Joi, 6 iunie, ora 20.00, la Grădina Eden (Calea Victoriei nr. 107), în cadrul programului workshop-urilor Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, vă invităm la audiția versiunii în limba română a satirei politice ”Imperiul bicefal” de Ilinca Stihi și Amandine Casadamont.
Premiera radiofonică va avea loc vineri, 7 iunie, de la ora 0.00 la Radio România Cultural.

”L’Empire bicephale”/ ”Imperiul cu două capete” împreună cu documentarul ”Chasseurs” fac parte din programul oficial al Sezonului cultural România – Franța 2019 și sunt realizate în cadrul parteneriatului Radio România – Radio France. A doua co-producție, ”L’Empire bicephale”/ ”Imperiul cu două capete” urmărește să comenteze în cheie comică, sub forma unei satire ficționale, felul în care două societăți care împărtășesc în același timp diferențe și asemănări, construiesc imaginea unui viitor distopic prin deturnarea valorilor democrației. După premiera din 31 martie și postarea versiunii franceze a producţiei în regim podcast pe site-ul France Culture, premiera absolută de acum a versiunii române a Imperiului bicefal finalizează co-producția franco-română.

”L’Empire bicephale”/ ”Imperiul cu două capete”  imaginează un fantezist imperiu bicefal, condus de un cuplu franco-român de președinți. După declinul puterii industriale, creșterea nivelului mării și distrugerea echilibrului ecologic, din cenușa Europei se naște un imperiu autoritar, condus discreţionar de cei doi preşedinţi. Animalul totemic Cocoșoaie/Moucoq și Astrologul au devenit garanții cunoașterii și ghizii preşedinţilor în luarea deciziilor politice. Imperiul bicefal evocă o lume în care democrația în forma sa clasică a fost pervertită de foamea de putere. Fantezia noastră sonoră descrie un tablou nuanțat al lumii amenințate de propriile elite, pentru care efortul construcției viitorului e sacrificat în numele obținerii plăcerii imediate. Acesta e contextul în care într-o bună dimineață, cei doi președinți se trezesc unul lângă altul într-o realitate ce doar pare familiară, dar care se transformă puțin câte puțin într-un decor neliniștitor. În plină campanie electorală, dispariția inexplicabilă a celor doi președinți impune găsirea unei soluţii pentru continuarea campaniei cu orice preț. Comedia se naște nu doar din savoarea scenariului scris la patru mâini de Iinca Stihi și Amandine Casadamont, ci și din valoroasa distribuţie franco-română care a excelat în interpretarea bilingvă a textului.

”Imperiul cu două capete” de Amandine Casadamont și Ilinca Stihi. În distribuție: Președinta: Johanna Nizard; Președintele: Gigi Căciuleanu; Cédric: Damien Houssier; Cocoșoaie și al doilea dominator: Thierry Pietra; Astrologul: Nedjma Bouakra; Revoltatul: Liviu Bora; Secretarul român: Ilinca Stihi; Primul dominator: Corneliu Dragomirescu; Copiii: Emma Urcan şi Valeria Stihi; Mama copiilor: Mara Urcan; Cockerul spaniel prezidențial: Greta; Imnul imperial bicefal: Jean-Jacques Birgé; Echipa de producție: Annabelle Brouard, Jean-André Giannechini, Claude Niort. Coordonatori: Aurélie Charon, Inès Dupeyron, Oana Cristea Grigorescu. Comisarii producției: Jean-Jacques Garnier şi Andrei Țărnea.

Producţie realizată în cadrul Sezonului cultural Franţa – România.

Comunicat al Teatrului Național Radiofonic

logo revista teatrala radioVezi și: Arhiva Teatrul Național Radiofonic

Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaPREMIERĂpremiera rtr
Joi, 6 iunie, ora 20.00, la Grădina Eden (Calea Victoriei nr. 107), în cadrul programului workshop-urilor Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, vă invităm la audiția versiunii în limba română a satirei politice ”Imperiul bicefal” de Ilinca Stihi și Amandine Casadamont. Premiera radiofonică va avea loc vineri,...