9 din 10 leta popescu

sigla reactor creatie experiment9 din 10 marchează două începuturi semnificative pentru lumea culturală din Cluj: este prima producţie teatrală semnată Asociaţia Reciproca şi primul spectacol realizat în totalitate în spaţiul Reactor de creaţie şi experiment (Cluj-Napoca, str.Petofi Sandor, nr 4). Distribuția: Oana Hodade, Oana Mardare, Lucia Mărneanu. Dramaturgia: Ana Cucu-Popescu. Regia: Leta Popescu.

9 din 10 reactor cluj

Chestionând limbajul specific cărților motivaționale, 9 din 10 este rezultatul unui proces de lucru de tip devised theatre, având la bază un scenariu colectiv, bazat pe improvizațiile actrițelor Oana Hodade, Oana Mardare și Lucia Mărneanu, coordonat de dramaturgul Ana Cucu-Popescu, sub regia Letei Popescu.

Spectacolul confruntă publicul cu realitatea îndoielnică a statisticiilor abracadabrante de astăzi, o realitate aflată la limita dintre „fake” şi „true”, la limita dintre „how to be…” şi „be yourself!”. Acid şi plin de umor, 9 din 10 este o critică a standardelor actuale de perfecţiune şi o celebrare a autenticităţii din spatele acestor norme. Bine documentat de către întreaga echipă, spectacolul are într-un final o abordare ironică, dar și autoironică.

reactor cluj

Echipa: Leta Popescu este regizor și membru fondator al Asociației Reciproca. Masterandă la Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj, Leta a lucrat până acum doar în zona independentă, realizând spectacolele Parallel (co-regizat cu Ferenc Sinkó), Poker, Autobahn. În timpul facultății, a făcut asistență de regie la Alexandru Dabija în montarea spectacolului Sânziana și Pepelea de Vasile Alecsandri și la spectacolul Steaua fără nume de Mihail Sebastian, în regia lui Alexa Visarion, ambele la Teatrul Național din Cluj. A lucrat de asemenea cu Bronwyn Tweddle la spectacolul Livada de vișini de A. P. Cehov, spectacol bilingv, creat pe tehnica view points, la Facultatea de Teatru și Televiziune. Când nu lucrează cu actori, Leta ține workshopuri de actorie în școli sau licee, scrie articole pe blogul său personal și face voluntariat la diferite festivaluri culturale din țară. Recent, a primit premiul UNITER pentru debut pentru spectacolul de teatru Parallel.

Ana Cucu-Popescu este absolventă de teatrologie și doctorandă la Facultatea de Teatru și Televiziune din cadrul UBB Cluj Napoca. Lucrează ca dramaturg la spectacolele Hârtii, usuleţi și fete, regia Florin Caracală, la Asociația S’ART din Iași, Visul unei nopți de vară, regia Botos Balint, la Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea, 25 de secunde, proiect experimental, realizat într-un spațiu neconvențional din Cluj Napoca, împreună cu artistul plastic Liviu Bulea, coregraful Raul Hotcaş și regizoarea Noemi Lazici. În 2011, înființează compania de teatru independent Teatru 2.0 și realizează, împreună cu regizoarea Marciana Negrea, episodul Verde din spectacolul colaj Rubik. Participă la cinci ediţii consecutive ale taberei de Dramaturgia Cotidianului, susţinută de asociaţia ArtResearch, între 2008-2012. Publică piese de teatru în volumul Studii de teatru şi film: Piese de teatru 2009–2010, Editura Limes, editor Raluca Sas-Marinescu. Modul ei de lucru preferat este ca parte dintr-o echipă, caz în care îi place să se asigure că textele pe care le scrie sunt reprezentative nu numai pentru ea, dar și pentru toți cei implicați în procesul creativ.

spectacol experimental reactor

Lucia Mărneanu este actriță, artist vizual și membru fondator al Asociației clujene Reciproca. Interesul ei principal privește consolidarea comunităților artistice independente, multidisciplinaritatea și căile prin care arta poate genera schimbări sociale. În prezent ea lucrează ca freelancer, fiind colaborator ilustrator a diverse reviste/cărți de copii, și colaborator performer a diverse asociații (GroundFloor Group, K2, Reciproca). Proiectele care s-au născut din aceste colaborări (Parallel, 10 studii despre iubire cu i mic) au participat la festivaluri ca: Temps d’Images Cluj, Fringe București, FNTIndependent, Like CNDB etc. Lucia a obținut în 2013 premiul special al juriului pentru interpretare, la FNTIndependent, iar în 2014p remiul UNITER pentru debut, urmând ca din septembrie 2014 să își continue studiile de master în cadrul Amsterdam School of The Arts, DasArts, Olanda.

Oana Hodade a absolvit actoria la Universitatea de Arte din Tîrgu-Mureș. În prezent colaborează cu Teatrul Național din Tîrgu-Mureș, Teatrul de copii și tineret Ariel din Tîrgu-Mureș și Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov. Pe lângă activitatea scenică, Oana scrie, mai mult sau mai puțin serios, cu o consecvență aproximativă. Începe un masterat de scriere dramatică pe care îl abandonează o jumătate de an mai târziu. Fondează și coordonează editorial revista independentă LeCtura, pentru care și scrie. Desfășoară proiectul online Ideilada, o rutină creativă colectivă zilnică, împreună cu Alexandra Pâzgu, Alexandra Zidariu și Mela Mihai, pentru care scrie zilnic. Fondează GOG, librărie vie, prin intermediul căreia organizează și mijlocește întâlniri dintre public și scriitori și susține lecturi de povești pentru copii, însoțite de activități creative – pictură, desen – cu aceștia. Lucrează la dramatizarea, traducerea și adaptarea de texte, treabă care o încântă la fel de mult ca și lucrul cu colegii actori din perspectiva de autor dramatic.

Oana Mardare a absolvit Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj, secția Arta Actorului în anul 2009. După o colaborare scurtă cu Teatrul I. D. Sârbu din Petroșani (2010), s-a decis să își continue studiile în afara țării. Atrasă de pedagogia lecoquiană, se înscrie în anul 2010 la Școala Internațională de Teatru Berty Tovias din Barcelona, un ambient deschis și multicultural ce se dedică studiului măștilor, a clovnului, pantomimei, tragediei, analizei mișcării. În 2012, înființează compania de teatru Atelier45 (45Tallers) și joacă spectacolele Elevator, Circul Emperador și Așteptând-o pe Alice în Barcelona. Din noiembrie 2013 se întoarce în Cluj, unde inițiază proiectul „Reactor de creație și experiment” – un spațiu cultural alternativ dedicat promovării și dezvoltării mișcării artistice independente.

Interviu cu Leta Popescu, realizat de Raluca Rădulescu

 

 

costintuchilaPREMIERĂana cucu popescu,carti motivationale,interviu raluca radulescu,leta popescu,oana mardare,reactor cluj napoca. experiment
9 din 10 marchează două începuturi semnificative pentru lumea culturală din Cluj: este prima producţie teatrală semnată Asociaţia Reciproca şi primul spectacol realizat în totalitate în spaţiul Reactor de creaţie şi experiment (Cluj-Napoca, str.Petofi Sandor, nr 4). Distribuția: Oana Hodade, Oana Mardare, Lucia Mărneanu. Dramaturgia: Ana Cucu-Popescu. Regia: Leta...