de OANA CRISTEA GRIGORESCU

olga delia mateescu aniversarea

Marți, 17 aprilie 2018, ora 20.00, la Radio România Cultural, Teatrul Național Radiofonic vă invită să ascultați în premieră spectacolul ”Aniversarea” de Olga Delia Mateescu. Adaptarea radiofonică și regia artistică: Cezarina Udrescu. În distribuție: Olga Delia Mateescu, Constantin Cojocaru, Mircea Constantinescu, Mihai Niculescu, Silviu Biriș, Costas Mincu, Anca-Elena Munteanu, Ciprian Cojenel. Redactor: Oana Cristea Grigorescu. Regia de montaj : Radu Verdeș, Mirela Anton, Bogdan Golovei, Monica Wilhelm, Dana Lupu, Robert Vasiliță. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: Mădălin Cristescu. 

Apreciată actriță de teatru și film, Olga Delia Mateescu este autoarea piesei ”Aniversarea” (2009), o monodramă pentru o actriță în jurul căreia gravitează câteva personaje absente – familia, prietenii, apropiații – pe care îi așteaptă la petrecerea de ziua ei. Pregătirea mesei festive e bruiată de numeroasele telefoane care amână sau scuză întârzierea invitaților. Astfel, la capătul serii petrecute de una singură, personajul Otilia Nemțeanu, fostă celebritate a sportului național, ne oferă o privire sceptică asupra vieții de familie, a superficialității relațiilor sociale, a solitudinii înțelese ca singura certitudine a maturității târzii. Piesa e o comedie amară presărată cu observații critice la adresa societății românești, aplicate vieții bucureștene și neajunsurilor marelui oraș.

aniversareaC

Regizoarea Cezarina Udrescu, autoare și a adaptării radiofonice, scoate piesa din zona comediei lejere, subliniază sonor finalul care deraiază într-o situație absurdă ce sugerează coșmarul cotidian pe care doar visul îl poate readuce la normalitate. În producția radiofonică de acum, rolul principal este interpretat cu aplomb și umor conținut de autoare, actrița Olga Delia Mateescu. Personajul Otiliei Nemțeanu capătă viață, reliefată din pasta sonoră a vocilor personajelor absente ce se succed de-a lungul serii în avalanșa telefoanelor. Comunicarea e trădată de inconsistența dialogurilor, cărora personajul principal încearcă cu disperare să le confere căldura relațiilor netrucate de convenții, validate de sentimente umane sincere.

Olga Delia Mateescu este doctor în Istoria Teatrului (1999), societară de onoare a Teatrului Național ”I. L. Caragiale”, membră a Uniunii Scriitorilor din România și a UNITER. Dublu licențiată, cu o diplomă de filolog în limbi romanice și clasice a Universității București, Olga Delia Mateescu se dedică cu consecvență dramaturgiei după 1990, când scrie și publică teatru în volume de autor sau în antologii colective la edituri importante cum e editura Cartea Românească, Astra, Unitext sau în antologia Asociației Scriitorilor București 2002. Câștigă Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă a anului 1996, cu ”Capricii”, piesă publicată în 1997 la Editura Unitext. Vasta sa experiență de peste 30 de ani pe scena Naționalului bucureștean e fructificată în proza scurtă și piesele sale de teatru, scrise cu un real simț al dialogului, cu umor și un vitalitate.

logo revista teatrala radioVezi: Arhiva Teatrul Național Radiofonic

Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaPREMIERĂAnca-Elena Munteanu,Ciprian Cojenel,constantin cojocaru,Costas Mincu,mihai niculescu,mircea constantinescu,olga delia mateescu,premiera rtr,Silviu Biriş,teatrul national radiofonic
de OANA CRISTEA GRIGORESCU Marți, 17 aprilie 2018, ora 20.00, la Radio România Cultural, Teatrul Național Radiofonic vă invită să ascultați în premieră spectacolul ”Aniversarea” de Olga Delia Mateescu. Adaptarea radiofonică și regia artistică: Cezarina Udrescu. În distribuție: Olga Delia Mateescu, Constantin Cojocaru, Mircea Constantinescu, Mihai Niculescu, Silviu Biriș, Costas...