anca hanu monodrama alina nelega teatrul national cluj

La Teatrul Naţional „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca (Studioul „Euphorion”), vineri,  7 februarie 2014, ora 19.00 va avea loc premiera spectacolului Amalia respiră adânc de Alina Nelega. Regia şi scenografia îi aparţin lui Tudor Lucanu. Interpretează Anca Hanu.

amalia respira adanc premiera teatrul national cluj

Monodrama Alinei Nelega prezintă episoade din viaţa Amaliei, care a traversat abulică toată perioada ceauşistă şi a ajuns în epoca nouă a libertăţii, pentru ea, la fel de confuză. Pioniera de la început – bucuroasă că a scăpat de guvernanta nemţoaică, de lecţiile de pian, de orele de franceză – trece de la o vârstă la alta, marcată şi bulversată de pierderile întâmplate în viaţa ei. Traumele nu o aduc, însă, în postura celei ce-şi plânge de milă, ci, dimpotrivă, personajul îşi păstrează de la început până la sfârşit un fantastic curaj şi o fermecătoare candoare.

alina nelega

Alina Nelega

Textul Alinei Nelega nu respinge trecutul, cu tarele lui incontestabile, ci îl pune sub lupa atentă a prezentului, făcând o demonstraţie, cu acest text, a ceea ce ea numeşte deteatralizarea teatrului. Acest gen de spectacol este „mai direct, mai aproape de hiperrealitatea care se impune tot mai mult în teatru, dar şi în film şi în artele plastice, vizuale, ca şi în literatură. Adică un tip de imagine pornită de la cuvânt, în relaţie mai directă cu acesta, mai puţin oblică şi mai puţin descriptivă, mai dinamică”, declara într-un interviu autoarea.

anca hanu

Anca Hanu

Licenţiat în actorie la Facultatea de Teatru şi Televiziune din Cluj (2008) şi în regie, absolvită la UNATC Bucuresti (2012), precum şi al unui master în actorie, Tudor Lucanu este regizor al Naţionalului clujean din 2013, semnând regia la nu mai puţin de trei dintre cele cinci spectacole realizate de Teatrul Naţional din Cluj în parteneriat cu Fundaţia Culturală „Jad”, în cadrul proiectului „Cluj 05 Teatru”, având ca suport texte scrise de dramaturgi clujeni contemporani: Bravul nostru Micşa de Radu Ţuculescu, Poarta de Hatházi András (la care a realizat şi scenografia) şi Soţia mea, Shakespeare de Cornel Udrea. A colaborat cu Anton Tauf la realizarea spectacolului Barrymore de William Luce, fiind semnatar al regiei, iar la spectacolele Panglica lui Moebius de Robert Cohen, Swing, un spectacol de Vava Ştefănescu şi Spectatorul condamnat la moarte de Matei Vişniec a creat decorul.

tudor lucanu

Tudor Lucanu. Foto: Nicu Cherciu

Foarte prezent şi implicat, Tudor Lucanu urmăreşte mereu cu sufletul la gură evoluţia actorului. Ştie textul pe de rost, îl şopteşte păşind pe urmele personajului al cărui traseu îl creionează, ghicindu-se foarte uşor formaţia de actor a regizorului. Cu alte cuvinte, trăieşte prin vorbele personajului pe care s-a hotărât să-l aducă la viaţă.

Comunicat al Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca

costintuchilaPREMIERĂalina nelega,amalia respira adânc,anca hanu,barrymore,ceausescu,cornel udrea,epoca de aur,premiera,regizori tineri,tudor lucanu
La Teatrul Naţional „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca (Studioul „Euphorion”), vineri,  7 februarie 2014, ora 19.00 va avea loc premiera spectacolului Amalia respiră adânc de Alina Nelega. Regia şi scenografia îi aparţin lui Tudor Lucanu. Interpretează Anca Hanu. Monodrama Alinei Nelega prezintă episoade din viaţa Amaliei, care a traversat abulică toată...