festivalul ideo ideis alexandria

În perioada 1–9 august 2015, Alexandria se transformă, pentru al zecelea an consecutiv, într-o scenă de teatru, în care personaje principale sunt adolescenți de pretutindeni din România și membri ai comunității gazdă. Cu toții petrec o săptămână de vară înconjurați de cultură.

14 spectacole de teatru, 10 spectacole de teatru tânăr, 3 masterclass-uri, 5 filme, 16 ateliere și 3 spectacole pentru copii sunt doar câteva dintre evenimentele celei de-a zecea ediții a Festivalului Național de Teatru Tânăr „Ideo Ideis”.

afis festival ideo ideis

„Anul acesta, sărbătorim schimbarea prefixului festivalului cu o noutate. #Întrucât Ideo Ideis, multe persoane își doresc să ajungă în Alexandria, să vadă spectacolele și să simtă «magia» festivalului, am hotărât să punem la dispoziție o cursă specială București–Alexandria–București. În fiecare zi, pe întreaga durată a «Ideo Ideis», un microbuz îi va aduce gratuit la festival pe toți cei care vor să vadă spectacolele, să participe la evenimente sau pur simplu să revadă vechi prieteni”, spune Alexandru Ion, Co-Președinte „Ideo Ideis”. Orarul curselor este disponibil pe www.ideoideis.ro.

Tinerii actori-liceeni veniți din întreaga țară vor putea participa, în primele patru zile ale festivalului, la Atelierele de Teatru Tânăr, coordonate de tineri actori și regizori, iar ulterior își vor prezenta spectacolele de teatru în fața mentorilor și a comunității din Alexandria, într-un cadru non-competitiv.

cover_editie ideo ideis

Pe scenele  „Ideo Ideis” se vor juca și 14 spectacole de teatru profesionist, printre care se numără CEO (Teatrul de Comedie din București), The History Boys. Povești cu parfum de liceu (Teatrul Excelsior din București), Antisocial (Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu), Profu’ de religie (Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova), Flori pentru Algernon (Teatrul ACT din București) și Trădare (UnTeatru București). Vanilla Skype, primul spectacol scris și regizat de Cătălin Stefănescu, unul dintre cei cinci mentori ai festivalului, este spectacolul-eveniment al ediției a X-a. Vanilla Skype este o coproducție Teatrul ACT și Asociația TETA și a luat naștere #întrucât  „Ideo Ideis”. Pe scena Casei de Cultură din Alexandria vor juca, pentru prima dată în această formulă, Marcel Iureș, Președinte Onorific  „Ideo Ideis”, Medeea Marinescu, Andi Vasluianu, Marius Manole, Vlad Zamfirescu, mentori  „Ideo Ideis”, Alexandru Ion, Co-Președinte „Ideo Ideis”, Mircea Postelnicu și Vladimir Purdel, Membri ai Consiliului Director  „Ideo Ideis”. Astfel, colaborarea începută acum 10 ani în cadrul festivalului capătă acum o dimensiune artistică.

Cinemateca Târzie aduce în Alexandria două filme românești valoroase: Toto și surorile lui, în regia lui Alexander Nanău și Aferim!, regizat de Radu Jude. Timp de trei zile, Caravana TIFF va aduce în Alexandria proiecții gratuite de film în aer liber. Masterclass-urile și Serile povestitorilor vor aduce în fața publicului personalități cu experiență în domenii conexe teatrului, care își vor împărtăși experiența și poveștile cu cei prezenți.

Seria de evenimente dedicate comunității locale continuă și în această ediție, cu 4 ateliere Art & Play, un atelier de parenting și 3 spectacole pentru copii, dintre care unul cu Magicianul Marian Râlea.

sigla ideo ideisProgramul complet al celei de-a zecea ediții a Festivalului Național de Teatru Tânăr  „Ideo Ideis”  este disponibil aici: http://ideoideis.ro/editiacurenta.

Partener principal: BRD Groupe Société Generale.

Parteneri: Primăria Municipiului Alexandria, Inspectoratul Școlar Județean Teleorman, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Institutul Cultural Român, Centrul Național al Dansului, Teatrul Excelsior, Festivalul Național de Teatru, Divan Film Festival, Godot Cafe-Teatru, Conciato, Muzeul Județean Teleorman, Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, Call to Create, TIFF, Partnership for the Arts, Illy, Festivalul Comediei Românești, Promenada, Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Teleorman, Consiliul Județean

Teleorman, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Teleorman.

Suport tehnic: Play house production, Mlk sound production

Proiect cultural co-finanțat de: AFCN.

Sponsori: Walmark, Aleg România, Aqua Carpatica, Wirom, Nicu Alifantis PFA, Aurelian Săndulescu, Brain SRL, Agropest, Eurocar, Proinvest, Germino.

Campanie: Asociația T.E.T. Alexandria.

Parteneri media: INSTITUTE – THE MAGAZINE, liternet.ro, SUB25, Igloo, ziarulmetropolis.ro, Decât o Revistă, Revista Arte și Meserii, Ziarul Liber în Teleorman, Teleorman TV, Radio Semnal.

logo revista teatrala radio

Arhiva rubricii Festivaluri

costintuchilaFESTIVALURIfestivalul national de teatru ideo ideis alexandria,marcel iureș,The History Boys. Povești cu parfum de liceu,toto si surorile lui,Vanilla Skype
În perioada 1–9 august 2015, Alexandria se transformă, pentru al zecelea an consecutiv, într-o scenă de teatru, în care personaje principale sunt adolescenți de pretutindeni din România și membri ai comunității gazdă. Cu toții petrec o săptămână de vară înconjurați de cultură. 14 spectacole de teatru, 10 spectacole de teatru tânăr,...