Remember, rubrică de ANNIE MUSCĂ

aglae-pruteanu-remember-rubrica-de-annie-musca

eterne-reveniri-in-luna-octombrie-annie-musca-rtrDe peste doi ani sălășluiește pe biroul meu biografia unei actrițe din alte vremuri. Lună de lună, mi-am dorit să adaug șirului de actori minunați ai rubricii Remember din Revista Teatrală Radio și numele acestei actrițe născută în Moldova și rămasă la Iași, despre care Tudor Arghezi scria în 1912: „…câte glorii de scenă ar fi întunecat doamna Pruteanu dacă în loc să pâlpâie la Iași, oraș mai mult de filosofi decât de spectaculiști, ar fi venit să ardă la București.” („Viața Românească”, nr. 9/1912)

Aglae Pruteanu, un nume cu rezonanță în teatrul românesc și un personaj al lunii octombrie, mai precis al zilei de 22, a anului 1866, când a venit pe lume în familia lui Constantin Teodoru, ce locuia în curtea spitalului din Vaslui.

aglae-pruteanu

Aglae Pruteanu

Copilă fiind, Aglae își hrănea sensibilitatea din tot ce-i oferearubrica-remember-annie-musca-revista-teatrala-radio spectacolul naturii manifestat în atmosfera în care creștea la Vaslui: „…pe toate le cunoșteam, pe toate le deosebeam, pe toate le iubeam… Ale mele erau toate. Ele se înregistrau în mintea și în sufletul meu ca un cântec…” (N. Barbu, Aglae Pruteanu, București, Ed. Meridiane, 1965).

Poate acesta a fost și primul impuls în alegerea ei de a scrie mai târziu poezie, sub pseudonimul Geta, ales de publicistul Gh. V. Botez (Gordon), după numele personajului din Fântâna Blanduziei de V. Alecsandri.

Despre plecarea familiei Teodoru la Iași și despre pasiunea pentru teatru a viitoarei actrițe, succesoare a Aristizzei Romanescu, e bine să aflați chiar din cartea lui N. Barbu, care descrie cu exactitate etape importante din viața și cariera actriței, cu amănunte biografice aflate chiar de la descendenți ai familiei Teodoru.

Aglae Pruteanu, fostă elevă a lui Mihail Galiano, a fost un artist complex, care, încă de la debutul ei de la vârsta de 20 de ani, s-a zbătut pentru teatru așa cum s-a zbătut pentru prelungirea propriei vieți, ea suferind ani întregi de o „maladie a ficatului” și de stări de anxietate, așa cum sublinia scriitorul N. Barbu.

aglae-pruteanu-2

Actrița cu zâmbet cald, care nu s-a lăsat înfrântă de piedicile unor timpuri (subliniate de ea însăși în cartea Amintiri din teatru), în care și teatrul, împreună cu slujitorii lui, avea de suferit, a interpretat zeci și zeci de roluri, pentru care a fost răsplătită cu aplauze și cronici pozitive. A întruchipat-o pe Anna Karenina, dar și pe Oana din Apus de soare, pe Cleopatra și Ofelia, eroinele lui Shakespeare, dar și pe Rosina lui Beaumarchais. Și nefericita Marguerite din Dama cu camelii i-a fost încredințată, așa cum i-a fost încredințată și Amalia din Hoții lui Schiller sau nemuritoarea Hedda lui Ibsen. Și pentru Sonia din Crima și pedeapsă, dar și pentru Mașa din Cadravul viu a lui Tolstoi a fost potrivită. A iubit nespus rolul Julieta, dar și rolul Flameola din Martira de J. Richepin, apoi și-a încântat spectatorii cu jocul impecabil în rolul binecunoscutei Madame de Pompadour din piesa Narcis de Albert Emil Brachvogel. Toate aceste creații scenice le-a desăvârșit alături de parteneri de talia unor actori care ar trebui pomeniți mai des: Agatha Bârsescu, Grigore Manolescu, Petre Sturdza-Doria, Mihai Codreanu, State Dragomir, Vlad Cuzinski, M. Popovici.

aglae-pruteanu-madame-de-pompadour

Aglae Pruteanu (Madame de Pompadour) în Narcis de Albert Emil Brachvogel

În această înșiruire a oamenilor de teatru, ar trebui amintit și Dimitrie Pruteanu, societar al teatrului ieșean, de la care Aglae a primit numele prin mariaj.

Dacă aveți drum la Iași, treceți prin Cimitirul „Eternitatea”. Am aflat că are un mormânt modest, lângă cel al Aristizzei Romanescu și al actorului-profesor State Dragomir. Nu știu dacă se mai poate citi data trecerii în nemurire: 28 martie 1941. Poate găsiți si strada din centrul orașului botezată cu numele ei. Apoi în parcul Teatrului Național „V. Alecsandri” veți putea admira bustul actriței, o creație încântătoare a sculptorului Vasile Condurache. Un gest de recunoștință este și faptul că o sală de repetiții din teatrul ieșean poartă numele acestei actrițe pentru care tristețea ultimilor ani era evidentă și în scrierile sale:

„Golul se face din ce în ce mai mare în jurul meu. Ca printr-o ceață deasă, zăresc dincolo de ea viața…viața altora, nu a ea..pentru că noi, actorii, încetăm de a trăi, când încetăm de a juca.”

annie-musca-aglae-pruteanu

Foto: Annie Muscă

„Când vâjâie vântul
Păduri scuturând
Un freamăt de jale
S-aude oftând
El trece cu norul
Pe ape, pe crâng
Și cei ce-l ascultă
Suspină și plâng.
O jale adâncă a
A tristului cânt
E scos de vreun suflet
Răzleț pe pământ.”

(Aglae Pruteanu)

annie-musca-biografii-revista-teatrala-radio

Annie Muscă

logo-revista-teatrala-radioVezi: arhiva rubricii Remember de Annie Muscă

Alte articole și interviuri de Annie Muscă: 

Sandu Sticlaru

Vasilica Tastaman

Lucia Sturdza și Tony Bulandra jucau în primul film românesc înainte de a se căsători

Evocări: Leopoldina Bălănuţă

Evocări – Elia Kazan

De la rugby la film: Ilarion Ciobanu

Ingrid Bergman, actrița care s-a născut și a murit în aceeași zi

Prima femeie-pilot din lume cu brevet de zbor a fost actriță

Portrete – Jean Constantin – actorul care nu și-a stăpânit niciodată umorul

„Anda Călugăreanu a plecat departe”

Portrete – Dan Mihăescu: „Ar fi o glumă să devin octogenar”

Silvia Popovici, în premieră în presă

Portrete – Richard Burton

Aniversare – Sebastian Papaiani, o explozie de omenesc, un munte de emoții!

Oana Anagnoste: „Secretul armoniei dintre părinții mei a fost însăși pasiunea pentru profesia lor”– interviu realizat de Annie Muscă

Oana Anagnoste: „Gina Patrichi, o flacără, un fluture, o adiere…” – interviu realizat de Annie Muscă

Revista Teatrală Radio merită să fie aniversată an de an

costintuchilaREMEMBERagatha bârsescu,aglae pruteanu,Aristizza Romanescu,Grigore Manolescu,julieta,madame de pompadour,maria actori romani,Mihail Galiano,remember annie muscă,teatrul național iași,Vasile Condurache
Remember, rubrică de ANNIE MUSCĂ De peste doi ani sălășluiește pe biroul meu biografia unei actrițe din alte vremuri. Lună de lună, mi-am dorit să adaug șirului de actori minunați ai rubricii Remember din Revista Teatrală Radio și numele acestei actrițe născută în Moldova și rămasă la Iași, despre care...