debut-regie-teatru-ofelia-popii

Teatrul Național ”Radu Stanca” din Sibiu o sărbătorește astăzi, 9 februarie 2019 pe Ofelia Popii, cea mai cunoscută actriță a naționalului sibian și totodată una dintre cele mai apreciate prezențe ale scenei naționale, și nu numai, aclamată deopotrivă de public și de critica de specialitate. Publicul o va putea vedea pe scenă, la Sibiu, în următoarea perioadă, în spectacolele: ”Hedda Gabler”, regia Botond Nagy, ”Cerere în căsătorie”, regia Robert Raponja, „Balul”, regia Radu Nica, ”Felii”, regia Lia Bugnar, ”Hamlet”, regia Radu Nica, ”Îmi place cum miroși”, regia Puiu Șerban, ”Călătoriile lui Gulliver”, ”D’ale carnavalului”, ”Povestea prințesei deocheate” și ”Faust” – regia Silviu Purcărete.

Ofelia Popii, singura actriță din România laureată a Premiului ”Harold Angel”

Născută în 1978 la Arad, Ofelia Popii a absolvit Facultatea de Teatru a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, promoția 2001. Se bucură de un portofoliu impresionant care cuprinde un Premiu Harold Angel la Festivalul Internațional de la Edinburgh 2010 (pentru rolul Mefisto din spectacolul Faust) – fiind și singura actriță din România laureată a prestigiosului premiu, Marele premiu al Festivalului Internațional al Recitalurilor Dramatice Valentin Silvestru, 2016 (pentru one woman show-ul Felii) și două Premii UNITER pentru Cea mai bună actriță în rol principal (în 2008, pentru memorabilul rol Mefisto din spectacolul ”Faust” semnat de Silviu Purcărete; în 2011, pentru performanța din one woman show-ul Felii, regia Lia Bugnar). Acestroa li se adaugă nominalizările la Premiul UNITER 2013 pentru Cea mai bună actriță în rol secundar (pentru spectacolul ”Platonov”, regia Alexandru Dabija) și în 2010, pentru rolul Bess din spectacolul ”Breaking the waves sau Viața binecuvântată a lui Bess”, în regia lui Radu Nica.

Ofelia Popii în spectacolul ”Îmi place cum miroși”. Foto: TNRS, deAdMAR

Ofelia Popii în spectacolul ”Îmi place cum miroși”. Foto: TNRS, deAdMAR

De asemenea, Ofelia Popii a făcut parte cu succes și din distribuția mai multor lungmetraje, precum ”Undeva la Palilula” (regia Silviu Purcărete), ”Portrete în pădure” (regia Dinu Tănase), ”Vara s-a sfârșit” (regia Radu Potcoavă), Moon Hotel Kabul (regia Anca Damian) ori filmul din 2012 al lui Andrei Gruzsniczki, ”Quod erat demonstrandum”, care i-a adus un Premiu GOPO pentru Cea mai bună actriță în rol principal, în 2015.

Ofelia Popii în ”Faust”. Foto: TNRS, Paul Băilă

Ofelia Popii în ”Faust”. Foto: TNRS, Paul Băilă

În calitate de actriță a naționalului sibian, numele Ofeliei Popii ocupă capul de afiș al multor spectacole importante, ce acoperă o paletă diversă de stiluri interpretative, care au consacrat-o pe tânăra actriță drept una dintre cele mai versatile apariții scenice ale momentului: ”Faust”, ”Lulu”, ”Metamorfoze”, ”Oidip”, ”D’ale Carnavalului”, ”Călătoriile lui Gulliver” ori ”Povestea prințesei deocheate” (regia: Silviu Purcărete), ”Lecția” (regia: Mihai Măniuțiu), ”Balul”, ”Hamlet” ori ”Breaking the waves sau Viața binecuvântată a lui Bess” (regia: Radu Nica), ”Felii” (regia: Lia Bugnar), ”Ultima zi a tinereții” (regia: Yuri Kordonsky), ”Nathan înțeleptul” (regia: Armin Petras), ”Solitaritate”, ”Oameni obișnuiți” ori ”Vorbiți tăcere?” (create de Gianina Cărbunariu), ”Hedda Gabler” (regia: Botond Nagy) etc. În prezent, pe lângă activitatea de actriță a Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu, Ofelia Popii este și cadru didactic al Departamentului de Artă Teatrală, din cadrul Facultății de Litere și Arte a Universității Lucian Blaga din Sibiu.

Informații pe larg despre spectacolele și evenimentele TNRS, pe site-ul oficial al teatrului: www.tnrs.ro.

Comunicat al Teatrului Național ”Radu Stanca” din Sibiu

logo revista teatrala radioVezi și: Arhiva rubricii Aniversare

 

costintuchilaANIVERSAREofelia popii,portret ofelia popii,teatrul național sibiu
Teatrul Național ”Radu Stanca” din Sibiu o sărbătorește astăzi, 9 februarie 2019 pe Ofelia Popii, cea mai cunoscută actriță a naționalului sibian și totodată una dintre cele mai apreciate prezențe ale scenei naționale, și nu numai, aclamată deopotrivă de public și de critica de specialitate. Publicul o va putea...