arta si cenzura in comunism film muzica teatru

În perioada 3–5 noiembrie 2015, Centrul de Studii în Istorie Contemporană în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer România organizează proiectul Arta și cenzura în comunism, care va cuprinde o serie de evenimente, desfășurate în trei zile separate, dedicate cenzurii în muzică, film și teatru din România comunistă.

AFISE_A2_Arta_Cenzura

Proiectul este deschis de o dezbatere despre cenzura în muzică, programată marți, 3 noiembrie, ora 19.00, în Club A. Evenimentul va fi moderat de Sorin Dănescu (ex-Viţa de Vie, ex-Diesel) și îi va avea ca invitați pe Artanu (Adrian Pleșca), Mircea Baniciu și Mihai Godoroja.

AFISE_A2_Arta_Cenzura

Dezbaterea despre cenzura în film este organizată miercuri, 4 noiembrie, ora 19.00 la Cinemateca Eforie. Discuția va fi moderată de Mihai Fulger, care îi va avea ca invitați pe Cristian Tudor Popescu, Florin Mihăilescu și Nae Caranfil. În program sunt incluse și proiecții cu fragmente din filmele cenzurate în acea perioadă, în antiteză cu cele care făceau propagandă regimului.

AFISE_A2_Arta_Cenzura

Dezbaterea despre cenzura în teatru este programată joi, 5 noiembrie, de la ora 19.00 la Teatrul „Bulandra”, Sala Studio Space (str. Jean Louis Calderon nr. 76A). Discuția se va concentra pe două spectacole interzise în timpul regimului comunist: Furtuna de W. Shakespeare, regia: David Esrig (Teatrul Național din București) și Revizorul de N. V. Gogol, regia: Lucian Pintilie (Teatrul „Bulandra”). Moderatorul Eugenia Vodă îi va avea ca invitați pe David Esrig, Marin Moraru și Virgil Ogășanu.

De la ora 18.30, în foaierul sălii Studio Space va fi vernisată CenzurART – expoziție de fotografie a lui Andrei Gîndac, care conține imaginile realizate pentru campania de teasing a proiectului. Vor fi prezenți doi dintre protagoniştii campaniei, Florin Piersic Jr. și Oana Pellea.

Scopul principal al proiectului este acela de a readuce în conștiința publică actuală faptul că, în timpul regimului comunist din România, cenzura s-a manifestat masiv în toate domeniile culturii, ajungând să modifice radical tipul de percepție al spectatorului, precum și atitudinea și receptarea în fața obiectului artistic.

Intrarea la toate evenimentele este liberă.

Parteneri: Teatrul Bulandra, Club A, F 64.

Parteneri media: Cinemagia, Cinefan, Cinemarx, Aarc, Historia, Gratuitor, Caligraf, Observator cultural, Yorick, IQads, Asociația pentru promovarea filmului românesc, Radio România Cultural.

Parteneri logistici: Librăria Humanitas de la Cișmigiu, Teatrul de Comedie.

logo revista teatrala radioArhiva rubricii Proiecte

costintuchilaPROIECTEarta si cenzura in comunsim,florin mihailescu,furtuna david esrig,marin moraru,nae caranfil,revizorul lucian pintilie,spectacole interzise sub comunisti,virgil ogășanu
În perioada 3–5 noiembrie 2015, Centrul de Studii în Istorie Contemporană în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer România organizează proiectul Arta și cenzura în comunism, care va cuprinde o serie de evenimente, desfășurate în trei zile separate, dedicate cenzurii în muzică, film și teatru din România comunistă. Proiectul este deschis de...