39-de-trepte-teatrul-foarte-mic edinburgh festival fringe

eveniment teatral sigla 2În luna august 2015, Teatrul Mic din București va fi prezent în cadrul celui mai amplu festival de teatru din lume – Edinburgh Festival Fringe. Spectacolul 39 de trepte, regizat de Gabriela Dumitru după filmul omonim de John Buchan şi Alfred Hitchcock, adaptare de Patrick Barlow după o idee originală de Simon Corble şi Nobby Dimon la Teatrul Foarte Mic, va fi găzduit pentru un număr de 12 reprezentaţii la New Town Theatre (Freemasons Hall, 96 George Street, Edinburgh). Între 6 şi 17 august, începând cu ora 19.20, Ştefan Lupu, Andreea Grămoşteanu, Bogdan Talaşman, Viorel Cojanu şi Claudia Prec vor apărea pe scena scoţiană pentru a spune povestea celor 39 de trepte.

39 de trepte Teatrul Foarte Mic fotocredit Costin Rusu (17)

39 de trepte, Teatrul Foarte Mic. Foto: Costin Rusu

Motor… Acţiune! Crimă, urmăriri spectaculoase, suspans, tensiune, cascadorii, focuri de armă, avioane în picaj, răsturnări de situaţie. Toate ingredientele unui blockbuster cu spioni redimensionate pentru scena de teatru.

stefan-lupu-2

Ștefan Lupu

Stop! Tras! În spatele camerei de filmat, între două cadre, decorul se schimbă la vedere, regizorul dă agitat ultimele indicaţii, actriţele se îndrăgostesc de protagonist; talent, orgolii, intrigă, determinare şi o poveste de iubire. O zi obişnuită pe platoul de filmare.

edinburgh festival fringe 2015

Edinburgh Festival Fringe este, poate, cel mai impresionant festival de teatru din lume. În fiecare an, în luna august, capitala Scoţiei reuneşte mii de spectacole în sute de spaţii de joc – de la teatru la dans, circ, operă, musical, cabaret, teatru de stradă, expoziţii, happening-uri. Cu o tradiţie începută în 1947, Edinburgh Festival Fringe a devenit sinonim cu un veritabil fenomen. Anul trecut, în cele patru săptămâni de festival, au avut loc nu mai puţin de 49.497 de reprezentaţii ale celor 3.193 de spectacole prezentate de artişti de pe toate continentele.

Anul acesta, numele unuia dintre aceste spectacole este 39 de trepte. Teatrul Mic revine în prim-planul teatrului european odată cu prima sa participare la Edinburgh.

Spectacolul va fi jucat în limba română, cu supratitrare în limba engleză.

edinburgh-fringe-festival

sigla mica teatrul mic39 de trepte după filmul omonim de John Buchan şi Alfred Hitchcock, adaptare de Patrick Barlow după o idee originală de Simon Corble şi Nobby Dimon. Traducere de Gabriela Dumitru. Regia: Gabriela Dumitru. Cu: Ştefan Lupu, Andreea Grămoşteanu, Bogdan Talaşman, Viorel Cojanu, Claudia Prec. Scenografia: Vladimir Turturica. Coloana sonoră: Andrei Petre-Tatu. Coregrafia: Ştefan lupu. Grafica: Valentin Fiscu. Foto & video: Costin Rusu. Mulţumiri scenografului Tudor Prodan. Durata 1 oră și 15 minute (fără pauză).

stefan lupu si andreea gramosteanu spectacol 39 trepte

Ștefan Lupu și Andreea Grămoșteanu 

[…] În spectacolul de la Teatrul Foarte Mic, regizat de Gabriela Dumitru care semnează şi traducerea, se îmbină două perspective: un scenariu de teatru şi un scenariu de film. Patru actori, un regizor, o cameră de filmat, costume, decor şi un scenariu de succes. Conceptul de «teatru în teatru» este reinterpretat, iar formula este cea de «film în teatru». Ştefan Lupu, Andreea Grămoşteanu, Viorel Cojanu, Claudia Prec, Bogdan Talaşman întruchipează diverse personaje, trecând firesc de la o stare la alta pe parcursul celor aproape două ore de spectacol la vedere, la fel ca pe un platou de filmare. E nevoie de talent, de forţă, de actorie în adevăratul sens al cuvântului, ca să poţi susţine acestă formă de maraton scenic, iar actorii distribuiţi în acest spectacol de teatru-film au primit aplauzele bine meritate. Ştefan Lupu, interpretul personajului principal, Richard Hannay, pune la bătaie atât talentul actoricesc, cât şi calităţile sale fizice, pentru că acest rol este imaginat ca personajul să fie sprinten la minte şi la trup. Un tânăr talentat, un actor de forţă, care şi-a susţinut partitura cu mare abilitate.

bogdan talasman viorel cojan

Viorel Cojanu și Bogdan Talașman

Regizoarea Gabriela Dumitru a „exploatat” inteligent „scenariul de succes”, creând un adevărat spectacol de suspans, pigmentat copios cu mult umor, un spectacol de film în teatru. […].

claudia prec

Claudia Prec

Premiera a avut loc în 21 ianuarie 2015 şi aşa cum spunea directorul acestui teatru, actorul Mihai Dinvale, care dubleză în deschidere vocea lui Alfred Hitchcock, că spectacolul merită văzut, eu aş adăuga că  acest spectacol este o mică bijuterie. De reţinut un detaliu extrem de interesant. Atunci când spectatorul intră pe uşa Teatrului Foarte Mic, are surpriza să urce chiar 39 de trepte, numerotate, evident, până la uşa sălii de spectacol. Ingenios, nu-i aşa?” –  Pușa Roth, 39 de trepte, Revista Teatrală Radio, 3 martie 2015.

Videoclip

logo revista teatrala radioVezi și: „39 de trepte”, în premieră la Teatrul Foarte Mic din București

„39 de trepte”, un spectacol cu convenție deschisă, reportaj de Raluca Rădulescu

Arhiva Teatrul Mic din București

Arhiva rubricii Festivaluri

costintuchilaFESTIVALURI39 de trepte,alfred hitchcock,Andreea Grămoșteanu,edinburgh festival fringe,festivalul de teatru de la edinburgh,Gabriela Dumitru,mihai dinvale,pusa roth,stefan lupu,teatrul foarte mic,teatrul mic bucuresti
În luna august 2015, Teatrul Mic din București va fi prezent în cadrul celui mai amplu festival de teatru din lume – Edinburgh Festival Fringe. Spectacolul 39 de trepte, regizat de Gabriela Dumitru după filmul omonim de John Buchan şi Alfred Hitchcock, adaptare de Patrick Barlow după o idee originală...