ion besoiu a incetat din viata

Actorul Ion Besoiu (n. 11 martie 1931), figură emblematică vreme de 60 de ani în teatrul și filmul românesc, a încetat din viață astăzi, miercuri 18 ianuarie 2017.

Iubea viața și oamenii, iubea arta. Era sobru, dar veșnic emoționat, cu o tristețe în privire parcă din altă vremuri, dar plină de speranță. Întâlnirile cu Ion Besoiu erau oaze de liniște, momente de neuitat.

S-a dus dincolo cu o nostalgie: ”Am regretul că nu mai trăiesc vreo 25 de ani și că am pierdut mulți oameni dragi.”

A vrut să fie marinar și profesor de limba română! Însă a fost remarcat la timp de către dramaturgul Radu Stanca pe când era licean și asta i-a schimbat destinul. În scurt timp, după finalizarea studiilor la Academia de Teatru și Muzică din Sibiu, Ion Besoiu a devenit actor în orașul natal unde a jucat 16 ani pe scena Teatrului ”Radu Stanca”. A venit apoi în București la Teatrul ”Lucia Sturza Bulandra”, al cărui directorat l-a deținut timp de 12 ani.

Ion Besoiu în filmul Toate pânzele sus

Ion Besoiu în filmul Toate pânzele sus

Va rămâne în memoria tuturor ca Anton Lupan care readuce la viață goeleta ”Speranța” în toate filmul Toate pânzele sus (1976–1978), regia: Mircea Mureșan.

A interpretat peste 35 de roluri pe scena Teatrului ”Bulandra”, amintim câteva dintre cele mai cunoscute: Cloșca în Procesul lui Horia de Alexandru Voitin, regia Liviu Ciulei (1967); Serebreakov în Unchiul Vanea de A. P. Cehov, regia Alexa Visarion (1983); Polonius în Hamlet de William Shakespeare, regia Alexandru Tocilescu (1985); Oronte în Mizantropul de Molière, regia Valeriu Moisescu (1989); Corifeu în Antigona de Sofocle, regia Alexandru Tocilescu (1993); Ferapont în Trei surori de A. P. Cehov, regia Alexandru Darie (1995); Senecus în Caligula de Albert Camus, regia Mihai Măniuțiu (1996); Muhoiarov Ivan Matveevici în Oblomov după I. A. Goncearov, regia Alexandru Tocilescu (2003).

ion_besoiu

Câteva dintre filmele în care a jucat Ion Besoiu: Furtuna, regia Andrei Blaier și Sinisa Ivetici (1960); Neamul Șoimăreștilor, regia Mircea Drăgan (1964); Haiducii, regia Dinu Cocea (1965); Răscoala, regia Mircea Mureșan (1965); Mihai Viteazul, regia Sergiu Nicolaescu (1970); Ciprian Porumbescu, regia Gheorghe Vitanidis (1972); Actorul și sălbaticii, regia Manole Marcus (1974); Păcală, regia Geo Saizescu (1974); Blestemul pământului, blestemul iubirii, regia Mircea Mureșan (1979); Ultima noapte de dragoste, regia Sergiu Nicolaescu (1979); Lumini și umbre, regia Andrei Blaier, Mihai Constantinescu (1979–1982).

În 2001 a fost declarat cetățean de onoare al orașului Sibiu și decorat cu Ordinul Național Steaua României, în grad de cavaler pentru dezvoltarea artei teatrale românești, prin prestigioasa și remarcabila sa activitate de actor, director de teatru și pedagog.

Au urmat Premiul de excelență al Cinematografiei Române, în 2002. În 2008 a obținut premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER, iar în 2011 Asociația Pentru Promovarea Filmului Românesc i-a acordat premiul GOPO pentru întreaga operă.

În 2015 împlinea 84 de ani, dar nu resimțea vârsta înaintată. Ne-a transmis atunci, printr-un post de televiziune, un mesaj plin de speranță: ”Să trăiți după idealuri, să credeți în ele. Să încercați să faceți fericiți pe cei din jurul vostru, pentru că atunci veți fi și voi fericiți… și să credeți în dragoste, pentru că fără dragoste nu există nimic altceva.

Trupul neînsuflețit va fi depus joi, 19 ianuarie la ora 16.00 la Capela Cimitirului Bellu Ortodox. Vineri, 20 ianuarie de la ora 15.00, cei care l-au cunoscut și apreciat își pot lua rămas bun de la Maestrul Ion Besoiu la Teatrul ”L. S.Bulandra”, foaierul Sălii ”Liviu Ciulei” (Bd. Schitu Măgureanu nr. 1), unde va fi depus până sâmbătă 21 ianuarie. la ora 12.00.

Slujba de înmormântare va avea loc sâmbătă 21 ianuarie la ora 13.00 la Cimitirul Bellu Ortodox.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Comunicat al UNITER

logo-revista-teatrala-radioArhiva rubricii Necrolog

costintuchilaNECROLOGcaligula,camus,cehov,ferapont,filme cu ion besoiu,ion besoiu,Lumini și umbre,mari actori români,necrolog,roluri ion besoiu in teatru,teatrul bulandra,teatrul radu stanca,toate pânzele sus,trei surori,UNITER
Actorul Ion Besoiu (n. 11 martie 1931), figură emblematică vreme de 60 de ani în teatrul și filmul românesc, a încetat din viață astăzi, miercuri 18 ianuarie 2017. Iubea viața și oamenii, iubea arta. Era sobru, dar veșnic emoționat, cu o tristețe în privire parcă din altă vremuri, dar plină...