aniversare sanda manu mincinosul goldoni tvr

Cu ocazia aniversării zilei de naștere a regizoarei Sanda Manu, Casa de producție a TVR propune luni, 3 august 2015, la ora 20.05, și în reluare vineri, 7 august, ora 00.50 la TVR 2 o spumoasă și încântătoare comedie: Mincinosul de Carlo Goldoni, spectacol preluat de la Teatrul „Bulandra” în 1972, cu etern fermecătorul Florian Pittiș în Arlecchino.

Regia artistică: Sanda Manu. Traducere de George Ivașcu și Polixenia Carambi. În distribuție: Mariana Mihuț, Ion Caramitru, Florian Pittiș, Petre Gheorghiu, Mircea Diaconu,  Dumitru Onofrei, Mihai Mereuță,  Vali Voiculescu-Pepino, Cătălina Pintilie, Ștefan Velniciuc, Beatrice Biega, Jean Reder. Scenografia Sanda Mușatescu. Redactor Ioana Prodan.

Sanda_Manu

Sanda Manu

Spectacolul va fi difuzat ca un omagiu adus regizoarei Sanda Manu, născută pe 5 august 1933, și o reverență către Florian Pittiș, dispărut dintre noi în 5 august 2007.

Veneţianul Lelio (Ion Caramitru) revine în oraşul natal după o lungă absenţă şi îşi propune să cucerească două surori foarte frumoase, Rosaura (Mariana Mihuț) şi Beatrice, fiicele doctorului Balanzoni (Dumitru Onofrei). În ciuda semnalelor de alarmă trase de credinciosul Arlecchino (Florian Pittiș), minciunile acumulate explodează odată cu venirea tatălui lui Lelio, Pantalone (Petre Cheorghiu).

Mincinosul este unul dintre cele peste 120 de spectacole din cariera de regizor a Sandei Manu, cea pe care foarte mulți dintre actorii mari ai țării și-o amintesc, mai ales, în rolul de dascăl. Serii după serii de studenți au trecut prin mâinile ei, s-au format sub îndrumarea sa plină de suflet și exigență profesională. „E un bici cu vârful muiat în iubire. A învăţat generaţii la rând rigoare şi emoţie, inteligenţa actului scenic, bunul-simţ pe scenă şi bunul-simţ în viaţă, eleganţa, clasa, rasa pe care trebuie să le aibă un actor […]. Ne-a fost patru ani mamă, tată, profesoară, mentor, duşman, cel mai bun prieten – deci profesor ideal”, spunea Oana Pellea în laudatio făcut profesoarei sale cu ocazia primirii titlului de doctor Honoris Causa la UNATC în 2009.

mincinosul de carlo goldoni regia sanda Manu

Mincinosul de Carlo Goldoni, regia: Sanda Manu. Sursa foto: TVR

Sanda Manu explică: „Eu stăteam cu un student patru ani de zile, 16 ore pe zi, de patru ori pe săptămână. E o răspundere şi o influenţare foarte mare şi reciprocă, de la mine la ei şi de la ei la mine, pentru că fiecare student este un unicat şi trebuie tratat, din punct de vedere artistic şi uman, separat… cu dreptate, cu severitate, cu indulgenţă. Nu poate exista aceeaşi măsură artistică, dar poate exista aceeaşi măsură umană. Noi, cei care facem teatru, stăm perioade mari de timp împreună, suntem ca o mare familie, şi modalitatea de comunicare artistică este esenţială, dar mai există o comunicare umană care are la bază respectul. Severitatea mea cred că venea şi din respectul pentru răspunderea pe care o aveam. A rata în această meserie este mortal.” – Despre școală ca privilegiu, interviu de Cristiana Gavrilă, Revista „Be Where”, nr. 12, noiembrie 2012.

florian-pittis

Florian Pittiș

Florian Pittiș (4 octombrie 1943–5 august 2007) a fost un actor polivalent, regizor, traducător, interpret de muzică rock, realizator de emisiuni radio și TV. Timbrul și sonoritatea vocii sale au devenit emblematice pentru zeci de emisiuni precum „Pittiș Show” sau „Telenciclopedia”. Cel care a fost Laertes în Hamlet-ul lui Alexandru Tocilescu, Ariel, în Furtuna lui Ciulei sau El însuși în Cântec despre mine însumi de Walt Whitman, pus în scenă chiar de el, avea un cult special al meseriei de actor. Într-un interviu din 1984, luat de Magdalena Boiangiu pentru revista „Teatrul”, spunea că: „Eu sunt acela care mă confrunt cu toate aceste ipostaze ale vieţii pe pământ. Eu personal, eu, Florian Pittiş. Eu am şansa dementă, care mă deosebeşte de mulţi contemporani ai mei de pe planetă, de a duce în fiecare seară o altă existenţă. Sunt rege şi portărel, sunt tînărul care nu a făcut nimic, sunt proaspătul absolvent de liceu, iar alteori sunt numai spirit: Ariel. N-aveţi decît să mă invidiaţi, dar eu pot să fac în fiecare seară această minune: să iau viaţa de la capăt. Şi în permanenţă sunt eu; ceea ce vedeţi pe scenă sunt gîndurile mele care îmbracă forma unui rege sau a unui portărel, sau a unui tânăr care n-a făcut nimic, sau a unui absolvent de liceu – etern candidat la bacalaureatul vieţii.”

logo mic casa de productie tvrÎn seara de luni vă prezentăm Mincinosul lui Carlo Goldoni, un spectacol în care Sanda Manu duce stilul ludic al commediei dell’arte spre perfecțiune, împreună cu trupa Teatrului „Bulandra”, iar un fragment din arta actorului Florian Pittiș a rămas întipărită pe peliculă.

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de Casa de producție a TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni.

Comunicat al Casei de producție a TVR

logo revista teatrala radio

Vezi: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea

Florian Pittiș la rubrica Remember de Annie Muscă

 

costintuchilaTEATRU TVaniversare sanda manu,arlecchino,carlo goldoni,commedia dell arte,florian pittiș,mariana mihuț,petre gheorghiu,sanda manu,teatru tv
Cu ocazia aniversării zilei de naștere a regizoarei Sanda Manu, Casa de producție a TVR propune luni, 3 august 2015, la ora 20.05, și în reluare vineri, 7 august, ora 00.50 la TVR 2 o spumoasă și încântătoare comedie: Mincinosul de Carlo Goldoni, spectacol preluat de la Teatrul „Bulandra” în...