Teatru și teatre la Praga, rubrică de LIDIA NAŠINCOVÁ

teatru-praga-asanarea-havel

sigla-rubrica-teatru-si-teatre-la-praga-2Pentru a aniversa 80 de ani de la nașterea lui Václav Havel, Teatrul Klicpera din Hradec Králové prezintă duminică, 13 noiembrie 2016, la ora 19.00 la Teatrul Semafor din Praga (str. Dejvicka nr. 27) spectacolul cu piesa Asanarea. Regia îi aparține lui Andrej Krob, prieten vechi și regizorul al multor piese ale lui Havel.

asanarea-de-vaclav-havel

Distribuția: Zdeněk Bergman, proiectantul principal – František Staněk; Luisa, arhitectă – Kamila Sedlárová; Albert, arhitect – Jan Sklenář; Kuzma Plechanov, arhitect – Jan Bílek; Ulč, arhitect – Jiří Zapletal; Macourková, arhitectka – Martina Eliášová; Renata, secretara – Marta Zaoralová; Secretarul – Jan Vápeník; Primul inspector – Marek Šimon; Al doilea inspector – Josef Čepelka; Primul delegat – Ladislav Svoboda; A doua delegată, prima femeie – Lenka Loubalová. Scenografia și costumele: Jan Dušek.

asanarea-2

Imagini din spectacol

Un grup de arhitecți este chemat într-un superb orășel cu castel medieval pentru a realiza o lucrare de asanare, în scopul creării unui nou cartier de blocuri. Numai că sarcina practic de rutină le este tulburată de o banală petiție…

vaclav-havel

Václav Havel

Václav Havel a scris această piesă în anul 1987 ca reacție la politica centralizată a comuniștilor de dezvoltare urbanistică, prin construirea de cartiere de blocuri urâte la vedere, care luau naștere de multe ori în defavoarea valoroaselor clădiri istorice în numeroase orașe.

Primul teatru ceh din orașul Hradec Králové a luat ființă în hanul „U zlatého orla” („La Vulturul de aur”) din Piața Mică, în prima jumătate a secolului al XIX-lea, având un mare succes, la care o contribuție substanțială a avut Vacláv Kliment Klipcera, pe atunci profesor la liceu. În anul 1868 s-a fondat Asociația amatorilor de teatru, care a reușit să sprijine ideea unei construirii unei clădiri pentru un teatru independent. Abia în anul 1882 primăria orașului a aprobat construirea teatrului orășenesc, ce avea să poarte numele „Klicperovo“. Proiectul a fost întocmit de arhitectul local Viktor Weinhengst, teatrul fiind inaugurat cu piesa lui Klicpera, Eliška Přemyslovna și cu opera Sărutul de Bedřich Smetana la 24 martie 1885. Dar, cum după un an aripa vestică a clădirii s-a prăbușit, teatrul a trebuit restaurat complet. Au urmat reconstrucții în anii 1910, 1927, 1949, cînd a început să activeze deja o trupă profesionistă.

teatrul-kilpcera

Teatrul Klicpera din Hradec Králové

Clădirea neorenascentistă se află în piațeta pătrată din strada Dlouha. Pereții sunt îmbrăcați în lemn, pentru o mai bună acustică. Din anul 1958 clădirea se află pe lista monumentelor culturale ale Cehoslovaciei, în prezent ale Cehiei.

Corespondență de la Praga  

lidia nasincova

Lidia Našincová

logo revista teatrala radioVezi: arhiva rubricii Teatru și teatre la Praga

Marele actor slovac Ladislav Chudík a încetat din viață

Arhiva rubricii Aniversare

costintuchilaTEATRU ȘI TEATRE LA PRAGAasanarea vaclav havel,corespondenta,lidia nasincova,Teatrul Klicpera din Hradec Králové,teatrul semafor praga
Teatru și teatre la Praga, rubrică de LIDIA NAŠINCOVÁ Pentru a aniversa 80 de ani de la nașterea lui Václav Havel, Teatrul Klicpera din Hradec Králové prezintă duminică, 13 noiembrie 2016, la ora 19.00 la Teatrul Semafor din Praga (str. Dejvicka nr. 27) spectacolul cu piesa Asanarea. Regia îi aparține lui Andrej...