festivalul undercloud 2017

Între 22 și 31 august 2017, teatrul independent va fi în sărbătoare. ARCUB – Gabroveni, cu sprijinul Primăriei Municipiului București, va găzdui ediția aniversară a Festivalului Internațional de Teatru Independent ”Undercloud”, eveniment în cadrul căruia vor fi prezentate publicului bucureștean spectacole românești, invitate sau în competiție, dar și spectacole din străinătate.

Se împlinesc 4 ani de când ”Undercloud” a devenit festival internațional. A zecea ediție va fi marcată de prezența la București a unora dintre cele mai renumite companii de teatru contemporan din Italia, Franța, Polonia și Israel.

Undercloud 2017

Producțiile străine ce au răspuns invitației ”Undercloud” sunt spectacole-eveniment pentru teatrul din România datorită notorietății și unicității artiștilor autori, dar și a companiilor producătoare. 

Romeo Castellucci, unul dintre cei mai inovatori și îndrăzneți regizori contemporani, care nu se teme să spargă barierele limbajului și esteticii teatrale, va prezenta la ”Undercloud” ”Iulius Caesar”. Fragmente. Una dintre cele mai de avangardă creații ale zilelor noastre, spectacolul pune accentul pe ideea materialității cuvântului, pe disecarea metodelor retoricii convenționale și demascarea lor ca false și neputincioase în a transmite cu adevărat un mesaj. Iulius Caesar” este o montare actuală, o recitire a lui Shakespeare în care se vorbește, tăios dar în același timp voalat, despre pericolul dictaturilor/dictatorilor din prezent și despre cea mai perfidă capcană în care putem cădea – cea a tăcerii în fața pericolului.

”Iulius Caesar” de Romeo Castellucci

”Iulius Caesar” de Romeo Castellucci

Premiat pentru întreaga activitate la Bienala de la Veneția în 2013, Romeo Castellucci (56 de ani) este un creator complet care, inspirat de inconștientul uman, într-un limbaj vizual provocator, poate produce disconfort spectatorului. Producția sa de suflet, ”Iulius Caesar”. Fragmente, este un must-see al ediției ”Undercloud” cu numărul zece. 

Renumitul Institut Grotowski din Polonia va fi prezent la București cu producția ”Ultima bandă a lui Krapp”, după textul lui Samuel Beckett, regizată de Jarosław Fret și interpretată de Alessandro Curti. 

Regizor și actor, Jarosław Fret este fondatorul Teatrului ZAR, colaborator al Institutului Grotowski și profesor la National Academy of Theatre Arts din Cracovia. În montarea sa, artistul propune o răsturnare-experiment a textului lui Beckett: un tânăr actor își înregistrează vocea pentru a folosi banda în acel moment din viitor când va fi pregătit să interpreteze personajul lui Krapp. 

Celebrii scriitori francezi Pascal Bruckner și Frederic Beigbeder sunt printre invitații de onoare ai ediției aniversare ”Undercloud”.

Pascal Bruckner. Foto Ginies Sipa

Pascal Bruckner. Foto: Ginies Sipa

Două evenimente speciale îl vor avea în prim plan pe filosoful, eseistul și romancierul Pascal Bruckner: ”Crăciun la palat”, ce a avut lectura în premieră mondială anul trecut în festival, se va juca pentru prima dată în ediția actuală. Încântat de succesul avut în 2016 cu prima sa piesă de teatru, autorul a ales să își lanseze cel de-al doilea text dramatic, din nou în premieră mondială, la ”Undercloud”. Este vorba despre lectura piesei ”Cu ce vă servesc?”, ce va fi regizată de Chris Simion-Mercurian.

Iubitorii scrierilor lui Frederic Beigbeder au două motive de a participa la ”Undercloud”. Spectacolul-lectură după romanul său ”Oona & Salinger”, dramatizat și regizat de Chris Simion-Mercurian, va avea premiera în festival. Autorul imaginează o poveste de dragoste sortită eşecului între romancierul emblematic al Americii, J. D. Salinger şi Oona, fiica unui dramaturg nu mai puţin celebru, Eugene O’Neill.

De asemenea, în 25 august, publicul este invitat la reprezentația cu numărul 700 a spectacolului ”Dragostea durează 3 ani”, după romanul omonim al lui Beigbeder, în regia lui Chris Simion-Mercurian.

În premieră la București, Mashol Salem Dance House (MASH), cea mai importantă companie de teatru-dans din Israel, va prezenta trei dintre producțiile sale: ”Gravitas”, ”HA-E 4-2” și ”Ani-Ma”.

MASH promovează artiști independenți din Israel, găzduiește producții locale și internaționale și a devenit, de-a lungul anilor, un centru artistic dedicat publicului, mai ales pentru că este situat într-o zonă sensibilă, în cartierul Musrara, între Orașul Vechi (Old City) și partea vestică a Ierusalimului.

Performerii din Gravitas, coordonați de Ofir Yudilevitch, se joacă cu gravitatea devenind masă pură și încercând să se supună voinței ei oarbe.

HA-E-4-2

”HA-E 4-2”

”HA-E 4-2 (The Island)”, creat de celebrul coregraf israelian Ido Tadmor, este un performance despre prietenia dintre doi soldați, într-o zonă de război. Ha-E este insula normalității, unde nu există războaie și unde un simplu zâmbet sau o simplă strângere de mână încă există și nu au fost uitate.

Ani-Ma

”Ani-Ma”

”Ani-Ma” este primul spectacol solo al tinerei artiste isreliene Roni Chadash. A participat la festivaluri internaționale de dans contemporan și a câștigat numeroase premii, unul dintre cele mai importante fiind Best performer Award la Masdanza Festival din Spania, în 2016.

Ediția aniversară reunește, pe lângă spectacolele din străinătate, producții românești invitate, dar și 17 reprezentații în competiție.

Programul Festivalului ”Undercloud” 2017

Biletele pot fi achiziționate direct de la Casa de bilele ARCUB, între orele 14.00–20.00 și  online prin

https://www.mystage.ro/#/undercloud-15 și https://eventbook.ro/program/undercloud

Spectatorii beneficiază de campania 1+1 VIAȚA FĂRĂ CASH, susținută de Raiffeisen Bank:  la 1 bilet cumpărat cu un card Raiffeisen Bank de la Casa de Bilete ARCUB -Gabroveni (str. Lipscani 84-90), al doilea bilet este oferit cadou. Această promoție nu este valabilă și pentru biletele cumpărate online.

Prețul unui bilet este de 35 lei. 

”Undercloud” se desfăşoară sub egida programului european ”Europe for Festivals. Festivals for Europe”, un important certificat internaţional atribuit de Comisia Europeană şi Asociaţia Festivalurilor din Europa.

”Undercloud” este un eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale  și al Ambasadei Israelului la București.

Parteneri tradiționali: Raiffeisen Bank, Staropramen și Aqua Carpatica.

Producător: Asociația Mișcarea UNDERCLOUD.

Eveniment ascultat de Radio Guerrilla. 

Comunicat al ARCUB

În curând, în Revista Teatrală Radio, interviu în exclusivitate cu regizoarea Chris Simion-Mercurian, realizat de Mariana Ciolan 

logo revista teatrala radioVezi: Arhiva Festivalul ”Undercloud”

Arhiva ARCUB

Arhiva rubricii Festivaluri 

costintuchilaFESTIVALURIAni-Ma,arcub,arcub gabroveni,Best performer Award,Chris Simion-Mercurian,festivalul undercloud,festivaluri rtr,HA-E 4-2 (The Island),Institutul Grotowski din Polonia,iulius caesar,Jarosław Fret,Masdanza Festival din Spania,Mashol Salem Dance House,Ofir Yudilevitch,pascal bruckner,romeo castellucci,Roni Chadash,Samuel Beckett
Între 22 și 31 august 2017, teatrul independent va fi în sărbătoare. ARCUB – Gabroveni, cu sprijinul Primăriei Municipiului București, va găzdui ediția aniversară a Festivalului Internațional de Teatru Independent ”Undercloud”, eveniment în cadrul căruia vor fi prezentate publicului bucureștean spectacole românești, invitate sau în competiție, dar și spectacole...