Cronică de teatru de PUȘA ROTH

cronica de teatru de pusa roth 39 de trepte hitchcock teatrul foarte mic

Vorbind despre 39 de trepte, spectacolul de la Teatrul Foarte Mic din București, trebuie să amintim întâi de toate de romanul lui John Buchan apărut în 1915 şi apoi de filmul cu acelaşi titlu din 1935 al lui Alfred Hitchcock. Adaptarea scenică a romanului poliţist Cele treizeci şi nouă de trepte de John Buchan a fost realizată de către Patrick Barlow, în 2005, pentru scena londoneză, după o idee originală de Simon Corble şi Nobby Dimon, în care cele 169 de personaje ale scenariului original sunt interpretate de patru actori. În anul 2008, a avut loc premiera pe Broadway – spectacol de mare succes, încununat cu două Premii Tony. De asemenea, piesa a fost distinsă cu: Premiul Oliver (2007), Premiul Best New Comedy (2008) şi Drama Desk Award (2009).

John Buchan (1875–1940) a fost avocat, politician, diplomat, istoric, romancier, guvernator al Canadei. Romanul 39 de trepte este o palpitantă incursiune în lumea tenebroasă a serviciilor secrete. Succesul celor 39 de trepte l-a făcut pe Buchan să scrie încă patru romane cu Richard Hannay ca protagonist.

stefan lupu 2

Ștefan Lupu (Richard Hannay) în 39 de trepte, Teatrul Foarte Mic din București

Richard Hannay este un londonez plictisit, a cărui viaţă devine brusc interesantă după ce o femeie este ucisă în locuinţa lui. Cine este femeia? De ce s-a refugiat în apartamentul lui? Ce reprezintă aceste misterioase „39 de trepte”? Învinuit de uciderea femeii, Hannay pleacă în Scoţia pentru a găsi răspuns. Străbate Scoţia cu trenul, cu automobile furate, se adăposteşte prin hanuri sau ferme adoptând identităţi false, se ascunde prin hăţișuri, ca să nu fie depistat dintr-un monoplan care îl căuta etc.

stefan lupu si andreea gramosteanu spectacol 39 trepte

Ștefan Lupu și Andreea Grămoșteanu 

În spectacolul de la Teatrul Foarte Mic, regizat de Gabriela Dumitru care semnează şi traducerea, se îmbină două perspective: un scenariu de teatru şi un scenariu de film. Patru actori, un regizor, o cameră de filmat, costume, decor şi un scenariu de succes. Conceptul de „teatru în teatru” este reinterpretat, iar formula este cea de „film în teatru”. Ştefan Lupu, Andreea Grămoşteanu, Viorel Cojanu, Claudia Prec, Bogdan Talaşman întruchipează diverse personaje, trecând firesc de la o stare la alta pe parcursul celor aproape două ore de spectacol la vedere, la fel ca pe un platou de filmare. E nevoie de talent, de forţă, de actorie în adevăratul sens al cuvântului, ca să poţi susţine acestă formă de maraton scenic, iar actorii distribuiţi în acest spectacol de teatru-film au primit aplauzele bine meritate. Ştefan Lupu, interpretul personajului principal, Richard Hannay, pune la bătaie atât talentul actoricesc, cât şi calităţile sale fizice, pentru că acest rol este imaginat ca personajul să fie sprinten la minte şi la trup. Un tânăr talentat, un actor de forţă, care şi-a susţinut partitura cu mare abilitate.

bogdan talasman viorel cojan

Viorel Cojanu și Bogdan Talașman

Regizoarea Gabriela Dumitru a „exploatat” inteligent „scenariul de succes”, creând un adevărat spectacol de suspans, pigmentat copios cu mult umor, un spectacol de film în teatru. Scenografia: Vladimir Turturică (mulţumiri scenografului Tudor Prodan). Coloana sonoră: Andrei Petre-Tatu. Coregrafia: Ştefan Lupu. Grafica: Valentin Fiscu. Foto&Video: Costin Rusu. 

claudia prec

Claudia Prec

Premiera a avut loc în 21 ianuarie 2015 şi aşa cum spunea directorul acestui teatru, actorul Mihai Dinvale, care dubleză în deschidere vocea lui Alfred Hitchcock, că spectacolul merită văzut, eu aş adăuga că  acest spectacol este o mică bijuterie. De reţinut un detaliu extrem de interesant. Atunci când spectatorul intră pe uşa Teatrului Foarte Mic, are surpriza să urce chiar 39 de trepte, numerotate, evident, până la uşa sălii de spectacol. Ingenios, nu-i aşa? 

Următorul spectacol este programat joi, 12 martie 2015, la ora 19.00. Bilete online: http://www.eventim.ro/ro/bilete/39-de-trepte-bucuresti-teatrul-foarte-mic-376116/event.html.

39-de-trepte-premiera-teatrul-foarte-mic

 Viorel Cojanu și Bogdan Talașman

bogdan talasman foto rusenski art

Bogdan Talașman

claudia prec stefan lupu

Ștefan Lupu și Claudia Prec

stefan lupu

Ștefan Lupu

teatrul foarte mic 39 de trepte regia gabriela dumitru

Viorel Cojanu și Ștefan Lupu

suspans umor 39 de trepte gabriela dumitru

imagine 39 trepte teatrul foarte mic

Ștefan Lupu și Andreea Grămoșteanu 

aeroplan 39 de trepte

fotografie din 39 de trepte

Fotografii din spectacol: Rusenski Art. Sursa: Facebook

Videoclip

pusa-roth

Pușa Roth

logo revista teatrala radioArticole și interviuri de Pușa Roth:  Poveste despre tatăl meu, cronică de teatru

„Capriciile Fenisei” de Lope de Vega

Dumitru Radu Popescu: „Am scris multe piese plecând de la actori”

Lucian Giurchescu: „Teatrul nu se poate face la fiecare în bucătărie”

Ruxy

Actriţa Ruxandra Sireteanu a încetat din viață

Ruxandra Sireteanu: „Teatrul este dragostea şi chinul meu”

„Comedia măgarilor” de Plaut

Caragiale – 162

Anotimpuri de teatru

„Orestia” de Eschil

„Cel ce se pedepsește singur” de Terențiu

„Mizantropul” de Molière la Teatrul Național Radiofonic

Dorel Vişan: „Teatrul românesc s-a încurcat în iţele democraţiei”

Ştefan Iordache – lecţia despre simplitate şi firesc

Remember Irina Petrescu

Coca Andronescu în „Peribañez şi comandorul de Ocaña” de Lope de Vega

Ștefan Iordache în „Amphitryo” de Plaut

Un zâmbet pentru un iris

Săli de teatru în Bucureşti în secolul al XIX-lea

Profesiunea doamnei Warren, cronică de teatru

Mata Hari – Dincolo de legendă, cronică de teatru

Allegro, ma non troppo, cronică de teatru

Cristian Munteanu

Costache Caragiale

Anotimpul de aur

Švejk în al doilea război mondial, cronică de teatru radiofonic

logo revista teatrala radioArhiva rubricii Cronica de teatru

costintuchilaCRONICA DE TEATRU39 de trepte cronica de teatru de pusa rpth,actiune,alfred hitchcock,Andreea Grămoșteanu,bogdan talașman,crimă,film in teatru,Gabriela Dumitru,John Buchan,mihai dnvale,Patrick Barlow,stefan lupu,suspans,teatrul foarte mic,viorel cojanu
Cronică de teatru de PUȘA ROTH Vorbind despre 39 de trepte, spectacolul de la Teatrul Foarte Mic din București, trebuie să amintim întâi de toate de romanul lui John Buchan apărut în 1915 şi apoi de filmul cu acelaşi titlu din 1935 al lui Alfred Hitchcock. Adaptarea scenică a romanului...