liviu ciulei tvr teatru tv

În iunie anul acesta, se împlinesc 60 de ani de la apariția în revista „Teatrul” a eseului Teatralizarea picturii de teatru, scris de Liviu Ciulei. Articolul cu „valoare de manifest” a atras o mulțime de dezbateri. Ciulei nu numai că justifică „teatralitatea”, dar dă avânt celor mai curajoase formule, încurajează căutările, redă directorului de scenă dreptul de a fi creator, de a inventa, de a interpreta textul dramatic.

revista teatrul nr 2 iunie 1956 liviu ciulei

„A teatraliza scenografia – sublinia Ciulei (în numărul 2, din iunie 1956, al revistei „Teatrul”, cu un an înainte de apariția televiziunii și a unui nou discurs teatral, Teatrul de Televiziune) – înseamnă a reda realitatea cu imagini specifice artei scenice. Nu arhitectura înghesuită şi minimalizată pe o scenuţă, nu clădiri sau peisaje reproduse cu efort inutil din carton, ci imagini scenice, poetico-dramatice, concretizate în decoruri.”

Cu acest articol Ciulei redeschide calea școlii regizorale românești, iar el însuși devine conducătorul ideatic al generației sale.

Liviu Ciulei

Liviu Ciulei

„[…] Eram încă student în anul IV la arhitectură şi preocupat şi fascinat de arhitectura de interior şi exterior americană. Am încercat s-o reproduc pe scenă şi primele mele decoruri au avut căutare fiindcă înlocuiau cu o construcţie fermă obişnuitele decoruri din pânză pictată – un fel de verism arhitectural. Formaţia mea de arhitect m-a ajutat în cariera scenografică, dar în acelaşi timp a fost şi un obstacol în căutările mele de a găsi în decor un limbaj specific teatral care să evite imitaţia naturii. Realitatea în Teatru este alta decât cea cotidiană. Este o realitate abstractă, artificială, care doar sugerează Viaţa. Abstracţiunea decorului lasă loc imaginaţiei spectatorului să o completeze cu memoria sa vizuală, cu experienţa sa”. (Din volumul Cu gânduri și imagini, 2009).

Schita de decor pentru Anii negri, de A. Baranga si N. Moraru

Schiță de decor de Liviu Ciulei pentru Anii negri de A. Baranga și N. Moraru,  Teatrul Național din București, stagiunea 1958–1959. Sursa: Teatrul în România după 23 August 1944, volum publicat sub îngrijirea Acad. G. Oprescu, București, Academia Republicii Populare Române, Institutul de Istoria Artei, 1959

În continuarea demersului de a reașeza pe un loc firesc Teatrul Național de Televiziune, Casa de Producție a TVR vă propune Gin Rummy de Donald Coburn, spectacol preluat de la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra – premiera TV: 1991. În distribuție: Clody Bertola și Petre Gheorghiu. Costume: Dorin Jurgen. Adaptare: TV Dinu Cernescu. Decorurile și regia: Liviu Ciulei. Redactor: Mihaela Burda.

Program de difuzare:

TVR 2: luni, 27 iunie 2016, ora 20.10 și luni 4 iulie, ora 01.10
TVR 3: sâmbătă 2 iulie, ora 20.00 și duminică 3 iulie, ora 8.00
TVR Internațional: duminică 3 iulie, ora 18.00 și luni 4 iulie, ora 9.00.

Gin Rummy a fost scrisă în 1976 de Donald Coburn. În 1978 The Gin Game (titlul original al piesei) a fost distinsă cu Premiul Pulitzer, însă premiera oficială a avut loc cu un an înainte, pe Broadway, în regia lui Mike Nichols, cu Jessica Tandy şi Hume Cronyn în distribuţie. 

În România, Gin Rummy de Donald Coburn a fost jucată în premieră pe 6 februarie 1980, în regia lui Liviu Ciulei, cu Clody Bertola şi Petre Gheorghiu.

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție a TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro. Producător coordonator: Demeter András István.

Comunicat al Casei de Producție a TVR 

logo revista teatrala radioVezi: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea  

 

costintuchilaTEATRU TVclody bertola,gin rummy,liviu ciulei,petre gheorghiu,reista teatrul 1956,scenografie liviu ciulei,Teatralizarea picturii de teatru
În iunie anul acesta, se împlinesc 60 de ani de la apariția în revista „Teatrul” a eseului Teatralizarea picturii de teatru, scris de Liviu Ciulei. Articolul cu „valoare de manifest” a atras o mulțime de dezbateri. Ciulei nu numai că justifică „teatralitatea”, dar dă avânt celor mai curajoase formule,...