teatrul national radu stanca sibiu turneu tokyo

sigla teatrul din sibiuTeatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu prezintă spectacolul Nora, în regia lui Radu-Alexandru Nica, în turneu la Tokio. Cele două reprezentaţii programate în capitala niponă vor avea loc miercuri, 4 decembrie, ora 18.30 şi joi, 5 decembrie, ora 14.00, pe scena Teatrului „Owl Spot”, în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului Internaţional „Ibsen”.

nora spectacol sibiu in japonia

Actorii sibieni revin pentru a doua oară anul acesta în Japonia, după ce la începutul lunii martie au prezentat spectacolul Lulu, în regia lui Silviu Purcărete, pe scena Teatrului Metropolitan din Tokio. Ca un fapt inedit, programul turneului din decembrie include pe lângă cele două reprezentaţii ale spectacolului Nora şi o serie de întâlniri publice, printre care două simpozioane. Primul dintre acestea se desfăşoară sub genericul Ibsen şi o are ca invitat special pe actriţa Diana Fufezan, care va vorbi despre rolul său în spectacolul Nora. Evenimentul va avea loc luni, 2 decembrie, la Universitatea Waseda, începând cu ora 14.00. Cel de-al doilea simpozion va avea loc marţi, 3 decembrie, ora 15.00, la Japan´s Woman University şi îl aduce la microfon pe Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional din Sibiu, într-o discuţie despre emanciparea femeii pornind de la piesele O casă de păpuşi de Henrik Ibsen şi Lulu de Frank Wedekind.

diana_fufezan

Diana Fufezan

Producţia Teatrului Naţional din Sibiu este o adaptare după piesa O casă de păpuşi a dramaturgului norvegian Henrik Ibsen. Considerat unul dintre cele mai controversate de la sfârşitul secolului al XIX-lea, manuscrisul semnat de autor a fost inclus în urmă cu zece ani în Programul Memoria Lumii (Memory of the World Register) al UNESCO ca semn al recunoaşterii valorii istorice a textului prin faptul că a influenţat naturalismul şi feminismul.

ibsen

Henrik Ibsen

Nora Helmer este o femeie care a fost condusă toată viaţa fie de tatăl ei, fie de soţul Torvald. În momentul în care căsnicia îi este pusă la încercare, valorile Norei încep să se schimbe şi femeia decide să îşi ia soarta în propriile mâini. Spectacolul de la Sibiu se remarcă prin schimburile de replici condensate, relaţiile puternice şi dezinvolte dintre personaje. Ineditul acestei montări constă în cercetarea coregrafică prin care reiese tema centrală a textului: neputinţa partenerilor de a ajunge unul la celălalt. Personajele vorbesc, întind mâna pentru a se atinge, însă privirile nu li se întâlnesc.

regizorul radu alexandru nica

Radu-Alexandru Nica

Radu-Alexandru Nica a primit premiului UNITER pentru cel mai bun debut în anul 2005, pentru regia acestui spectacol. Din noua distribuţie a spectacolului fac parte actorii Diana Fufezan, Ofelia Popii, Adrian Matioc, Marius Turdeanu, Pali Vecsei şi Alexia Mara Baciu. Acest spectacol s-a bucurat, de asemenea, de contribuţia scenografei Carmencita Brojboiu şi a coregrafilor Florin Fieroiu şi Hugo Wolf.

Sibienii pot viziona spectacolul refăcut, în noua distribuţie vineri, 29 noiembrie 2013, de la ora 19.00, la sediul Teatrului Naţional din Sibiu. Preţul unui bilet pentru această reprezentaţie este de 10 lei, respectiv 5 lei cu reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari. Spectacolul are o durată de aproximativ 1 oră și 30 de minute.

Pentru mai multe detalii: Adrian Tibu, tel.: 0731 909 290, email: adrian.tibu@sibfest.ro

Interviu cu regizorul Radu-Alexandru Nica, realizat de Raluca Rădulescu

Editare video: Maria Andronache

 

 

costintuchilaINTERVIUdiana fufezan,hugo wolf,ibsen,nora helmer,nora o casă de păpuși,raluca radulescu,rau alexandru nica despre nora turneu japonia,teatrul radu stanca sibiu turneu tokio
Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu prezintă spectacolul Nora, în regia lui Radu-Alexandru Nica, în turneu la Tokio. Cele două reprezentaţii programate în capitala niponă vor avea loc miercuri, 4 decembrie, ora 18.30 şi joi, 5 decembrie, ora 14.00, pe scena Teatrului „Owl Spot”, în cadrul celei de-a doua...