premiera arta de yasmina reza teatrul din arad

Duminică, 27 septembrie 2015, de la ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului Clasic ,,Ioan Slavici” din Arad, va avea loc la cea de-a doua premieră a stagiunii 2015–2016: spectacolul Artă de Yasmina Reza, în traducerea Violetei Popa. Regia poartă semnătura lui Szabó K. István, scenografia îi aparține lui Cosmin Ardeleanu, iar muzica este realizată de Ovidiu Iloc. Actorii care dau viață personajelor Yasminei Reza sunt : Zoltan Lovas, Bogdan Costea și Ioan Peter.

Yasmina Reza este scriitoare, scenografă și actriță franceză, distinsă cu multe premii iar piesele sale sunt jucate cu mare succes nu numai în Franța ci și pe alte mari scene ale lumii.

fuji-arta-1-126

Piesa Artă a fost pusă în scenă în anul 1994, la Comédie des Champs-Élysées, unde s-a jucat multă vreme cu casa închisă, apoi la Berlin și Londra. Piesa a fost tradusă în peste 30 de limbi și a fost distinsă cu Marele Premiu „Molière” (cea mai prestigioasă distincție care se acordă în Franța unei piese de teatru) pentru cel mai bun autor și cel mai bun spectacol (Franța, 1995), cu Evening Standard Award for Best Comedy (1996), cu Laurence Olivier Award for Best Comedy (Marea Britanie, 1997) și cu premiul Tony (SUA, 1998).

Textul piesei Artă este unul plin de umor și de replici savuroase la care spectatorii se vor amuza copios. El se vrea o satiră la adresa unei societății dominată de ,,terorismul estetic doctrinar dar și moral, de cultivarea absurdului doar de dragul uzanțelor mondene”.

Szabó K. István este unul dintre cei mai apreciați regizori români ai momentului și este la prima colaborare cu Teatrul Clasic ,,Ioan Slavici” din Arad. Referitor la participarea sa la realizarea acestui proiect, regizorul spune, într-un mesaj plin de semnificații, următoarele cuvinte: „În încercarea de a mă dumiri despre ce s-ar afla în spatele suprafeței ALBE, am avut bucuria să descopăr culori vii, forme autentice, și un contur sigur al unui tablou teatral arădean de perspectivă, concentrat asupra calității de ARTĂ.”

logo revista teatrala radioAlte știri despre Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad

Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaPREMIERĂarta yasmina reza,premiera rtr,Premiul „Molière”,szabo k istvan,teatrul clasic arad

Duminică, 27 septembrie 2015, de la ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului Clasic ,,Ioan Slavici” din Arad, va avea loc la cea de-a doua premieră a stagiunii 2015–2016: spectacolul Artă de Yasmina Reza, în traducerea Violetei Popa. Regia poartă semnătura lui Szabó K. István, scenografia îi aparține lui...