marin moraru a incetat din viata

Actorul Marin Moraru a încetat din viață duminică, 21 august 2016, în jurul orei 17.30, la Spitalul Elias din București.

Marin Moraru s-a născut în 31 ianuarie 1937 la București.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC) din Capitală în 1961, la clasa profesoarei Dina Cocea, rolul său pentru examenul de diplomă fiind Agamiță Dandanache, în piesa O scrisoare pierdută de I. L. Caragiale.

marin-moraru actori romani

Marin Moraru

După absolvirea facultății, în perioada (1961–1964) a fost actor al Teatrului Tineretului. După câțiva ani la Teatrul de Comedie (1965–1968) și la Teatrul „Bulandra” (1968–1971), Marin Moraru a ajuns, în 1971, la Teatrul Național din București, al cărui Societar de Onoare a fost din 2002. Din 1974 și până în 1980 s-a dedicat pedagogiei teatrale – a fost conferențiar universitar la IATC.

Rolurile interpretate de Marin Moraru pe scenă au fost dintre cele mai diferite – de la Pigulete în Pigulete plus cinci fete de C. Bratu, la Guliță în Chirița în provincie de Alecsandri, Patrocle în Troilus și Cresida de Shakespeare, Diderot în Nepotul lui Rameau de Diderot, Crăcănel în D’ale carnavalului de I. L. Caragiale, Socrate în Transplantarea inimii necunoscute de Al. Mirodan, Regele în Leonce și Lena de Büchner, până la Titircă din O noapte furtunoasă de I. L. Caragiale, Take în Take, Ianke și Cadîr de V. I. Popa, Doctorul în Egoistul de Jean Anouilh, în regia lui Radu Beligan (la 22 martie 2009, acest spectacol a atins cea de-a 100-a reprezentație).

A lucrat cu regizori din diferite generații: David Esrig, Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Moni Ghelerter, Valeriu Moisescu, Sanda Manu, Grigore Gonța, Mihai Măniuțiu, Alexandru Dabija.

Marin Moraru Foto Alex Tudor Agerpres

Foto: Alex Tudor, Agerpres

Pe parcursul carierei sale în filmul artistic, începute în 1966 cu Haiducii, în regia lui Dinu Cocea, Marin Moraru a jucat în circa 25 de lungmetraje, unul dintre acestea fiind Amen, al celebrului regizor francez Costa Gavras.

Imediat după apariția în Haiducii, unde a jucat alături de Marga Barbu, Ion Besoiu, Toma Caragiu, Ion Finteșteanu, Alexandru Giugaru, Amza Pellea și Colea Răutu, Marin Moraru avea să fie distribuit în Un film cu o fată fermecătoare (1966), pelicula lui Lucian Bratu, în care au apărut Ștefan Iordache, Margareta Pâslaru, Ileana Stana Ionescu. În următorii doi ani, a mai jucat în Maiorul și moartea (1967), dar și în Răzbunarea haiducilor (1968).

Marin Moraru a cunoscut consacrarea deplină în lumea filmului pe parcursul anilor 1970 și 1980, când a fost distribuit în roluri importante din filme regizate de Manole Marcus – Actorul și sălbaticii, Operațiunea Monstrul, Dan Pița (Filip cel Bun, Concurs, Faleze de nisip) sau de Horea Popescu (Cuibul de viespi).

A fost unul dintre colaboratorii statornici ai emisiunilor de umor ale Radio România și ai Teatrului Național Radiofonic.

Marin Moraru

În 2007 a fost recompensat cu Premiul de Excelență acordat de revista VIP. Alături de Gheorghe Dinică și Victor Rebengiuc, Marin Moraru a primit în 2008 titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) cu ocazia aniversării instituției. În același an, actorul a fost decorat de președintele Traian Băsescu cu Ordinul Național Serviciul Credincios în Grad de Mare Cruce. În 2009, Marin Moraru a primit Premiul „Gopo” pentru întreaga carieră.

În 2012 a primit o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului din București, iar în noiembrie 2013, la Târgul de carte Gaudeamus, a lansat cartea autobiografică Suntem ce sunt amintirile noastre. I-a fost decernat în 2015, Premiul de Excelență al Festivalului Internațional de Film Transilvania TIFF 2015 pentru întreaga activitate.

Marin Moraru și Radu Beligan în Căldură mare de I. L. Caragiale, TVR

logo revista teatrala radioVezi: arhiva rubricii Necrolog

costintuchilaNECROLOGadamita dandanache,caldura mare caragiale,Ianke și Cadîr,iatc,marin moraru,marin moraru a incetat din viata,nepotul lui rameau,Take,teatrul de comedie
Actorul Marin Moraru a încetat din viață duminică, 21 august 2016, în jurul orei 17.30, la Spitalul Elias din București. Marin Moraru s-a născut în 31 ianuarie 1937 la București. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC) din Capitală în 1961, la clasa profesoarei Dina Cocea, rolul său pentru...