brad de craciun la familia ivanov premera nationala

sigla teatrul maghiar clujMarţi, 18 martie 2014, la ora 20.00, va avea loc la Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca premiera naţională a piesei Brad de Crăciun la familia Ivanov de Al. I. Vvedenski, în regia lui András Urbán.

Brad de Crăciun la familia Ivanov poartă trăsăturile specifice ale avangardei, absurdului, grotescului, ale satirei sociale şi ale dramei fantastice. Structura piesei este pe episoade, fiind o înlănţuire de scene care îi compun acţiunea. Cu toate că titlul dramei sugerează o poveste cu o atmosferă intimă, punctul central al piesei îl reprezintă o crimă brutală, groaznică, iar familia Ivanov nu este menţionată în text.

premiera nationala absurd teatru cluj

Regizorul András Urbán a vorbit la conferinţa de presă organizată înaintea premierei despre poezia absurdului din acest text, despre limbajul conceptualist care atunci când este folosit face ca lumea dramei să nu devină absurdă atunci când este raportată la lumea reală. Spectacolul nu face trimiteri la situaţia politică actuală, ci evidenţiază mai degrabă probleme sociale prezente în jurul nostru. Din punctul de vedere al regizorului, în ciuda faptului că trăim într-o lume democratică, cel mai adesea nu luăm parte la deciziile şi procesele care pot schimba societatea. Împreună cu dramaturgul Kata Gyarmati, regizorul a introdus în spectacol şi texte care activează această inerţie socială.

Spectacolele lui András Urbán au fost de mai multe ori prezente la Cluj, dar aceasta este prima colaborare a regizorului cu trupa Teatrului Maghiar de Stat Cluj. În opinia sa, spectacolul s-a născut din comunicarea cu actorii, fiind rezultatul unei perioade intense de repetiţii.

La realizarea spectacolului au contribuit: dramaturgul Kata Gyarmati, compozitorul Attila Antal şi scenografa Carmencita Brojboiu. Din distribuţie fac parte actorii: Gábor Viola, Loránd Váta, Csilla Albert, Imola Kézdi, Áron Dimény, Éva Imre, Júlia Laczó, Csaba Marosán, Loránd Farkas şi Zsuzsanna Vass.

Următoarele reprezentaţii vor avea loc pe 20 şi 31 martie 2014, ora 20.00, Sala Studio.

Biletele pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Teatrului (tel. 0264-593468), între orele 10.00-13.00 şi 16.30-18.30, sau online de pe site-ul www.biletmaster.ro. Interzis tinerilor sub 14 ani!

Interviu cu Gábor Viola, realizat de Raluca Rădulescu

 

 

costintuchilaPREMIERĂabsurd,andras urban,brad craciun,premiera nationala,raluca radulescu
Marţi, 18 martie 2014, la ora 20.00, va avea loc la Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca premiera naţională a piesei Brad de Crăciun la familia Ivanov de Al. I. Vvedenski, în regia lui András Urbán. Brad de Crăciun la familia Ivanov poartă trăsăturile specifice ale avangardei,...