Antigone una storia africana

La Fabbricone din oraşul toscan Prato a avut loc premiera spectacolului Antigone, una storia africana după Antigona de Jean Anouilh, într-o versiune cu totul inedită: un proiect născut la finalul unui curs de actorie susţinut de tinerii din Saint-Louis, vechea capitală a Senegalului. 

Spectacolul, jucat în limba franceză, este produs de Teatrul Metastasio şi va putea fi văzut până la 3 martie 2015. 

Antigone-Aminata Badji_Gnagna Ndiyae- Foto Cristina Bartolozzi

Actorii sunt tineri artişti care au lucrat din 2011 cu Massimo Luconi, regizorul Teatrului Metastasio, care de 20 de ani realizează proiecte culturale în Senegal. 

„Acum trei ani m-am dus la Saint-Louis, vechea capitală a ţării, foarte frumoasă, nu e în centrul Senegalului, ba chiar e aproape de graniţa cu Mauritania, deci în nord, povesteşte Luconi. Acolo am ţinut 7 cursuri de formare profesională de câte 15 zile fiecare, în colaborare cu Centrul Cultural Francez. Şi tot acolo am cunoscut un grup de actori tineri care deja făceau spectacole teatrale. În Senegal, teatrul este de fapt o modalitate foarte cunoscută de comunicare, folosită peste tot: ceremonii, botezuri, fiecare sat are «povestitorul» lui (le griot), un personaj asemănător cu cele din commedia dell’arte. Aşa că mi-a fost extrem de simplu să gasesc cel puţin patru actori valoroşi într-un grup de acest gen.” 

Antigone-Papa Abdou GueyeAminata Badji- Foto Cristina Bartolozzi

Aşa a luat naştere spectacolul. Luconi a lucrat cu şase actori cu vârste cuprinse între 20 şi 25 de ani. Lor li s-au adăugat alţi patru actori de origine senegaleză emigranţi în regiunea Toscana şi care alcătuiesc Corul. Distribuția: Aminata Badji, Ibrahima Diouf, Gnagna Ndiyae, Papa Abdou Gueye, Mouhamed Sow, Galaye Thiam și Moussa Badji, Jean Guillaume Tekagne, Ndiawar Diagne, Marie Madeleine Mendy. 

Antigone-Galaye Thia_Ibrahima Diouf- Foto Cristina Bartolozzi

Spectacolul este extrem de bogat şi de interesant pentru că împleteşte în mod original tradiţiile culturale cu cele teatrale: limba franceză şi elementele tragice ale piesei, pe de-o parte, cântecele, dansurile şi wolof  – limba în care se exprima un griot, pe de cealaltă parte. 

Antigone-Aminata Badji- Foto Cristina Bartolozzi

Aminata Badji (Antigone). Fotografii de Cristina Bartolozzi

După reprezentaţiile de la Teatrul Metestasio, realizatorii spectacolului îşi propun să organizeze un lung turneu în Franţa.

Corespondenţă de la Roma

Antigone, una storia africana –Video

raluca-nita

Raluca Niță

logo revista teatrala radioAlte articole de Raluca Niță: Compania Ricci/Forte: doi Stanislavski ai anilor 2000   

„Dirty Dancing” devine musical la Milano 

Romeo Castellucci, un regizor care provoacă „în dulcele stil clasic”

Când Falstaff citează din Nietzsche, Kafka şi Orson Welles

Cine sunt noii dramaturgi italieni?

Viaţa lui Aung San Suu Kyi pe scena Teatrului din Ravenna

Peter Brook explorează nuanţele necunoscute ale minţii

Roman Polanski, regizor de musical la Paris

Eduardo De Filippo, 30 de ani de la moarte

Dario Fo se întoarce în televiziune cu povestea Sfântului Ambrozie

Filmul „Casablanca”, un mit născut dintr-o piesă de teatru

Jeroen Verbruggen, un coregraf pop care urăşte comparaţiile

Cazul Lehman Brothers la Piccolo Teatro din Milano

Vezi: arhiva rubricii Roma caput culturae de Raluca Niță

Arhiva rubricii Premieră 

costintuchilaPREMIERĂantigona africana,Antigone una storia africana,antogona de anouilh,Massimo Luconi,prato,raluca niță,saint-louis,senegal,Teatrul Metastasio,toscana
La Fabbricone din oraşul toscan Prato a avut loc premiera spectacolului Antigone, una storia africana după Antigona de Jean Anouilh, într-o versiune cu totul inedită: un proiect născut la finalul unui curs de actorie susţinut de tinerii din Saint-Louis, vechea capitală a Senegalului.  Spectacolul, jucat în limba franceză, este produs...