aniversare slawomir mrozek emigrantii tvr

Luni, 29 iunie 2015, la ora 20.10 la TVR 2 și TVR HD și îneveniment teatral sigla 2 reluare, marți 30 iunie, ora 14.00 la TVR HD, Casa de producție a TVR va invită să vizionați în premieră spectacolul Emigranții de Slawomir Mrożek, preluat de la Teatrul Arca-La Scena din București. În distribuție: Lari Giorgescu și Silvian Vâlcu. Scenografia: Vladimir Turturică. 

Echipa TV: Regia:  Andrei Măgalie.  Director de imagine: Mugur Nedelescu. Sunet: Valentin Bartolomeu. Montaj: Rodica Rădulescu. Postprocesare sunet: Gigi Melinte. Ilustrație muzicala: Tudor Stănescu.  Organizator producție: Sorin Cristea. Producător: Lucia Constantinescu. Producător coordonator: András Demeter.

Spectacol realizat în parteneriat cu Institutul Polonez de Cultură. 

lari giorgescu si silvian valcu in emigrantii de mrozek

Lari Giorgescu și Silvian Vâlcu în Emigranții de Mrożek

Ascunși în spatele unor inițiale, doi bărbați, emigrantul politic AA și emigrantul economic XX, se înfruntă într-un subsol în Emigranții, piesa lui Sławomir Mrożek de la a cărui naștere aniversăm pe 29 iunie 2015 85 de ani. Această montare, în regia TV a lui Andrei Măgălie, a pornit ca un pariu reușit, o propunere de teatru independent a unui trio de proaspeți absolvenți – doi actori, Lari Giorgescu și Silvian Vâlcu și un scenograf, Vladimir Turturică. 

Emigrantii_Foto_Corina_Margarit_1

Emigranții. Fotografie de Corina Mărgărit

Textul lui Slawomir Mrożek, scris în 1963, când autorul se refugiază la Paris, este mai actual ca niciodată, în aceste zile în care, pe glob, sunt peste 60 de milioane de emigranți, dezrădăcinați de conflicte armate, persecuții religioase sau politice și de sărăcie lucie. În Emigranții personajele sunt un muncitor și un intelectual polonezi, emigrați la Paris. Unul își dorește să se întoarcă la familia lui, plin de bani, celălalt, refugiat politic, nu are unde să se mai întoarcă. Niciunul nu-l mai suportă pe celălat, dar nu pot pleca pe drumuri separate. Amândoi au secrete, justificări, idealuri și trebuie, împreună, să treacă peste cumpăna dintre ani. Spectacolul Emigranţii este un cumul al dilemelor existenţiale a doi oameni ce fac parte din clase sociale diferite, obligaţi să împartă aceeaşi cameră într-o ţară străină lor, ţară din care nu mai pot pleca. 

Lari Giorgescu în Emigranții

Lari Giorgescu în Emigranții

Despre experiența curajoasă a montării textului, Lari Giorgescu spune într-un interviu: „Am făcut piesa şi pentru că am vrut ceva care să ne provoace şi pentru că noi credem că, în alte condiţii, nu am fi fost distibuiti în aceste roluri. Sunt două personaje contre- emploi.

Reporter: Mai exact…

Lari Giorgescu: Aici joc un intelectual de 35 de ani, cu o mentalitate diferită de a mea, într-o epoca diferită. Este un personaj trecut prin viaţă, care a trăit nişte experienţe traumatizante. A fost persecutat politic, a fost nevoit să fugă din ţară, să-şi părăsească familia. Aşadar, contextul nu este foarte accesibil unei persoane de vârsta mea…

Rep.: Pentru că a venit vorba de vârstă şi experienţă de viaţă, cât contează una şi cât contează cealaltă în personalitatea cuiva?

L. G.: Vârstă contează foarte puţin, contează mai mult experienţa de viaţă. Şi capacitatea de a înţelege anumite lucruri. Ce mi se pare mie foarte interesant este că nu tot timpul trebuie să fii nevoit să trăieşti unele lucruri rele pentru a le putea înţelege. Dar capacitatea de a învaţă din lucruri pe care le vezi, despre care auzi vorbindu-se, este ceea ce contează cu adevărat.”

(Fragment din interviul realizat de Andreea Biling, http://www.bucurestiivechisinoi.ro/2012/04/de-vazut-lari-giorgescu-in-emigrantii/

slavomir mrozek

Sławomir Mrożek (29 iunie 1930, Borzęcin, Polonia–15 august 2013, Nice, Franța)

Sławomir Mrożek, autor al multor nuvele și opere satirice, s-a născut în 1930, în Polonia. În 1963 emigrează în Franța și mai târziu în Mexic. În dramele sale Mrożek prezintă situații simple, iar tipologia personajelor pieselor lui se caracterizează prin comic și absurd. Cea mai renumită piesă a sa, Tango, este o critică la adresa sistemelor totalitare. Următoarea piesă ca importanță este Emigranții, care a fost scrisă în perioada în care el însuși a trăit ca emigrant, prelucrând astfel propria-i experiență a marginalizării, punând față în față imaginea refugiatului din motive economice și a celui din motive politice. Mrożek e un dramaturg ce își concentrează atenția asupra psihologiei personajelor sale în contextul mecanismelor istorice și politice contemporane.” (Institutul Polonez de Cultură). 

Spectacol în prezența regelui Stanisław Augustus, 1790. Tabloul redă interiorul primului Teatrului Național din Varșovia, situat în Piața Krasiński

Spectacol în prezența regelui Stanisław Augustus, 1790. Tabloul redă interiorul primului Teatrului Național din Varșovia, situat în Piața Krasiński

Difuzarea acestui spectacol omagiază și împlinirea a 250 de ani de teatru polonez şi 250 de ani de la înfiinţarea Teatrului Naţional din Varşovia, astfel încât anul 2015 este declarat Anul teatrului public polonez.

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de Casa de producție a TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni, și în reluare marțea.

Comunicat al Casei de producție a TVR

Trailer Emigranții, Teatrul Teatrul Arca-La Scena din București

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva rubricii Teatru TV

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv

costintuchilaTEATRU TVaniversarea 250 ani teatrul national varsovia,Anul teatrului public polonez,casa de productie tvr,emigrantii,lari giorgescu,silvian vâlcu,slavomir mrozek,tango de mrozek,teatrul arca la scena,vladimir turturică
Luni, 29 iunie 2015, la ora 20.10 la TVR 2 și TVR HD și în reluare, marți 30 iunie, ora 14.00 la TVR HD, Casa de producție a TVR va invită să vizionați în premieră spectacolul Emigranții de Slawomir Mrożek, preluat de la Teatrul Arca-La Scena din București. În distribuție: Lari Giorgescu și Silvian...