aranca stima lacurilor cezar petrescu

Cu ocazia aniversării regizorului Dominic Dembinski (n. 18 august 1957, la Arad), Casa de Producţie a TVR vă propune spectacolul ”Aranca”, după ”Aranca, știma lacurilor” de Cezar Petrescu, în regia şi adaptarea lui Dominic Dembinski, un spectacol din 1996. În distribuţie: Ilinca Goia, Mircea Rusu, Dorel Vişan, Alexandru Jitea, Ion Haiduc, Maria Rotaru, Marian Stan, Miron Murea. Imagine: Viorel Sergovici, Viorel Sergovici jr. Sunetul: Bogdan Paul Groman, Dorin Stănculescu. Asistent imagine: Petre Sorescu. Asistent costume: Aura Pleşu. Procesare sunet: Ioan Tudor Dinuţă. Director producţie: Miron Murea. Regizor second: Daniela Videscu. Costume: Carmen Rasovski. Decoruri: Gheorghe Rasovski. Muzica: George Marcu. Montaj: Constantin Marciuc. Redactor: Doina Teodoru.

Program de difuzare:

TVR 2: Luni, 14 august 2017, ora 21.10
TVR Moldova: sâmbătă, 19 august 2017, ora 16.00
TVR Internaţional: vineri, 18 august, ora 23:00/ sâmbătă, 19 august 2017, ora 18.00
TVR 3: duminică, 20 august 2017, ora 20.00.

Dominic Dembinski despre “Aranca”:

”Aranca…este un film-vis, l-am dorit ca pe un dulce coșmar, o evadare din teatru înspre tăcerea cinematografului pe care-l iubeam de când mă ducea tata să văd, să revăd, iar să văd Rubliov-ul lui Tarkovski sau Pădurea de mesteceni a lui Wajda.
Mă ținea pe genunchi sau de mână și boceam uneori amândoi văzând, revăzând atâta înțeleaptă frumusețe! Tatăl meu a fost director de imagine, operator, cum zicea el – sună mai simplu, el m-a învățat că cea mai sensibilă peliculă este sufletul….
Tatăl meu a fost hoț de visuri ca și Viorel Sergovici senior, care a filmat Aranca și m-a ajutat, m-a chemat să zburăm împreună, care mi-a redat peste ani jocul niciodată început ori terminat cu tatăl meu, «cinematografist» ca și el.
Aranca este visul lui Viorel, alături de nemuritoarele lui poeme în imagini smulse lui Mircea Eliade. A trecut înspre bunul Dumnezeu acum cinci ani, mistuit de o harnică albină, uneori era fragil, îl putea doborî și un fluture, așa a și fost!
Aranca l-am filmat într-o altă viață – au trecut vreo 20 de ani – , când Viorel mă ținea de mână și mă învăța să pictez coșmaruri cu lumină și culoare. Am lăsat un minimum de vorbe în scenariu, ca să-l las pe Viorel să spună el, restul, esențialul.
Și l-a spus. Nici nu-mi vine să cred că mi s-a îngăduit să lucrez cu vulcanicul monstru sacru al Televiziunii Române.
Un «monstru» doborât de un discret venin, același poate, care face mai înțeleaptă «trestia gânditoare» decât Universul care nu știe că moare…
Viorel știa, dar era neînfricat ca și tatăl meu. Stau acum amândoi și râd de biata noastră muncă: Visul Aranca.
Lor le dedic această minusculă parte din fosta mea viață-operă. Le aparține total.”

dominic dembinski

Dominic Dembinski

Dominic Dembinski este regizor de teatru, film şi televiziune. Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti – Secția Regie, Dominic Dembinski a montat spectacole ca ”Acești nebuni fățarnici” de Teodor Mazilu, ”Aşteptându-l pe Godot” de Samuel Beckett la Teatrul ”Nottara” din Bucureşti, ”Ricatto” (”Șantaj”) de Eugen Șerbănescu pe scena Teatrului “Alemanni” din Bologna – Italia.

La televiziune a realizat producţii ca ”Memoria teatrului” (serial de cultură teatrală în 13 episoade în colaborare cu prof. univ. dr. George Banu), ”Noaptea” (serial în 6 episoade, scenariul George Banu și Dominic Dembinski) dar şi spectacole TV ca ”D’ale carnavalului” de I. L. Caragiale, ”Hedda Gabler” de Henrik Ibsen, ”Victimele inimii” – teleplay după piesa ”O soacră” de I. L. Caragiale.

Comunicat al Casei de Producție a TVR

logo-revista-teatrala-radioVezi și: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea

costintuchilaTEATRU TValexandru jitea,Aranca,Aranca știma lacurilor,casa de producție a tvr,Cezar Petrescu,dominic dembinski,dorel vișan,hedda gabler,ilinca goia,ion haiduc,Maria Rotaru,Marian Stan,mircea rusu,Miron Murea,viorel sergovici,Viorel Sergovici jr
Cu ocazia aniversării regizorului Dominic Dembinski (n. 18 august 1957, la Arad), Casa de Producţie a TVR vă propune spectacolul ”Aranca”, după ”Aranca, știma lacurilor” de Cezar Petrescu, în regia şi adaptarea lui Dominic Dembinski, un spectacol din 1996. În distribuţie: Ilinca Goia, Mircea Rusu, Dorel Vişan, Alexandru Jitea,...