amanta ilinca goia armand calota a de herz

Luni, 26 ianuarie 2015, ora 19.00, la Sala Mare a Palatului Naţional al Copiilor din Bucureşti va avea loc spectacolul Amanta, în regia lui Armand Calinovici, o adaptare după celebra piesă Încurcă-lume (1969)de A. de Herz. Distribuția: Ilinca Goia (Olga), Magda Catone (Didina Strâmbuleanu), Marius Rizea (Bungrăzescu Traian), Dorin Andone (Matei Pintenaru) şi Armand Calotă (Emil Strâmbuleanu).

Premiera spectacolului Amanta a avut loc în 31 august 2014, la Sala Arcub din București.

amanta dupa a de herz

Acţiunea se desfăşoară la începutul secolului XX… În zori, avocatul Emil Strâmbuleanu se întoarce acasă cu o trăsură… Didina nu doarme. E… furioasă! Câţi dintre dumneavoastră nu aţi pregătit o minciună când aţi lipsit o noapte din patul conjugal, pentru a o folosi în faţa nevestei răvăşite?! Dar ce faci atunci când minciuna, o invenţie de moment folosită de avocat, se transformă în realitate şi te trezeşti cu amanta în propria casă! Hai să vedem pe unde scoţi cămaşa… când în familie cumnatul e…procuror!

elvira-godeanu

Elvira Godeanu

Spectacolul este un proiect de suflet al actorului Teatrului Național din București, Armand Calotă – care împlinește astfel ultima dorință a mătușii sale, marea actriță a teatrului românesc, Elvira Godeanu – punerea în scenă a acestei comedii savuroase în care actrița și-ar fi dorit să joace rolul titular: „Armand dragă, principiile mele în viață după care m-am ghidat au fost: modestia, bunătatea, respectul… și cum se spune la Târgu-Jiu… am stat în banca mea! Un mare artist fără caracter devine perisabil după moartea lui! Am vrut să joc «amanta» în piesa lui Herz pentru că era ceva ce nimeni nu mă credea în stare! Când apăream pe scenă, emblema de Marea Doamnă a Teatrului mă ambiționa să joc și roluri de asemenea factură!”

Cea mai bună recomandare pentru spectatori este cronica scrisă de gazetarul Tudor Teodorescu-Braniște în ziarul „Dimineața”: „Verva inepuizabilă a actorilor din spectacol dăruiește bucureștenilor bătuți de atâtea necazuri un lung șir de seri de mare înveselire! Parfumul vieții din Bucureștiul din anii 1900 oferă o imagine cu adevărat pariziană a «Micului Paris»!”

Armand Calota

Armand Calotă

Acum, într-un București tot mai agitat, în care totul se desfășoară alert, oamenii au nevoie din ce în ce mai mult de astfel de clipe de relaxare și bucurie. „În elaborarea acestui proiect, am pornit cu acest gând: să redau nemurirea Elvirei Godeanu și să îmbrățișez un suflet nobil (Ion Caramitru) prin oferirea Diplomei de Onoare a Fundației Elvira Godeanu! Am semnat regia cu numele de fată al mamei mele – Calinovici – ca un omagiu adus ei! E un an plin de semnificatii pentru mine (pe 13 mai 2o14 s-au împlinit 110 ani de la nașterea Elvirei Godeanu! Dacă vom reuși să-i facem pe spectatori să zâmbească la piesa asta, atunci… râsul lor va certifica succesul proiectului nostru!” – Armand Calotă, cu ocazia premierei spectacolului.

imagine din amanta dupa a de herz
În aceeași seară de 31 august 2014, înaintea începerii spectacolului, la dorința expresă a Elvirei Godeanu, actorul Ion Caramitru a primit Diploma de Onoare a Fundației Elvira Godeanu. Cu aproape 10 luni înainte de a muri, marea actriță spunea: „Am întâlnit un suflet nobil cu parfum de mare actor. Te rog, Armand, să nu uiți niciodată că acest înger m-a vindecat de o boală incurabilă… singurătatea! Eram uitată de toți din jurul meu iar ziua organizată de Caramitru în cinstea mea la sediul nou înființat UNITER (vis-à-vis de locuința mea) mi-a umplut sufletul de fericire! De-acum mă pot duce la Emilul meu iubit.” Emil Prager, soțul ei, murise în 1985, iar Elvira Godeanu se stingea din viață la 3 septembrie 1991.

costintuchilaȘTIRIamanta,amanta adaptare dupa incurca-lume de a de herz,armana calotă,ilinca goia,incurca-lume de a de herz,marius rizea,Tudor Teodorescu-Braniște,ultima dorinta a elvirei godeanu
Luni, 26 ianuarie 2015, ora 19.00, la Sala Mare a Palatului Naţional al Copiilor din Bucureşti va avea loc spectacolul Amanta, în regia lui Armand Calinovici, o adaptare după celebra piesă Încurcă-lume (1969)de A. de Herz. Distribuția: Ilinca Goia (Olga), Magda Catone (Didina Strâmbuleanu), Marius Rizea (Bungrăzescu Traian), Dorin...