anul moliere 2017 la tvr

Oficial, prima emisiune profesionistă de televiziune din România s-a difuzat în noaptea de 31 decembrie 1956–1 ianuarie 1957. Emisiunea a fost transmisă din primul sediu al Televiziunii, din Floreasca, strada Molière nr. 2.

Casa de Producție a TVR este departamentul care propune și asigură continuitatea difuzării de spectacole tv pe toate canalele TVR. Sediul nostru este tot în strada Molière nr. 2.

Jean-Baptiste Poquelin, cunoscut ca Molière, s-a născut în 15 ianuarie 1622, la Paris.

doctor-fara-voie tvr

Anul acesta vă invităm să îl celebrăm pe Molière așa cum știm mai bine – prin difuzarea unor montări ale pieselor sale.

Așadar, începem programul Molière 2017, cu Doctor fără voie, un spectacol din 1975. Traducere de Sică Alexandrescu și Mircea Ștefănescu. Adaptarea TV: Cornel Popa și Valentin Plătăreanu. Regia artistică: Cornel Popa. În distribuție: Amza Pellea, Ion Lucian, Ileana Stana Ionescu, Tamara Buciuceanu- Botez, Valentin Plătăreanu, Ștefan Tapalagă, Marian Hudac, Matei Alexandru, Mihai Fotino, Anca Pandrea, Mihai Mălaimare. Scenografia: Elena Fortu. Coregrafia: Thury Ștefan. Ilustrația muzicală: Lucian Ionescu. Regia montaj: Marga Niță. Redactor: Ioana Prodan.

Program de difuzare

TVR 3: sâmbătă, 14 ianuarie, ora 20.00 și duminică 15 ianuarie 2017, ora 8.00.

imagine din doctor fara voie 2

Imagine din spectacol. Sursa foto: TVR

Le Médecin malgré lui (Doctor fără voie) de Molière este o farsă în trei acte. A fost jucată pentru prima dată în 1666 la Théâtre du Palais-Royal, Paris.

 „[…]c’est toujours la faute de celui qui meurt. Enfin le bon de cette profession est qu’il y a parmi les morts une honnêteté, une discrétion la plus grande du monde; et jamais on n’en voit se plaindre du médecin qui l’a tué.” (Sganarelle, actul III, scena 1).

„Mortul e de vină”. De aici vine, așadar, expresia pe care o folosim fără să știm, uneori, că îi aparține lui  Molière.

d solomon cronica doctor fara voie rev teatrul 1975

Cronică de Dumitru Solomon la spectacolul Doctor fără voie, revista „Teatrul”, anul XX, nr. 2, februarie 1975, p. 93. Sursa: cIMeC

Sganarelle este luat drept un doctor faimos în urma unei farse jucate de soția sa. Adus în casa lui Géronte pentru a-i vindeca fiica, devenită mută peste noapte, acesta încearcă din toate puterile să se ridice la nivelul renumelui său, însă ajunge în mijlocul poveștii de dragoste dintre Lucinde, fata lui Géronte, și Léandre. Finalul este și el unul clasic, în care toata lumea își rezolvă în mod convenabil problemele ce păreau de nerezolvat.

Teatrul Național de Televiziune este un proiect al Casei de Producție a TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro. Producător coordonator: Demeter András István.

Comunicat al Casei de Producție a TVR

În curând, în Revista Teatrală Radio: Sganarelle,„practician” al medicinei de Costin Tuchilă și Pușa Roth

 

logo-revista-teatrala-radioVezi și: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea

costintuchilaTEATRU TVamza pellea,anul moliere 2017 la tvr,casa de productie tvr,cornel popa,doctor fara voie,dumitru solomon cronicar teatru,sganarelle,teatru tv
Oficial, prima emisiune profesionistă de televiziune din România s-a difuzat în noaptea de 31 decembrie 1956–1 ianuarie 1957. Emisiunea a fost transmisă din primul sediu al Televiziunii, din Floreasca, strada Molière nr. 2. Casa de Producție a TVR este departamentul care propune și asigură continuitatea difuzării de spectacole tv pe...