea Andreescu

Despre Birlic-ul pus în scenă în 1988 la Brașov, cronicarul Constantin Radu-Maria scria în 1989: „În ce privește simțul măsurii (atât de greu de păstrat în comedie), verva, nonșalanța cu care fiecare își abordează rolul, ar fi de citat întreaga trupă. Se cuvine totuși să remarcăm capacitatea de a caricaturiza tipică a unora dintre actori precum Dan Săndulescu în Iancu Iabrașu, director de bancă, graseind moldovenește și prelungindu-și prestanța de om al zilei de la bărbia ridicată trufaș peste plastronul alb, până la pântecul proeminent, sau Mircea Andreescu în rentierul Mișu Trestioreanu, lucind cinic monoclul de curtezan bătrân. Precum și pe Nina Zăinescu, în rolul vedetei de teatru lipsite de scripule în amor, cu mers provocator, insinuând voluptăți promise tuturor și nimănui. […] Iată-l pătrunzând în scenă, îmbrăcat într-un tartan cadrilat, colorat țipător, purtând o geantă de voiaj dintr-un secol revolut și împingând agresiv cu vârful umbrelei negre […]. În întâlnirea sa cu personajul, Costache Babii nu ne trimite prin nimic la marele său înaintaș, ci construiește minuțios, pe datele psihofizice, un personaj nou. Un bonom care se desprinde de ilarul unui comportament social, luând cunoștință de sine tocmai prin ridicolul situațiilor pe care caracterul lui contrafăcut le reclamă.” (Revista „Teatrul”, nr. 1/1989).

 Comunicat al Casei de Producţie a TVR

Birlic_Nina Zainescu

Nina Zăinescu

Birlic_Costache Babii 2

Costache Babii. Sursa foto: TVR

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva rubricii Teatru TV

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv

costintuchilaTEATRU TV200 de ani de la prima reprezentație teatrală în limba română,aniversare,birlic dupa arnold si bach,casa de productie tvr,Cişmeaua roşie,Constantin Radu-Maria,eugen mercus,grigore vasiliu birlic,nina zăinescu,sică alexandrescu,teatru la brasov,teatrul sica alexandrescu brasov,tudor musatescu,Vecinătatea periculoasă de August von Kotzebue
Casa de Producție a TVR a programat luni, 4 mai, ora 19.50, la TVR 2 o comedie spumoasă, Birlic de Arnold și Bach, adaptată de Tudor Mușatescu și Sică Alexandrescu, pentru a aniversa astfel 200 de ani de când, la Brașov, pe 5 mai 1815, se desfășura prima reprezentație teatrală în...