spectacol lectura eminescu miron manega

Teatrul Odeon vă invită luni, 15 iunie 2015, ora 19.00, Sala Studio, la un spectacol-lectură prilejuit de comemorarea poetului Mihai Eminescu: Acești netrebnici care ne conduc – interviu cu Mihai Eminescu de Miron Manega. Regia: Andrei și Andreea Grosu. Cu: Dan Bădărău și Silvian Vâlcu. 

Lectura va fi urmată de discuții cu publicul, în prezența autorului și a realizatorilor. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

acesti netrebnici care ne conduc

„Sensul acestui «interviu» este acela de a releva halucinanta actualitate a gândirii lui Eminescu și vastitatea preocupărilor sale. Pentru că Mihai Eminescu nu a fost doar poet și gânditor, ci și un mare jurnalist și, în această calitate, primul analist economic și politic din istoria României. A fost, de asemenea, primul sociolog, în sensul deplin al cuvântului și autorul unei teorii despre stat: Statul Organic. «Diagnosticele»avertismentele, analizele și soluțiile sale, bazate pe o profundă cunoaștere a realităților românești, a istoriei și a contextului european sunt valabile și astăzi. Citindu-i textele publicistice, ai senzația că sunt scrise aici și acum.

Pornind de la această realitate culturală care, deși publică, este necunoscută publicului (căci Eminescu este mai mult citat decât citit), ne-am gândit să-l «confruntăm» cu situația din prezentul imediat, printr-un interviu virtual. De fapt, virtuală este doar proiecția în prezent, pentru că răspunsurile «intervievatului» sunt fragmente extrase din textele sale apărute în publicațiile «Federațiunea, «Convorbiri Literare, «Curierul de Iași (1870–1877), «Timpul (1877–1883), «România Liberă (1889) și din manuscrisele publicate postum.

Această piesă de teatru nu intenționează să impresioneze prin ceva ce ține strict de rigorile scenei. Ea are, mai degrabă, caracter didactic decât dramatic sau literar, pentru că propune redescoperirea lui Eminescu-jurnalistul, pentru cei care nu i-au cunoscut această latură și reînvățarea lui, pentru cei care i-au citit publicistica în Opere complete.” – Miron Manega.

Miron Manega

Miron Manega (născut pe 27 iunie 1956, la Craiova) este scriitor și publicist, specializat în analiza pieței de artă din România.

A scris și a publicat peste 2000 de articole, dintre care 130 în „Jurnalul Național” și 350 în „Săptămâna Financiară”.

Între anii 1980–1990, Miron Manega a fost colaborator al mai multor reviste literare („Luceafărul”, „Amfiteatru”, „S.L.A.S.T.”, „Steaua”), unde a publicat exclusiv poezie. Începând din 1990 și până în 2000 a activat ca redactor, reporter sau fotoreporter la diferite publicații şi a avut emisiuni la posturile de radio FUN-RADIO şi Radio-Nova.

Între 2000–2005 a deținut funcția de redactor-șef adjunct al cotidianului „Național”, iar din aprilie 2005 este publicist comentator la săptămânalul de business „Săptămâna Financiară” și la cotidianul „Jurnalul Național”. Este, de asemenea, inițiator, autor de concept și coordonator al platformei culturale „Certitudinea” și al revistei „Moftul Român”.

A publicat următoarele volume: Atlanta minut cu minut, Editura Lion Press, 1996; Salonul refuzaților, Iași, Editura Junimea, 2008, De ce urâm femeile?, Editura Ștefan, 2011, Adrian Costea – cronica unei morți eșuate, Târgu-Mureș, Editura Nico, 2013; Acești netrebnici care ne conduc – Interviu cu Mihai Eminescu, Târgu-Mureș, Editura Nico,2013.

În 2013 Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România i-a acordat Premiul „Eminescu, ziaristul”.

Comunicat al Teatrului Odeon din București

logo revista teatrala radio

Arhiva rubricii Spectacol-lectură

costintuchilaSPECTACOL-LECTURĂconvorbiri literare,interviu cu mihai eminescu,mihai eminescu,miron manega,spectacol lwectura eminescu,timpul
Teatrul Odeon vă invită luni, 15 iunie 2015, ora 19.00, Sala Studio, la un spectacol-lectură prilejuit de comemorarea poetului Mihai Eminescu: Acești netrebnici care ne conduc – interviu cu Mihai Eminescu de Miron Manega. Regia: Andrei și Andreea Grosu. Cu: Dan Bădărău și Silvian Vâlcu.  Lectura va fi urmată de discuții cu publicul, în prezența autorului și a realizatorilor. Intrarea este liberă,...