de RALUCA RĂDULESCU

agenda fnt 29 oct 2014 raluca radulescu

A șasea zi a Festivalului Național de Teatru – adică nu mai puțin de 18 evenimente.

Pe lângă reprezentațiile teatrelor din România, Festivalul Naţional de Teatru prezintă în premieră în România spectacolul Donka – O scrisoare către Cehov, text şi regie: Daniele Finzi Pasca, o producţie a Companiei Finzi Pasca, Elveţia şi a Festivalului Internaţional de Teatru Cehov, coproducător Théâtre Vidy – Lausanne. Reprezentaţiile din cadrul FNT sunt programate să aibă loc miercuri, 29 şi joi, 30 octombrie, de la ora 20.30, la sala Studio a Teatrului Naţional Bucureşti.

Donka – O scrisoare către Cehov a avut premiera absolută în 29 ianuarie 2010, la Mossoviet Theatre din Moscova (fiind o comandă a Festivalului Internaţional de Teatru Cehov) şi a fost considerat de către săptămânalul britanic „The Stage” „Cel mai bun spectacol” şi „The Greatest Moment of  the Year 2012”.
donka
 
Donka – O scrisoare către Cehov
Folosind magia circului, Pasca aduce un omagiu lui Cehov printr-un adevărat eveniment vizual, un spectacol de dans, acrobaţii, jonglerii şi echilibre fragile. Finzi Pasca se scufundă de această dată în viaţa lui Cehov, în scrierile sale şi în jurnalul său, decodificându-i notele şi comentariile, dând formă celebrelor şi enigmaticelor tăceri cehoviene.
Donka, în limba rusă, înseamnă clopoţelul fixat pe undiţă şi care sună atunci când peştelele muşcă. Conform Wikipedia, Cehov adora pescuitul, pentru el fiind un mod de a se abandona în meditaţie. Autorul spectacolului, fascinat de această imagine şi mereu în căutarea „stării de iluminare” în activitatea sa de creator, pescuieşte în această mare de fantezie a circului pentru a da viaţă unui poem vizual cu obiecte şi corpuri în suspensie.
 
O distribuţie extraordinară de actori internaţionali, clovni, muzicieni, dansatori şi acrobaţi animă scena, în timp ce muzica Mariei Bonzanigo invadează sala, purtându-ne în îndepărtata Rusie. Ascultăm muzică de acordeon, valsuri, romanţe vechi şi coruri tradiţionale, în timp ce o întreagă galerie de personaje cehoviene defilează in spaţiul creat: eterni studenţi, medici, visatori, burlaci, fete tinere în doliu. Momente ale unei lumi pierdute se succed, însoţite de ciripitul păsărilor, foşnetul vântului prin ramuri, umbre chinezeşti şi explozii de culoare. „Uimire continuă!”- notează pe site-ul lor – nu doar statistic – artiştii Companiei Finzi Pasca.
 
Bucurându-se de statutul de invitat special al ediţiei a 24-a a FNT, spectacolul Donka – O scrisoare către Cehov este penultima creaţie a lui Daniele Finzi Pasca – deja confirmat ca o figură de frunte pe scenele internaţionale, autor al unor spectacole de neuitat cu Cirque Éloize şi Cirque du Soleil.
Alte detalii despre spectacolele zilei:

Programul integral al logo revista teatrala radioFestivalului: click aici.

Vezi: Site-ul Festivalului Național de Teatru

Constantin Chiriac: „Pentru mine «Oidip» a fost cea mai dificilă experiență” – interviu realizat de Crenguța Manea

Videoclip: Florina Gleznea în Cinci ore cu Mario, UNTEATRU București

Trailer Oidip în regia lui Silviu Purcărete,  Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu

Revista Teatrală Radio vă oferă zilnic Agenda FNT 2014

Vezi: arhiva FNT 2014 

costintuchilaFNT 2014agenda zilei 29 oct 2014 fnt,cehov,daniele finzi pasca,donka,florina gleznea,fnt,lasanne,oidip,raluca radulescu
de RALUCA RĂDULESCU A șasea zi a Festivalului Național de Teatru – adică nu mai puțin de 18 evenimente. Pe lângă reprezentațiile teatrelor din România, Festivalul Naţional de Teatru prezintă în premieră în România spectacolul Donka – O scrisoare către Cehov, text şi regie: Daniele Finzi Pasca, o producţie a Companiei Finzi Pasca,...