teatru tv taub janos medalion

Cu prilejul aniversării a 90 de ani de la naşterea regizorului Taub János, Casa de Producţie a TVR vă propune spectacolul ”Chiriaşul” (”Az albérlö”) de Paul Everac, o montare ce a avut premiera în 30 iunie 1975. Adaptarea și regia artistică: Taub János. În distribuţie: Tóth Tamás (Marcel Bondoc), Szamossy Kornélia (Alina), Borbáth Ottília (Mira), Lohinszky Loránd (Pavel Cristian), Ferenzcy István (Beniamin Flaviu), Ferenzcy Csongor (Teofil Hotaranu), Mózes Erzsébet (Sonia Cristian), Farkas Ibolya (Reta Stoleru). Decoruri și costume: Armand Crintea. Sunet: Tudor Oproiu. Producător: Evellei László. Redactor: Tömöry Péter. Imagine: Edwiga Adelman, Nicolae Modreanu, Alexandru Condurache, Florin Neagoie, Florin Teodorescu. Regia de montaj: Elena Wald.

Program  de difuzare:

TVR 2: luni, 31 iulie 2017, ora 21.10
TVR Moldova: sâmbătă, 5 august 2017, ora 15.55
TVR 3: dumincă, 6 august 2017, ora 20.00

Marți, 1 august  2017, la ora 16.40, la TVR2: Portret In memoriam Taub János”. Evocări de: Mariana Mihuț, Mircea Diaconu, Demeter András István, Oswald Gayer, criticul János Szekernyes, dramaturgul Gheorghe Ardeleanu. Imagine: Cristian Glodeală. Montaj: Constantin Marciuc. Producător: Cătălin Mireuţă. Realizator: Daniela Ciolan. Producător coordonator: Demeter András István.

Comunicat al Casei de Producție a TVR

Taub Janos Sursa foto TVR

Taub János. Foto: TVR

Taub János

János (Ioan, Yohan) Taub, regizorul care a marcat o etapă importantă din istoria teatrului contemporan din România și din străinătate a fost membru onorific al teatrelor maghiare de stat din Timișoara și din Cluj. S-a născut în luna mai 1927 la Halmeu, județul Satu Mare şi a absolvit Facultatea de Artă Teatrală din Cluj în 1954.

Tânărul om de teatru s-a alăturat trupei de la secția maghiară, recent înființată, a teatrului timișorean și în scurt timp a izbutit să transforme ansamblul format din amatori într-un colectiv de profesioniști.

Directoratul sau artistic început în 1956 va conduce la înființarea Teatrului Maghiar de Stat din Timișoara, la 1 octombrie 1957. Prim-regizorul teatrului a devenit astfel și primul director al noii instituții teatrale. La plecarea sa în 1961 pentru a reforma teatrul maghiar de stat din Cluj, Taub János a lăsat în urmă una dintre cele mai frumoase și prolifice perioade ale teatrului maghiar din Banat.

Între 1965 si 1971, Ioan Taub este în echipa Naționalului Clujean sub directoratul lui Vlad Mugur iar din 1971 până în 1974 face parte din colectivul Teatrului Național din Timișoara. Din 1972–73 colaborează ca regizor cu valoroasa trupă a Teatrului ”Bulandra” din București. Răsunătorul succes al montării piesei ”Joc de pisici” de Örkény István îl aduce la București, devenind regizorul Teatrului ”Bulandra” și profesor la IATC.

În toamna anului 1981, la presiunea crescândă a regimului ceaușist, emigrează cu familia în Israel. La Tel-Aviv, Yohan Taub lucrează la teatrele Habima și Cameri și își continuă munca de pedagog de teatru.

Din 1986, avea să impună marile sale spectacole pe scenele din Ungaria iar mai apoi, în 1993, devine membru fondator al Teatrului de Artă din Budapesta. Din 1989 până la moarte (2010), Taub János a trăit la Budapesta, fiind prezent pe afișe atât în Germania cât și in Austria și Italia.

TAUB JANOS in 2002 Foto Teatrul National din Budapesta

Taub János în 2002. Foto: Teatrul Național din Budapesta

Deceniul petrecut la Teatrul ”Bulandra” a lăsat în conștiința publicului un număr important de spectacole de referință semnate de János Taub, precum ”Joc de pisici” de Örkény István (1973), ”Ivanov” de A. P. Cehov (1975) cu Emmerich Schäffer în rolul titular, ”Pelicanul” de Strindberg (1976), ”Soldatul fanfaron” de Plaut, cu tânărul Mircea Diaconu în rolul lui Palaestrio, ”Micii burghezi” de Gorki (1978), ”Menajeria de sticlă” de Tennessee Williams (1978), ”Floriile unui geambaș” de Sütő András (1980). După premiera din 1976 de la Teatrul ”Bulandra”, ”Soldatul fanfaron” a avut și o premieră germană în 1991 la Ingolstadt și una maghiară în 1988 la Budapesta. De asemenea și ”Furtuna” lui Shakespeare, în lectura lui Taub, a avut trei premiere în trei limbi: după premiera Teatrului ”Matei Millo” din Timișoara, devenit în acel an, 1970, Teatrul Național din Timișoara, a urmat premiera într-o noua traducere în ebraică în 1984 la Teatrul Cameri din Tel-Aviv și, mai apoi, cea de la Naționalul din Budapesta în 1990. ”Jurnalul unui nebun” de Gogol, ultima lui premieră de la Teatrul Evreiesc din București, din 1980, a fost montată ulterior în limba maghiară la Budapesta în 1987, în ebraică în 1988 la Habima și în limba germană în 1992, la teatrul din Erlagen. Și ”Procuratorul lui Caligula” de Székely János fost abordat de mai multe ori: trei montări în limba maghiară, în 1997, 1998, 2002 și una în ebraică (în 1987).

”Redescoperirea” regizorului Ioan Taub pe scena românească a avut loc în 1992, la noua ediţie a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamţ, succesul spectacolului ”Imnul” de Schwajda György, în regia lui Taub János, fiind urmat mai apoi de alte titluri prezentate inclusiv în orașul unde și-a început cariera, Timișoara.

Adrienne Darvay Nagy

logo revista teatrala radioVezi și: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea 

costintuchilaTEATRU TVadrienne darvay nagy,criticul János Szekernyes,demeter andras istvan,dramaturgul Gheorghe Ardeleanu,mariana mihuț,Menajeria de sticlă,mircea diaconu,Oswald Gayer,Palestrio,plaut,Soldatul fanfaron,Szamossy Kornélia,Taub Janos,Teatrul Maghiar de Stat din Timișoara,Teatrul Naţional din Budapesta,teatrul national din timisoara,Tóth Tamás,”Joc de pisici” de Örkény István
Cu prilejul aniversării a 90 de ani de la naşterea regizorului Taub János, Casa de Producţie a TVR vă propune spectacolul ”Chiriaşul” (”Az albérlö”) de Paul Everac, o montare ce a avut premiera în 30 iunie 1975. Adaptarea și regia artistică: Taub János. În distribuţie: Tóth Tamás (Marcel Bondoc), Szamossy Kornélia...