de LIDIA NAŠINCOVÁ

marian labuda actor slovac deces

În 5 ianuarie 2018, s-a stins o legendă a filmului şi teatrului ceh şi slovac, actorul slovac Marián Labuda. Ultima dată l-am putut vedea în povestea filmată intitulată ”Anděl Páně 2” (”Îngerul Domnului 2”). Spectatorii şi-l amintesc şi din filmele ”Vesničko má středisková” (”Sătucul meu”), ”Obsluhoval jsem anglického krále” (”L-am servit pe regele Angliei”), ”Roming”, ”Kral Ubu” (”Regele Ubu”).

Născut la 28 octombrie 1944 în Hontianský Němci, a absolvit Academia de arte muzicale din Bratislava, imediat după studii fiind angajat la Teatrul Naţional Slovac. De-a lungul carierei sale a jucat şi în teatre cehe, cum ar fi Teatrul Vinohrady din Praga şi Teatrul Naţional din Brno. Ca actor de film, a debutat în anul 1964 în ”Sătucul meu”.

Marian Labuda

Marián Labuda

Domeniul preferat al lui Marián Labuda l-a constituit tragicomedia, graniţa dintre râs şi plâns. Era un om plin de umor, temându-se, totuşi, că nu va reuşi să se retragă la timp. În profesia noastră se zice că te lasă actoria. Pur şi simplu dintr-o dată joci prost. Şi cel mai rău este că nu-ţi dai singur seama, deşi toţi ceilalţi observă, doar că nu-ţi zic direct în faţă”, spunea Marián Labuda.

A fost unul din actorii slovaci cu cele mai multe roluri în filme cehe. S–a întipărit în memoria colectivă ca şoferul de camion Pávek din ”Sătucul meu” în regia lui Jiří Menzel. Filmografia sa cuprinde peste două sute de filme.

În anul 1968, a fost confondatorul Teatrului de pe Corso, din Bratislava, care fost interzis, apoi s-a mutat pe Scena nouă. Filma pentru televiziunea slovacă şi treptat şi în producţii cehe, de la ”Buldoků a třešní” (”Buldogi şi cireşi”), ”Konec starých časů” (”Sfârşitul timpurilor de odinioară”) până la coproducţia ”Zahrada” (”Grădina”), pentru care a obţinut Premiul Český lev (Leul ceh). A fost nominalizat şi pentru Regele Ubu, a strălucit ca unul din ”Îngerii unei zile obişnuite” (”Anděle všedního dne”), la fel de bine jucând şi în episodul cofetăriei din ultimul său film, ”Anděl Páně 2”. Doar un mare actor acceptă şi joacă perfect şi un rol mic. Asemenea artiști nu se mai nasc”, îşi aminteşte de Marián Labuda regizorul filmului, Jiří Strach.

În comedia ceho-româno-slovacă ”Roming” (2007), în regia lui Jiří Vejdělek, îl puteţi vedea alături de Jean Constantin, filmul fiind premiat la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto. 

În ultimii ani l-am putut admira la Praga în piesa lui Václav Havel,  ”Odcházení”(”Plecarea”).

Marián Labuda a întemeiat o mică dinastie actoricească, alcătuită din fiul său, Marián Labuda jr. şi nepotul său Richard Labuda.

Corespondență de la Praga

logo revista teatrala radioAlte articole de Lidia Našincová:

Vezi: arhiva rubricii Teatru și teatre la Praga

Marele actor slovac Ladislav Chudík a încetat din viață

Arhiva rubricii Aniversare

costintuchilaNECROLOGactor slovac,Jean Constantin.,Jiří Menzel,Marián Labuda,roaming,vaclav havel
 de LIDIA NAŠINCOVÁ În 5 ianuarie 2018, s-a stins o legendă a filmului şi teatrului ceh şi slovac, actorul slovac Marián Labuda. Ultima dată l-am putut vedea în povestea filmată intitulată ”Anděl Páně 2” (”Îngerul Domnului 2”). Spectatorii şi-l amintesc şi din filmele ”Vesničko má středisková” (”Sătucul meu”), ”Obsluhoval jsem...