ana-maria-sireteanu a incetat din viata

S-a stins din viaţă, după o lungă şi grea suferinţă, scriitoarea, jurnalista şi profesoara Ana-Maria Sireteanu, doctor în psihologie.

S-a născut în Bucureşti în 21 februarie 1945. A fost nepoata din partea mamei, din familia Brăescu, a celebrei performere naţionale şi internaţionale în paraşutism şi în aviaţie, Smaranda Brăescu şi a pictorului Tache Brăescu.

Tatăl Anei-Maria Sireteanu a fost actorul de film şi teatru Dorin Sireteanu, foarte cunoscut în perioada interbelică pentru rolurile principale în primele filme româneşti ca: Iancu Jianu, Ciuleandra, actor de teatru pe scene de prestigiu ca aceea a Teatrului Naţional.

-ana-maria-sireteanu
Ana-Maria Sireteanu a urmat cursurile Liceului  „Sf. Iosif” din Bucureşti, redenumit „Vasile Alecsandri” şi pe cele ale Liceului „Mihail Sadoveanu”, pe care l-a absolvit în 1962 cu media 10 pe linie la bacalaureat.
În anul 1967 a fost admisă la Facultatea de Filologie a Universităţii Bucureşti. Ulterior a susţinut un doctorat în ştiinţe psihologice, specializarea psihologie mass-media, cu teza Creaţia imagologică – Rolul mass-media – profesor coordonator, cunoscuta specialistă în imagologie Ursula Schiopu.
 
Din anul 1968 a început colaborarea cu radioul public. În perioada 1975–2003 a fost redactor de emisiuni radio şi tv culturale şi educaţionale la Radioteleviziunea Română, iar după 1990, realizator.

A deţinut, tot după 1990, mai multe funcţii manageriale, între anii 1996–2002 fiind directoarea Postului Radio România Cultural.

A rămas colaboratoarea Radioului până în anul 2005.

În perioada 2003–2005 a fost profesor asociat al Facultăţii de Jurnalism, Universitatea Hyperion, şi între 2005–2008, lector dr. la Catedra de Jurnalism radio, a Facultăţii de Jurnalism din Universitatea Hyperion. 
A transpus pe plan profesional realizările personale creând misiunea culturală educaţională a postului public de radio, prin concepţia grilei de programe şi colaborând cu o echipă jurnalistică performantă şi cu personalităţi din ţară şi de peste hotare; a înfiinţat proiecte precum Gala Premiilor Canalului Cultural şi spectacolele de poezie şi muzică Arta Poetică, fondate în 1996 în cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune.
 
A fost o apreciată poetă (volumele Amintiri din Tranziţara şi Psihopoezia) și coordonatoare a două manuale de jurnalism cultural editate în 1998 şi 2000.

Activitatea sa a fost recompensată cu Diploma de Onoare din partea Societăţii Române de Radiodifuziune pentru întreaga activitate; Distincţia Culturală pentru ataşamentul faţă de opera Academiei Române (2001), „Ordinul Ziariştilor” clasa I pentru merite deosebite în întreaga activitate publicistică, alte premii ale unor prestigioase instituţii din ţară şi din străinătate.
 
A fost membră a Uniunii Scriitorilor din România – secţia poezie, a  Asociaţiei Psihologilor din România, a Consiliului Naţional al Ziariştilor din România. A fost preocupată de activitatea nonguvernamentală fiind preşedinta Asociaţiei culturale ARCVIPP prin care a promovat memoria celebrei sale mătuşi, Smaranda Brăescu.
 
Ana-Maria Sireteanu lasă în urma sa o bogată moştenire radiofonică prin emisiunile şi programele realizate, prin studenţii şi mai tinerii jurnalişti pe care i-a pregătit şi îndrumat. Colegii din radioul public deplâng dispariţia unuia dintre cei mai sinceri şi verticali jurnalişti români de după 1990, modest şi cu mare dragoste pentru oameni şi comunicare şi sunt alături de întrega sa familie.

Corpul neînsuflețit este depus la Capela Cimitirului Sf. Vineri din sectorul 1. Înmormântarea va avea loc duminică, 22 iunie 2014, la ora 13.
 
Dumnezeu s-o odihnească! 

costintuchilaNECROLOGana maria sireteanu a incetat din viață,dorin sireteanu,iancu jianu,psihopoezia,radio romania cultural,ruxandra sireteanu,smaranda brăescu,tache braescu,volume de versuri de ana maria sireteanu
S-a stins din viaţă, după o lungă şi grea suferinţă, scriitoarea, jurnalista şi profesoara Ana-Maria Sireteanu, doctor în psihologie. S-a născut în Bucureşti în 21 februarie 1945. A fost nepoata din partea mamei, din familia Brăescu, a celebrei performere naţionale şi internaţionale în paraşutism şi în aviaţie, Smaranda Brăescu şi...