matei visniec angajare de clovn

Teatrul Naţional din Cluj-Napoca vă invită la premiera spectacolului ”Angajare de clovn” de Matei Vișniec, care va avea loc în Studioul „Euphorion“, vineri, 20 aprilie 2018, de la ora 19.00. Regia și scenografia sunt semnate de Sorin Misirianțu, care interpretează și unul dintre cele trei roluri de clovn, alături de Ovidiu Crișan și Ioan Isaiu.

Cele trei personaje, Niccolo, Filippo și Peppino, create cu finețe și umor de mult îndrăgitul nostru autor dramatic Matei Vișniec, trezesc în spectator cele mai diverse și profunde sentimente. Partituri scenice grele, aceste roluri sunt o provocare pentru orice actor ajuns la maturitate.          .

Laureată cu Premiul pentru cea mai bună piesă a anului la Galele UNITER din 1991, farsa tragică ”Angajare de clovn” a fost montată cu mare succes pe numeroase scene din țară și din străinătate. Criticul Laura Pavel cataloghează ”Angajare de clovn”  drept un „text simptomatic pentru dramaturgia post-absurdă în care stridenţele avangardiste ale teatrului anilor ’60 sunt trecute prin filtrul unei ironii îndulcite cu accente lirice”.

angajare de clovn

Niccolo, Filippo şi Peppino sunt persoane anonime, interşanjabile. Ei pot să fie, de fapt, oricine. Inactivi în așteptarea lor, ei se află suspendaţi într-un timp incert. Se tachinează, sunt sarcastici, invidioşi, ingenui, manifestînd un amestec bizar de copilărie crudă şi tandreţe iubitoare. Bufonadele lor sunt, într-un fel, nişte parabole ale morţii, dar, totodată, un bun prilej de etalare a ”cunoștințelor“ dobândite de-a lungul unei îndelungate cariere. Nu sunt esenţial răi, ci alienaţi de o societate care le dă senzaţia că nu mai are nevoie de ei: o temă, parcă, mai actuală ca niciodată.

Atent exploatat în spectacol, acest conflict stă la baza tuturor acţiunilor fizice ale interpreților. Aceste personaje ”ne pot reprezenta pe oricare dintre noi, indiferent de vârstă, sex sau profesie”. Montarea ”suferă“ de o energie debordantă, de un comic autentic obţinut din subtilul melanj al dramatismului celui mai profund cu umorul sclipitor.

Sorin Misirianțu, regizorul acestei înscenări și interpretul lui Peppino, mărturisește că este ”un spectacol despre disperare, claustrare, despre intoleranță, despre terapie cu îngeri căzuți a unor personaje ce pășesc spre senectute. Cel mai puternic sentiment – frica – unește cele trei personaje; frica de a rata, de a nu mai fi în centrul atenției, de a îmbătrâni, de a muri. Dorința celor trei clovni de a mai aparține prezentului e un cântec de lebădă amânat. Încercarea lor de a se angaja e de fapt dorința de a fi în armonie cu Universul. Ei ajung să se descopere pe ei înșiși și să-și descopere potențialul, un potențial pe care-l credeau apus”.

Comunicat al Teatrului Național din Cluj-Napoca

logo-revista-teatrala-radioVezi: Arhiva Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca

Arhiva rubricii Premieră    

costintuchilaPREMIERĂFilippo,Laura Pavel,matei vișniec,Niccolo,premiera rtr,Sorin Misirianţu,teatrul national din cluj napoca
Teatrul Naţional din Cluj-Napoca vă invită la premiera spectacolului ”Angajare de clovn” de Matei Vișniec, care va avea loc în Studioul „Euphorion“, vineri, 20 aprilie 2018, de la ora 19.00. Regia și scenografia sunt semnate de Sorin Misirianțu, care interpretează și unul dintre cele trei roluri de clovn, alături...