actorul ilie gheorghe a murit

Actorul Ilie Gheorghe a murit în noaptea de sâmbătă spre duminică, 29 aprilie 2018, au declarat pentru AGERPRES reprezentanţi ai Festivalului „Shakespeare” de la Craiova.

Anunţul a fost făcut duminică de Emil Boroghină, directorul fondator al Festivalului Internaţional ”Shakespeare”, înaintea spectacolului susţinut de Grigore Leşe în cadrul festivalului.

”A trecut în lumea de dincolo unul dintre cei mai mari actori români, cel care a înnobilat timp de 50 de ani scena craioveană, domnul Ilie Gheorghe”, a spus Emil Boroghină.

Actorul Ilie Gheorghe avea 77 de ani. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) în 1967, la clasa profesorului Dinu Negreanu şi, în acelaşi an, a fost angajat la Teatrul Naţional din Craiova.

Actorul Ilie Gheorghe

Ilie Gheorghe

A primit titlul de Societar de onoare al Teatrului Naţional din Craiova, la 21 martie 2004. A jucat în spectacole de Silviu Purcărete – printre cele mai recente şi cele mai longevive numărându-se „Faust” –, Vlad Mugur, Laszlo Bocsardi, Mircea Cornişteanu ș.a. La rândul său a regizat spectacole, precum one man show-urile ”Vreme trece, vreme vine…” după Mihai Eminescu şi ”Oratorii pisicilor turbate” după I. L. Caragiale, arată site-ul oficial al Teatrului Naţional ”Marin Sorescu” din Craiova.

De asemenea, Ilie Gheorghe a avut roluri în filme precum ”Moromeţii” (1985) în regia lui Stere Gulea şi ”Undeva la Palilula” de Silviu Purcărete (2012).

În 2004 a fost decorat de către preşedintele Ion Iliescu cu Meritul Cultural în grad de Cavaler.

În 2011 a primit Premiul UNITER pentru întreaga activitate iar în 2014 a fost premiat în cadrul Galei Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Sursa: AGERPRES

Drum lin în lumină!

Actor mitic, Ilie Gheorghe transcende în eternitate, luminând constelația marilor spirite ale scenei românești. Cu adâncă îndurerare, rostim acum ”drum lin în lumină”! Stingerea din viață a marelui actor așterne lacrimi și tristețe în sufletele celor care l-au admirat, l-au iubit și i-au fost colegi o viață pe scena Teatrului Național Craiova. Peste 100 de roluri create de domnia sa au devenit prilej de bucurie pentru o comunitate care l-a prețuit întotdeauna. Actor cu vocația incandescenței, Ilie Gheorghe electriza spațiul scenic, înnobilând necontenit scena prin prezență desăvârșită.

Ilie Gheorghe

Discret, cu ochi pătrunzători și zâmbet bonom, cu o desăvârșită conduită morală și profesională, profesor generos, Ilie Gheorghe a devenit model pentru generații de actori care au avut bucuria să-i fie în preajmă. A fost onorat cu Premiul criticii pentru cel mai bun actor al anului 1994, Premiul Naţional ”Marin Sorescu”, acordat de Academia Română, Premiul UNITER pentru Cel mai bun actor în rol principal, Premiul UNITER pentru întreaga activitate, Meritul Cultural în grad de Cavaler. A fost premiat și aclamat pe scenele internaționale din întreaga lume. În Estonia, unde a jucat Iona, presa s-a întrecut în superlative: ”Vedeta teatrului din Craiova, aflat la apogeul forței sale artistice, s-a ridicat fără îndoială, la dimensiuni mitologice cu rolul Iona… Un adevărat maestru de mare clasă.” (Martin Kruus, ”Sirp”, iulie 1998). Marin Sorescu l-a onorat cu prietenia sa și l-a considerat cel mai bun Iona. American Biographical Institute l-a nominalizat pentru titlul ”Omul anului”/1996. A colindat lumea cu spectacolele lui Silviu Purcărete, iar englezii au exclamat după ce l-au văzut în rolul Caliban din ”Furtuna”: ”Un alt Caliban nu mai poate fi în Anglia!”

ilie-gheorghe

Ilie Gheorghe (n. 21 septembrie 1940) a tulburat prin rolurile din spectacolele regizate de Silviu Purcărete căruia i-a devenit actor emblematic: Iros”Piticul din grădina de vară” de D. R. Popescu, Dom’UbuUbu Rex cu scene din Macbeth” după Alfred Jarry şi W. Shakespeare; Aaron”Titus Andronicus” de W. Shakespeare; Theseu”Phaedra” după Euripide şi Seneca; Caliban – ”Furtuna” de W. Shakespeare, 1995; Nottingham (Anglia) şi Marchizul de Sade – ”Marchizul de Sade”, Limoges (Franţa); Agamemnon / Pylade / Apollon”Orestia” după Eschil; Sir Toby Belch”Cum doriţi sau Noaptea de la spartul târgului” de W. Shakespeare; Faust”Faust” la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu; Vicenţio”Măsură pentru măsură” de W. Shakespeare; Prospero”O furtună” după W. Shakespeare; ”Undeva la Palilula” / 2012. A devenit de neuitat în rolul Iona”Iona” de Marin Sorescu, regia Ilie Gheorghe; Polonius ”Hamlet” de W. Shakespeare, regia Tompa Gábor; Timon”Timon din Atena” de W. Shakespeare, regia Mihai Măniuţiu; Pantalone de Bisognosi”Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni, regia Vlad Mugur; Sgualda ”Carnavalul bârfelor” după Carlo Goldoni, regia Vlad Mugur; Harpagon”Avarul” de Molière, regia Laszlo Bocsardi. La Singapore, unde se afla în turneu cu același spectacol, la conferința de presă de după spectacol, un redactor al televiziunii care l-a transmis a exclamat: ”Acum după ce am văzut Iona, avem sentimentul că știm să vorbim românește.” Ultimul mare rol a fost Logicianul, din ”Rinocerii” de Eugène Ionesco, regia Robert Wilson, care a fost cucerit iremediabil de arta sa, iar la finalul repetițiilor cu ”Rinocerii” a scris: ”În cei 47 de ani în care am lucrat cu actori tu ești cu siguranță în topul celor mai buni! Ceea ce faci tu este genial.”

Ilie Gheorghe a interpretat roluri în toatele piesele lui I. L. Caragiale.

Mulțumim că am traversat același timp! Dumnezeu să îl odihnească în lumină!

Comunicat al Teatrului Național ”Marin Sorescu” din Craiova

logo-revista-teatrala-radioVezi și: Arhiva rubricii Necrolog

costintuchilaNECROLOGcaliban,furtuna,ilie gheorghe,iona,prospero,silviu purcărete,teatrul national craiova
Actorul Ilie Gheorghe a murit în noaptea de sâmbătă spre duminică, 29 aprilie 2018, au declarat pentru AGERPRES reprezentanţi ai Festivalului 'Shakespeare” de la Craiova. Anunţul a fost făcut duminică de Emil Boroghină, directorul fondator al Festivalului Internaţional ”Shakespeare”, înaintea spectacolului susţinut de Grigore Leşe în cadrul festivalului. ”A trecut în...