Roma caput culturae, rubrică de RALUCA NIȚĂ

alessandra gonzalez quidam cirque du soleil

rubrica roma caput culturaeAlessandra Gonzalez, 26 de ani, italo-mexicană, născută şi crescută la Roma, este pe scenă Zoé, o fată de 13-14 ani, care funcţionează ca pretext dar şi ca motor al unui întreg mega-spectacol internaţional, Quidam, realizat de Cirque du Soleil. Un show cu 45 de acrobaţi, muzicieni, cântăreţi şi actori despre adolescenţă, plictis existenţial şi exil pe tărâmul imaginaţiei. Un amestec convingător de teatru şi entertainment în turneu permanent prin întreaga lume încă din 1996, reprezentat în diferite spaţii: arene, maxi-corturi, circuri, săli polivalente.

quidam cu alessandra gonzalez

Quidam

În zilele de 25 şi 26 octombrie 2014, spectacolul va putea fi văzut şi la Palalottomatica din Roma, de unde va pleca apoi în turneu la Bologna, Florenţa, Pesaro, Milano şi Torino. 

„Dansez de la vârsta de 6 ani. Am studiat actorie şi canto la 16 ani. La 20 de ani jucam în trei musical-uri: The Wizard of Oz, Peter Pan şi Moulin Rouge, îşi aminteşte Alessandra Gonzalez. „Mă simt foarte mult influenţată de originile mexicane ale tatălui meu, care face parte dintr-un grup de muzică populară tradiţională, dar şi de vocaţia pentru dans a mamei mele. care m-a îmbogăţit enorm.”

Alessandra Gonzalez

Alessandra Gonzalez

Viaţa actriţei se va schimba complet în 2009. Cirque du Soleil îşi reface parţial distribuţia spectacolelor deoarece, conform regulilor, când reprezentaţiile au loc în spaţii închise, toţi artiştii trebuie să fi depăşit vârsta majoratului. Alessandra pleacă la Montréal şi dă probe timp de două ore, pare o adolescentă, mult mai tânără decât este în realitate, trebuie să demonstreze că reuşeşte să transmită emoţii doar prin gesturi şi sunete, nu prin cuvinte. După 24 de ore, printr-un email i se comunică vestea atât de mult aşteptată: a fost aleasă să interpreteze rolul Zoé.

Se mută definitiv în Canada, ia lecţii de canto şi dans cu coach puşi la dispoziţie de Companie.

Debutează la Vancuover în martie 2011 în faţa unui public imens: 5000 de persoane. O seară înspăimântătoare şi miraculoasă.

Scena din spectacolul Quidam cu Alessandra Gonzalez

Spectacolul se derulează cu ajutorul acestui personaj, Zoé, o adolescentă în criză din vina părinţilor mereu apatici, tăcuţi, indiferenţi. Tatăl citeşte în permanenţă ziarul, iar mama ascultă emisiuni radiofonice non-stop. Zoé pare condamnată la lipsă de comunicare şi singurătate. Va fi salvată de Quidam care o încurajează să plece în căutarea unei lumi noi populate cu personaje fantasmagorice. Această cunoaştere o va reconcilia cu micul ei univers şi cu apropiaţii ei.

Alessandra Gonzalez are în curriculum 900 de reprezentaţii cu acest spectacol. Ceilalţi artişti sunt de diferite naţionalităţi, dar împreună alcătuiesc o adevărată familie unită, unde toţi sunt animaţi de talent şi disciplină.

Scena din spectacolul Quidam cu Alessandra Gonzalez 2

Pornind de la un grup de 20 de artişti de stradă, la începuturile sale din 1984, Cirque du Soleil este astăzi o importantă organizaţie cu sediul în Québec, ce oferă divertisment de înaltă ţinută artistică. Compania are 5.000 de angajaţi, incluzând mai mult de 1.300 de artişti din aproape 50 de ţări diferite. Peste 100 de milioane de spectatori din aproximativ 300 de oraşe din aproape 40 de ţări de pe şase continente au văzut până acum spectacolele Companiei.

Corespondenţă de la Roma 

raluca nita

Raluca Niță

Vezi: arhiva rubricii Roma caput culturae de Raluca Niță

Alte articole de Raluca Niță: Compania Ricci/Forte: doi Stanislavski ai anilor 2000  

„Dirty Dancing” devine musical la Milano 

Romeo Castellucci, un regizor care provoacă „în dulcele stil clasic”

Când Falstaff citează din Nietzsche, Kafka şi Orson Welles

Cine sunt noii dramaturgi italieni?

costintuchilaROMA CAPUT CULTURAEalessandra gonzalez,cirque du soleil,milano,moulin rouge,pesaro,plictis existential,quebec,quidam,raluca niță,roma,roma caput culturae,show cu acrobati si actori
Roma caput culturae, rubrică de RALUCA NIȚĂ Alessandra Gonzalez, 26 de ani, italo-mexicană, născută şi crescută la Roma, este pe scenă Zoé, o fată de 13-14 ani, care funcţionează ca pretext dar şi ca motor al unui întreg mega-spectacol internaţional, Quidam, realizat de Cirque du Soleil. Un show cu 45...