Teatru și teatre la Praga, rubrică de LIDIA NAŠINCOVÁ

Radim Vašinka a incetat din viata teatru praga

sigla rubrica teatru si teatre la praga 2Ieri, miercuri, 10 august 2016 s-­a stins din viaţă Radim Vašinka actor ceh, regizor de teatru, director literar, fondatorul teatrului underground şi nonconformist „Orfeus”.

Născut la Brno în 26 mai 1935, Radim Vašinka a făcut parte dintre personalitățile de frunte ale teatrului underground ceh. În anul 1958r vasinka a fondat la Brno trupa „X 59”. În stagiunea 1962–1963 a fost angajat la Teatrul „Na Zábradlí” („Pe Balustradă”). Teatrul său, „Orfeus”, a fost înfiinţat în anul 1967,  la început  având sediul în clădirea actualului Studio Rubín. După mai multe schimbări de sediu, chiar peripeții și improvizații (spectacole în apartament), după Revoluţia de catifea din noiembrie 1989 s-a mutat în adăpostul părăsit al apărării civile din strada Plzeňská din Praga. Spectatorii săi erau învăţaţi ca la seratele de poezie să se servească sendviciuri calde iar la drame – preferata era supă de varză.

Radim Vašinka

Radim Vašinka

Radim Vašinka s-a axat pe teatrul poetic. A pus în scenă spectacole pe versurile lui Ludvík Kundera (care a tradus din opera lui Gellu Naum), Miroslav Holub, după Dialogurile lui Dubillard şi opera lui Guillaume Apollinaire, spectacole după N. V. Gogol, M. J. Saltykov-Şcedrin ș.a. Între preferințele sale s-au mai aflat Robinson Jeffers, Richard Aldington, Oldřich Mikulášek, Josef Sedlák și texte baroce. Colabora cu regularitate cu Radioul ceh. Pe fostul post de radio ČRo 6 susținea rubrica „Nežádoucí texty” („Texte nedorite”), în care prezenta autori persecutaţi de regimul totalitar.

Ivo Vodseďálek, Egon Bondy a Radim Vašinka

Ivo Vodseďálek, Egon Bondy și Radim Vašinka

În anul 2004 Vašinka a obţinut „Trandafirul de cristal” – cel mai mare premiu pentru recitare de poezie şi lectură de proză la Zilele poeziei de la Poděbrady.

Patru ani mai târziu a obţinut locul al III-lea la Competiţia pentru ascultătorii Radioului ceh, Actorul nevăzut, citind din memoriile poetului underground Egon Bondy.

Corespondență de la Praga

logo revista teatrala radioVezi: arhiva rubricii Teatru și teatre la Praga

Marele actor slovac Ladislav Chudík a încetat din viață

costintuchilaTEATRU ȘI TEATRE LA PRAGAapollinaire,lidia nasincova,radim vasinka,teatru underground,teatrul orfeus praga,„Nežádoucí texty”
Teatru și teatre la Praga, rubrică de LIDIA NAŠINCOVÁ Ieri, miercuri, 10 august 2016 s-­a stins din viaţă Radim Vašinka actor ceh, regizor de teatru, director literar, fondatorul teatrului underground şi nonconformist „Orfeus”. Născut la Brno în 26 mai 1935, Radim Vašinka a făcut parte dintre personalitățile de frunte ale teatrului...