60 povesti noi ion caramitru victor rebengiuc mariana mihut

Ion Caramitru, Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc la Radio România Cultural

Trei actori extraordinari, trei voci de aur ale scenei româneşti, Ion Caramitru, Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc, vor spune la Radio România Cultural, începând de luni, 23 februarie 2015, fermecătoare poveşti pentru copii.

A fost odata ca niciodata povesti tnr

86 de ani de teatru radiofonicLa aniversarea a 86 de ani de existenţă, Teatrul Național Radiofonic prezintă proiectul A fost odată ca niciodată… 2015, 60 de noi producţii cu poveşti în premieră, de luni până vineri, de la ora 17.50.

Traducerile şi adaptările radiofonice sunt semnate de  Sanda Socoliuc. Regia tehnică şi artistică îi aparţine lui Vasile Manta.

Tot luni, 23 februarie 2015, de la ora 11.00, ne vom auzi la Majestic, mai exact la clubul de la Hotelul Ramada-Majestic din București (Calea Victoriei 38-40).

Mariana Mihuţ, Ion Caramitru şi Victor Rebengiuc sunt invitaţii speciali ai acestei întâlniri de la Majestic, iar publicul prezent va putea audia în avanpremieră 6 dintre cele 60 de poveşti recent produse de Teatrul Naţional Radiofonic, Centrul Cultural Media. 

Ion Caramitru

Ion Caramitru 

victor-rebengiuc

Victor Rebengiuc

mariana-mihut

Mariana Mihuț

Poveştile pe care le propunem spre ascultare marelui nostru public, copiilor, în special, dar şi tinerilor, mămicilor, tăticilor şi bunicilor, sunt, în majoritate, încă necunoscute în România.

Multe sunt splendide şi pline de miez poveşti populare româneşti care, paradoxal, au fost traduse din limba engleză. Este vorba despre poveşti pierdute, complet uitate la noi şi regăsite într-o veche colecţie de folclor apărută prin grija Mitei Kremnitz la New York, în 1885. Alte piese de rezistenţă sunt legendele vechi şi puţin vehiculate, apărute prima şi ultima oară acum mai mult de 50–100 de ani în culegerile unor iubitori ai culturii române. Câteva poveşti fac parte din volumele niciodată traduse la noi ale italienilor Luigi Capuana (1839–1915) şi Gianbattista Basile (1566–1632), dar şi ale americanului Frank Baum, autorul Vrăjitorului din Oz. Multe alte poveşti au fost selectate din folclorul internaţional şi sunt inedite (până în prezent) în România.

De ce este nevoie de poveşti, de cât mai multe poveşti? Pentru că ele modelează un univers magic, în care valoarea se desparte net de non-valoare, o lume uluitoare, în care fantezia şi miraculosul intervin fără oprelişti în cotidian şi invers. Poveştile au apărut pe când omenirea de-abia se născuse, sunt şi vor rămâne un tezaur de înţelepciune atâta timp cât vor exista oamenii pe pământ. 

logo revista teatrala radioVezi: Arhiva Teatrul Național Radiofonic pentru Copii

Arhiva Teatrul Național Radiofonic

 

costintuchilaTEATRUL NAȚIONAL RADIOFONIC PENTRU COPIIion caramitru,mariana mihuț,poveşti pierdute,poveşti populare româneşti,premiera,sanda socoliuc,victor rebengiuc,Vrăjitorul din Oz
Ion Caramitru, Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc la Radio România Cultural Trei actori extraordinari, trei voci de aur ale scenei româneşti, Ion Caramitru, Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc, vor spune la Radio România Cultural, începând de luni, 23 februarie 2015, fermecătoare poveşti pentru copii. La aniversarea a 86 de ani de...