teatrul din constanta spectacol izmir

Teatrul de Stat din Constanța a susținut în premieră, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Izmir, miercuri, 9 decembrie 2015, o reprezentație a spectacolului Razna prin povești după Ion Creangă, în regia lui Nicolae Poghirc. Piesa s-a jucat pe scena Centrului Cultural Selahattin Akcicek, Izmir Konak fiind vizionată de aproape 200 de spectatori turci și străini, în sală fiind prezenți actori, profesori și studenți la specializarea Artele Spectacolelor, regizori, jurnaliști și membri ai comunității românești din Izmir.

teatrul constanta turneu izmir

Spectacolul are la bază povestirile marelui humuleștean. Din Bojdeuca lui Creangă, unde alături de autorul Amintirilor din copilărie se află Tinca Vartic și Mihai Eminescu, spectatorii au pornit Razna prin povești. În călătoria lor s-au întâlnit cu Prostia omenească și cu Soacra cu trei nurori. Decorurile au recreat atmosfera unui interior țărănesc românesc, costumele fiind inspirate de portul popular, iar coloana sonoră respectând patina folclorului, dar și hazul poveștilor. Scenariul spectacolului este semnat de Laura Maria Schevach și Nicolae Poghirc, scenografia de Sanda Mitache, iar muzica îi aparține lui  Liviu Manolache. Distribuţia a fost formată din actorii Adrian Dumitrescu, Andrei Cantaragiu, Andu Axente, Mirela Pană, Ana Maria Ștefan, Alina Manțu și Cosmina Soare.

Razna prin povești teatrul din constanta

Razna prin povești

Sprijinind participarea în premieră a Teatrului de Stat din Constanța la Festival, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul a pus bazele unui parteneriat cu TAKSAV (Toplumsal Araştırmalar, Kültür ve Sanat için Vakıf – Foundation for Social Research, Culture and Art) care va contribui la creșterea vizibilității și a oportunităților de promovarea a artiștilor români în Turcia și nu numai.

ROMANYA-izmir

Fondat în anul 1951, Teatrul de Stat din Constanța își face un titlu de onoare din faptul că a lansat mari actori și regizori, care au facut ulterior strălucite cariere artistice, din festivalurile organizate, din multele premiere pe țară sau absolute, din turneele susținute în Anglia, Bulgaria, Franța, Turcia, Ungaria și din premiile obținute. Cele 64 de stagiuni ale sale stau sub semnul maturității în fapt și concept. În ceea ce privește relația cu Turcia, Teatrul de Stat din Constanța a mai participat cu succes la Festivalurile Internaționale de Teatru de la Istanbul, Alaçati și Denizli. 

Comunicat al Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul

logo revista teatrala radioArhiva rubricii Știri

costintuchilaȘTIRIFestivalul Internațional de Teatru din Izmir,icr istanbul,ion creangă,Nicolae Poghirc,razna prin povesti,Teatrul de Stat din Constanța
Teatrul de Stat din Constanța a susținut în premieră, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Izmir, miercuri, 9 decembrie 2015, o reprezentație a spectacolului Razna prin povești după Ion Creangă, în regia lui Nicolae Poghirc. Piesa s-a jucat pe scena Centrului Cultural Selahattin Akcicek, Izmir Konak fiind...