teatru tv amadeus peter shaffer dinu cernescu giulesti

Rivalitatea muzicală, și nu numai, din Amadeus de Petereveniment teatral sigla 2 Shaffer prilejuiește întâlnirea efervescentă dintre doi mari actori – Radu Beligan și Răzvan Vasilescu. Piesa este propusă spre difuzare de Casa de producție a TVR cu ocazia aniversării regizorului Dinu Cernescu, care pe 18 octombrie a împlinit 80 de ani și este cel care a montat-o prima oară în România în 1982, pentru a o relua în 1990 în platourile TVR, cu aceiași mari actori în rolurile principale. O puteți vedea luni, 19 octombrie 2015, la ora 19.30, la TVR 2. Traducere de Beatrice Staicu. În distribuție: Radu Beligan, Răzvan Vasilescu, Irina Mazanitis, Paul Ioachim, Alfred Demetriu, Teodor Danetti, Nicolae Dinică, Mihail Stan, Jorj Voicu. Momentul de operă este realizat de Felicia Filip, Cristian Mihăilescu, Adriana Zăgreanu. Ilustrația  muzicală: Lucian Ionescu. Decor: Gheorghe Constantin. Costume: Eugenia Botănescu. Imaginea: George Grigorescu. Redactor: Alexandra Orban.

dinu cernescu

Dinu Cernescu

Amadeus este o dramă despre ultimii ani de viață ai lui Wolfgang Amadeus Mozart, așa cum sunt povestiți de Salieri, un muzician complexat aflat, în ciuda diferenței de vârstă, într-o competiție – nu doar muzicală – cu genialul compozitor. Acțiunea se desfășoară la sfârșitul secolului al XVIII-lea cu precădere în Viena. Textul este structurat ca un flash back segmentat al lui Salieri care, la bătrânețe, este vizitat de un preot pentru a se spovedi, pretext pentru a derula în fața ochilor noștri viața plină de excese a lui Mozart, compozitorul pe care astăzi îl știe și admiră o lume întreagă.

Peter Shaffer

Peter Shaffer

Premiera mondială a piesei a avut loc la Londra în 1979 și trei ani mai târziu Dinu Cernescu o monta pe scena Teatrului Giulești. Peter Shaffer, dramaturgul, povestește într-un interviu despre geneza piesei: „Mi-a venit ideea după ce am citit mult despre Mozart. M-a șocat contrastul dintre muzica sa sublimă și bufoneria vulgară din scrisorile sale. Sunt adesea criticat pentru că îl portretizez ca pe un imbecil, dar pentru mine e vorba despre partea copilăroasă a firii sale: scrisorile lui par scrise de un copil de opt ani. La micul dejun scria aceste rânduri puerile, obscene verișoarei lui; iar până seara termina o capodoperă în timp ce făcea conversație cu soția sa.” (Interviu de Anna Tims, „The Guardian”, 14 ianuarie 2013).

amadeus teatrul giulesti

Imagini din spectacolul Amadeus de Peter Shaffer, regia: Dinu Cernescu, Teatrul Giulești, data premierei: 6 decembrie 1982

Spectacolul de la Giulești avea să lanseze în atenția publicului un tânăr actor: Răzvan Vasilescu. Despre acesta Mira Iosif scria, la premieră, în revista „Teatru”: „Dacă generatorul de idei al spectacolului este personajul Salieri, producătorul emoțiilor și purtătorul «tezei» (contrastul dintre Om și Operă) este firește Mozart. Genialitatea personajului o exprimă muzica (constituită într-un indispensabil și abil argument dramatic), iar «făptura» lui excentrică o compune cu foarte mult talent, în spiritul și intențiile piesei, tânărul Răzvan Vasilescu. În interpretarea sa sunt alternate cu tact regizoral și bună intuiție violențele de limbaj și atitudinile șocante, pentru a se da frâu liber vioiciunii, neastâmpărului, izbucnirilor unui «tânăr furios» avant la lettre, ale cărui purtări, fie ele sfidător cabotine sau cu inocență naturale, poartă, cu juvenilă grație, pecetea unei desăvârșite libertăți interioare.” („Teatrul”, nr. 2, februarie 1983).

radu beligan amadeus

Radu Beligan (Salieri) în Amadeus

Cel care duce, însă, greutatea dramatică a spectacolului este Radu Beligan, interpretul compozitorului Salieri, care recunoște geniul mozartian și, cu toate acestea, nu se poate opri din a-i pregăti căderea. „Luciditate și neputință, topite josnic, dar omenește, în invidie, iată culorile de bază ale portretului pe care ni-l pictează Radu Beligan. […] Artist în deplinătatea conscrării sociale și în totală decădere morală, Salieri e înfățișat în toată măreția mediocrității sale.” (Mira Iosif, idem).

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de Casa de Producíe a TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni. Producător coordonator: András Demeter.

Comunicat al Casei de producție a TVR

Imagini din spectacolul Amadeus

logo revista teatrala radio

Vezi: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea

costintuchilaTEATRU TVamadeus de peter shaffer,antonio salieiri,dinu cernescu,irina mazanitis,mozart,radu beligan in salieri,răzvan vasilescu,revista teatrul,teatru tv
Rivalitatea muzicală, și nu numai, din Amadeus de Peter Shaffer prilejuiește întâlnirea efervescentă dintre doi mari actori – Radu Beligan și Răzvan Vasilescu. Piesa este propusă spre difuzare de Casa de producție a TVR cu ocazia aniversării regizorului Dinu Cernescu, care pe 18 octombrie a împlinit 80 de ani...