de LIDIA NAŠINCOVÁ

Jiří Ornest actor ceh a incetat din viata

Duminică, 9 aprilie 2017 s-a stins din viaţă la Praga marele actor şi regizor ceh Jiří Ornest (n. 27 septembrie 1946, la Praga). Întreaga sa activitate a fost legată de scenele de teatru pragheze. Și-a început cariera la Teatrul E. F. Burian, după anul 1991 fiind membru al echipei Teatrului Na zábradlí.

La Teatrul Na zábradlí a colaborat în anii ’90 cu celebrul regizor, dispărut tragic, Petr Lébl şi cu Jan Antonín Pitínský. Pentru rolul lui Lugwig Voss din piesa Ritter, Denne, Voss a dramaturgului austriac Thomas Bernhard, în regia lui Pitínský Ornest, a fost nominalizat în 1996 la Premiul de Thálie şi în acelaşi an şi la Premiul ”Alfréd Radok” pentru cea mai bună interpretare masculină.

Ornest a făcut parte din grupul artiștilor care s-au exprimat public cu privire la situaţia societăţii. În noiembrie 1989, ca reprezentant al oamenilor de teatru, era la ČKD când Miroslav Štěpán, şeful comuniştilor praghezi, a fost fluierat. S-a exprimat critic şi la adresa preşedintelui actual al Cehiei, Miloš Zeman, când acesta le-a învinuit pe activistele rusoaice din Pussy Riot.

Jiří Ornest

Jiří Ornest

Jiří Ornest provenea dintr-o familie de artişti, tatăl său fiind regizorul de teatru Ota Ornest, mama, actriţa Jarmila Smejkalová. Tot actor era şi unchiul său, Zdeněk Ornest, iar un alt unchi a fost poetul Jiří Orten (tradus şi în limba română). „Am fost singur la părinţi, mama mă copleşea cu toată iubirea maternă, dorea să aibă un mic geniu, în timp ce eu mă străduiam să ajung o mare puşlama”, povestea Jiří Ornest despre copilăria pe care a petrecut-o, în mare parte, în culisele teatrului.

La vârsta de 15 ani, când l-a cunoscut pe Petr Svojtka, s-a decis să se apuce de teatru, urmând exemplul celor apropiaţi. După facultate a fost angajat la Teatrul E. F. Burian, unde a strălucit în roluri din Pescăruşul şi Cum vă place. Împreună cu Svojtka s-a axat pe proiecte de teatru alternativ, în anii ’60 fondând ansamblul teatral Růžový palouček, apoi lansând proiectele Divadlo ve Foyer şi Náhradní divadlo. Apărea cu mare plăcere şi în emisiuni satirice la Televiziunea cehă (emisiunea cu farse Dvaadvacítka/Douăzeci şi doi) şi în serialul Miracolele lumii.
Filmografia lui Ornest include zeci de filme, dintre care Hanele, Golet în vale și comedia Maeştri.
A colaborat mult şi cu radioul ceh.

Jiří Ornest a fost căsătorit de două ori cu aceeaşi femeie – acriţa Daniela Kolářová, cu care a avut doi fii, Šimon şi Matěj.

Corespondență de la Praga

logo revista teatrala radioVezi: arhiva rubricii Teatru și teatre la Praga

Marele actor slovac Ladislav Chudík a încetat din viață

Arhiva rubricii Aniversare

costintuchilaNECROLOGDaniela Kolářová,Jiří Ornest,Miroslav Štěpán,Petr Lébl,praga,Teatrul E. F. Burian,Thomas Bernhard
de LIDIA NAŠINCOVÁ Duminică, 9 aprilie 2017 s-a stins din viaţă la Praga marele actor şi regizor ceh Jiří Ornest (n. 27 septembrie 1946, la Praga). Întreaga sa activitate a fost legată de scenele de teatru pragheze. Și-a început cariera la Teatrul E. F. Burian, după anul 1991 fiind membru al...