calatoria lui tandarica expozitie 70 ani teatrul tandarica

Teatrul „Ţăndărică” din București continuă evenimentele aniversare „70 de ani” și vă invită vineri, 7 august 2015, la ora 17.00, la Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu (B-dul I. C. Brătianu nr. 2, Piața Universității), la vernisajul expoziţiei Călătoria lui Ţăndărică, o poveste fascinantă care merită cunoscută. Expoziția va rămâne deschisă până în 20 septembrie 2015, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 18.00.

Afis expozitie CALATORIA LUI TANDARICA

Teatrul de animație este firul roşu ce leagă copilăria de adolescență, o constantă în devenirea generaţiilor. Astfel, expoziţia Călătoria lui Ţăndărică se adresează atât copiilor, cât și tuturor celor pasionaţi de cultură, istorie şi teatru.

marioneta tandarica Muzeul virtual de papusi si marionete Dorina Tanasescu

Marioneta Țăndărică, Muzeul virtual de păpuși și marionete „Dorina Tănăsescu”

„Noi, Țăndărică, avem un principiu: mergem acolo unde este publicul nostru. Așa că povestim Călătoria lui Țăndărică printr-o expoziție itinerantă prezentă timp de 6 săptămâni la București. Aici, păpușile sunt atent alese dintr-o istorie de 70 de ani a teatrului și marchează principalele repere în evoluţia teatrului de animație din România, rememorând atât artiştii, cât şi personajele ce au consacrat această artă teatrală aparte”, a declarat Călin Mocanu, directorul Teatrului „Țăndărică”.

papusi marionete tandarica

Teatrul de păpuși este cel mai vechi gen de spectacol de pe teritoriul României. La început, reprezentațiile erau inspirate din commedia dell’arte, cu personaje și evenimente adaptate la specificul național. În toamna lui 1945 s-a înființat la București Teatrul de Păpuși, sub conducerea actriței Lucia Calomeri, alături de alți artiști ai vremii. Împreună au prezentat primul spectacol: Țăndărică pe mările Sudului – începutul Călătoriei lui Țăndărică.

forfecuta

Astăzi, în România, teatrul de animație este axat pe două mari coordonate: teatrul ca artă şi teatrul ca educație. Dacă rolul educativ este îndeplinit de conţinutul repertorial, implicit de text, componenta estetică este asigurată de către scenograf și scenografie, împreună cu regizorul şi actorul devenit personaj.

Brandusa Zaita Silvestru

Brândușa Zaița Silvestru, un artist care a făcut istorie la Teatrul „Țăndărică”

„Copilul își formează o cultură cu foarte multe imagini, gândește în imagini, se joacăteatrul-tandarica-70-de-ani cu imaginile, memorează vizual. Aud mereu sintagma «copiii de azi nu mai citesc». Nu e chiar așa. Ei își iau informațiile altfel decât noi, trebuie să îi încurajăm să lucreze cu noua tehnologie, cu noile lor cărți, gadget-urile. Este esențial să ținem mereu cont de ei. Vrem să vină spre noi, așadar trebuie să avem grijă să nu îi plictisim, să nu îi «culturalizăm» forțat! Să vină la teatru ca la joacă, în căutare, cu prietenie, cu fericire și chiar cu obrăznicie, dacă vreți. Să le asigurăm un loc în care ei să fie… liberi”, a mai declarat Călin Mocanu.

Comunicat al Teatrului „Țăndărică” din București

muzicantii din bremen attila vizauer ioan gyuri pascu

Reamintim că în perioada 23 iulie–11 august 2015 Teatrul „Țăndărică” din București se află într-un turneu extrem de important în China, unde, timp de trei săptămâni, parcurge în total 15.907 km și joacă, în 4 mari orașe, 10 reprezentații cu spectacolul Muzicanții din Bremen, în regia lui Attila Vizauer. Adaptare după Frații Grimm de Ema Stere. Muzica originală: Ioan Gyuri Pascu. În distribuție: Gabriel Apostol, Ioan Brancu, Andreea Ionescu, Marin Fagu, Daniela Ruxandra Mihai, George Simian, Adrian Alexandru Neculcea. Scenografia: Mihai Pastramagiu. Coregrafia: Vava Ștefănescu.

Teatrul „Țăndărică” din București și-a prezentat istoria de 70 de ani de animație în cadrul expoziției Călătoria lui Țăndărică, vernisată, sâmbătă, 25 iulie 2015, la Institutul Cultural Român din Beijing.

Vezi: site-ul Teatrului „Țăndărică” din București

Teatrul „Țăndărică” – Atelierul de pictură

Emilia Furduiu, pictor de păpuși, Teatrul „Țăndărică”

logo revista teatrala radioVezi și: Turneul Teatrului „Țăndărică” din București în China

Știri despre Teatrul „Țăndărică”

„Construim poduri, trecem graniţe”…, interviu cu Călin Mocanu, directorul Teatrului „Țăndărică”, realizat de Mariana Ciolan

Arhiva rubricii Turnee

„Adunarea păsărilor” la Teatrul „Țăndărică”, cronică de teatru de Mariana Ciolan

Păsările, ca şi oamenii… visează să zboare, cronică de teatru de Răzvana Niță

costintuchilaANIVERSAREaniversare revista teatrala radio,brandusa zaița silvestru,calatoria lui tandarica,calin mocanu,expozitie papusi marionete,muzicanții din bremen,papusi tandarica,teatrul tandarica bucuresti 70 ani
Teatrul „Ţăndărică” din București continuă evenimentele aniversare „70 de ani” și vă invită vineri, 7 august 2015, la ora 17.00, la Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu (B-dul I. C. Brătianu nr. 2, Piața Universității), la vernisajul expoziţiei Călătoria lui Ţăndărică, o poveste fascinantă care merită cunoscută. Expoziția va...