girafe bizoni pau miro radu afrim

sigla teatrul din sibiuMiercuri, 17 decembrie 2014, Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu a  organizat ultima conferinţă de presă a anului 2014, dedicată celor mai noi producţii ale Secţiei Române a TNRS, în regia lui Radu Afrim. Cele două spectacole care se repetă intens de şase săptămâni, vor fi prezentate în avanpremieră sâmbătă, 20 decembrie şi duminică, 21 decembrie 2014, ora 19.00, în sala Teatrului Naţional „Radu Stanca”: Girafe, Fabula urbană #1 şi Bizoni, Fabula urbană #2 după Pau Miró. La conferinţa de presă au participat Constantin Chiriac, director general al TNRS, regizorul Radu Afrim, scenograful Dragoş Buhagiar şi coregrafa Andrea Gavriliu. 

În deschiderea conferinţei, Constantin Chiriac a mulţumit presei pentru modul în care a reflectat ultima premieră de la Secţia Germana, Tattoo, în regia lui Radu Afrim, considerat un spectacol revoluţionar pentru Naţionalul sibian. „Sunt convins că şi aceste două spectacole pe care le vom prezenta în avanpremieră peste câteva zile vor fi la fel de provocatoare, pentru că intră în aceeaşi zonă de cercetare, făcând de asemenea legătura între actorii teatrului şi tinerii actori de la şcoala de teatru pe care am fondat-o la Sibiu. Prezenţa lui Radu Afrim la Sibiu în ultimele săptămâni a fost benefică şi pentru maturizarea spectacolului Tattoo, bucuria şi independenţa de joc a actorilor devenind tot mai vizibile cu fiecare reprezentaţie.”

girafe foto radu afrim

Girafe

Pentru Radu Afrim, decizia de a monta două spectacole în acelaşi timp este un pariu cu sine şi o provocare: „Pentru că în Bizoni, spectacolul pe care m-am gândit să-l montez iniţial, toţi actorii sunt foarte tineri, mi-am dorit să mai fac un spectacol, ca să pot lucra şi cu trupa matură a teatrului. De aceea am ales şi a doua piesă, Girafe. Pe parcursul repetiţiilor, am introdus tinerii actori şi în a doua piesă, iar actorii consacraţi ai teatrului au fost de acord să aibă apariţii în prima, fiecare şi-a construit astfel propria individualitate pe baza improvizaţiei. A fost un workshop permanent, multă muncă în timp foarte scurt, pentru a ajunge la performanţă.”

foto bizoni

Bizoni

Piesele Bizoni şi Girafe au fost scrise în anii 2008–2009 şi fac parte din Trilogia fabulelor urbane, alături de piesa Lei. Radu Afrim spune că le-am putea numi Trilogia maşinii de spălat, pentru că au în centru acest obiect aparent banal, dar care a revoluţionat viaţa femeii în secolul trecut. „Formulele de lucru au fost diferite. Acţiunea din Bizoni se petrece în zilele noastre şi este vorba despre o dramă de familie.  Spectacolul conţine multă mişcare şi aici am avut o colaborare foarte bună cu Andrea Gavriliu, care prin coregrafia imaginată a dat plasticitate spaţiului. Am adus acţiunea din Girafe în România anilor 1968–1970, decorul şi estetica jocului sunt mai realiste. Ambele sunt piese sociale, fără a fi enervante social.”

bizoni

Bizoni. Fotografii din repetiții de Radu Afrim

Andrea Gavriliu este la a doua colaborare cu TNRS, după spectacolul Lecţia, pentru care a semnat coregrafia, dar deja la a şasea colaborare cu Radu Afrim: „Pentru aceste spectacole am încercat să-i fac pe actori să-şi depăşească limitele fizice, prin mişcarea scenică. Am muncit foarte mult şi sper ca aportul meu să contribuie la reuşita spectacolelor.”

Dragoş Buhagiar a imaginat un altfel de spaţiu, pornind de la cele două texte. „De data aceasta nu este decor construit, este o instalaţie, de fapt este o lume de obiecte, un experiment”, a declarat scenograful, care a lucrat pentru cele două spectacole împreună cu asistenta sa, Irina Chirilă.

Biletele sunt puse în vânzare la Agenţia Teatrului din Bd. Nicolae Bălcescu nr. 17, cu următorul program: marţi–sâmbătă: 11.00–18.00; duminică: 10.00–14.00; luni: închis.

Informații la tel.: 0369 101578; E-mail: ticketing@sibfest.ro.

Biletele la spectacolele Teatrului Naţional Radu Stanca Sibiu se pot cumpăra și din rețeaua națională a magazinelor Domo, Germanos, Orange și Vodafone, librăriile Humanitas și Cărturești sau online pe www.eventim.ro.

Girafe, Fabula urbană #1 după Pau Miró

Traducere și adaptare: Radu Afrim. Regia: Radu Afrim. Distribuția: Marius Turdeanu, Mariana Mihu, Adrian Matioc, Ioan Savu, Dana Maria Lăzărescu și actorii din Bizoni. Scenografia: Dragoş Buhagiar. Coregrafia: Andrea Gavriliu. Univers sonor: Radu Afrim. Asistent regie: Sanda Anastasof. Asistent scenografie: Irina Chirilă. 

Preţ bilete: 20 lei; 15 lei.

Bizoni, Fabula urbană #2 după Pau Miró

Traducere de Luminița Voina-Răuț. Regia: Radu Afrim. Distribuția: Vlad Bîrzanu / Cristian Timbuș, Iustinian Turcu, Ali Deac, Cendana Trifan / Maria Soilică, Ioan Paraschiv, Raluca Iani, Dana Maria Lăzărescu și actorii din Girafe. Scenografia: Dragoş Buhagiar. Coregrafia: Andrea Gavriliu. Univers sonor: Radu Afrim. Filmări și concept video: Radu Afrim. Montaj video: Costin Chesnoiu. Asistent regie: Sanda Anastasof. Asistent scenografie: Irina Chirilă. 

Preţ bilete: 20 lei; 15 lei.

Daniela Plopeanu

PR, Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu

Pau-Mirò

Pau Miró

dramaturg, actor, regizor

Născut în Barcelona în 1974, Pau Miró deține o diplomă în Arte Dramatice obţinută la Barcelona Senior College of Dramatic Arts – Institutul de Teatru (1999). Ca dramaturg, a luat parte la seminarii la Sala „Beckett” din Barcelona, susţinute de Carles Batlle, Sergi Belbel, Xavier Alberti, Sanchis Sinisterra, Martin Crimp, Juan Mayorga și Javier Daulte. Este fondatorul companiei de teatru „Menudos”, din care fac parte absolvenți ai Institutului de Teatru. A colaborat de asemenea la realizarea unor scenarii de televiziune pentru TV3, Antena 3 și TVE.

Operele sale cele mai importante sunt: Girafes, text pe care l-a şi regizat la Sala „Beckett” (parte a trilogiei Búfals, Lleons, Girafes, premiul criticii pentru cel mai bun scenariu al anului 2009), Los persas. Requiem por un Soldado (2007, scenariu scris în colaborare cu Calixto Bieito), Bales i Ombres (2006, nominalizat la premiile Butaca la categoria cel mai bun scenariu), Plou a Barcelona (Ploaie la Barcelona), un text care a fost tradus în spaniolă, italiană, franceză, portugheză, poloneză și engleză și a avut premiera la Teatrul Piccolo din Milano, obţinând premiul criticii în Italia în 2008.

În anul 2013, Pau Miró obţine prestigiosul Premiu UBU din Italia pentru piesa Els jugadors, scrisă în 2011.

Piesele Bizoni şi Girafe au fost scrise în anii 2008-2009 şi fac parte din Trilogia fabulelor urbane, alături de piesa Lei. Toate au drept cadru universul familiei, între ele existând o strânsă legătură, dată de existenţa unor personaje comune sau a unor replici ce trimit la celelalte texte.

regizorul-radu-afrim

Radu Afrim

regizor 

Voce singulară în teatrul românesc al ultimilor ani, Radu Afrim este unul dintre cei mai importanţi regizori români de teatru. Temele şi laitmotivele constante ale creaţiei sale sunt violența instituțională, identitatea sexuală, erotismul, izolarea socială, singurătatea, imposibilitatea iubirii, limitele fericirii, adeseori tratate în registrul umorului și al (auto)ironiei.

Este câştigătorul a numeroase premii la festivaluri din ţară (premiul UNITER pentru cea mai bună regie pentru spectacolele joi.megaJoy, Teatrul Odeon din Bucureşti, în 2006, respectiv Plastilina, Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti, în 2007) şi în străinătate (Premiul Coup de Coeur de la Presse, câştigat la Festivalul Avignon (off), în 2008, pentru spectacolul Mansarde à Paris / Les détours Cioran, produs de Kulturfabrik ASBL, Luxemburg; Europa Culture Award în 2009, oferit de EuroKultur Forum). În 2009, spectacolul Boala familiei M (Teatrul Naţional Timişoara) a fost invitat la Teatrul Odeon din Paris, unde a avut 9 reprezentaţii. În anul 2001 Radu Afrim a pus în scenă la Rezidenztheater München spectacolul Când ploaia se va opri. În anul  2004 a primit Premiul „Opera Prima” al Fundaţiei Anonimul şi Premiul CultuRAAL pentru originalitate în arta teatrală.

Radu Afrim a regizat peste 50 de spectacole în România, printre care Omul pernă, Plaja, Adam Geist (Teatrul „Maria Filotti” din Brăila), De ce fierbe copilul în mămăligă, E doar Sfârșitul lumii (Teatrul Odeon din Bucureşti), Năpasta (Teatrul Naţional din Bucureşti), Piaţa Roosevelt (Teatrul Naţional Timişoara), Nevrozele sexuale ale părinţilor noştri (Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti), Trei surori sau Alge-Bernarda’s house remix (Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe), Hai Iu Iu Nu Hi You You, produs de UNITER şi realizat în cadrul Galei Tânărului Actor Hop 2013.

Cele mai recente spectacole montate în România şi care se bucură de mare succes sunt Hoţi (Teatrul Național „I.L. Caragiale” din Bucureşti), Femeia mării (Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi), Castingul dracului (Teatrul Naţional din Târgu-Mureș, Compania „Tompa Miklós”), Tattoo (Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu).

dragos_buhagiar

Dragoş Buhagiar

scenograf

Dragoş Buhagiar a absolvit Academia de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, promoţia 1992. În acelaşi an a primit premiul pentru cele mai bune costume la Festivalul Naţional de Teatru „I. L. Caragiale” pentru spectacolul Jacques şi stăpânul său, pus în scenă la Teatrul Mic din Bucureşti. 

S-a implicat în numeroase proiecte artistice şi din zona media şi advertising, de la spectacole de teatru, la filme de scurt şi lung metraj, emisiuni sau show-uri de televiziune, videoclipuri, spoturi şi grafică publicitară şi evenimente corporatiste. 

A colaborat cu majoritatea teatrelor de prim rang din ţară, creând spectacole alături de regizori şi artişti premiaţi, precum Silviu Purcărete, Helmut Stürmer, Alexandru Dabija, Alexandru Tocilescu, Radu Penciulescu, Andrei Şerban, Cătălina Buzoianu, Andriy Zholdak, Răzvan Mazilu, Dragoş Galgoţiu, Radu Afrim, Lia Bugnar sau Radu Alexandru Nica. 

Dragoş Buhagiar este câştigătorul a şase Premii UNITER (Uniunea Teatrală din România) pentru cea mai bună scenografie, pentru spectacolele Roberto Zucco şi Orfanul Zhao în 1996, Chira Chiralina şi Fraţii în 1997, Şcoala femeilor în 2000, Baal şi Alchimistul în 2003, Oblomov în 2004, Elisaveta Bam în 2007, Shaking Shakespeare în 2011. 

A fost distins cu câte două premii ale Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru din România (AICT) şi ale Festivalului de Dramaturgie Contemporană din Braşov şi a primit alte patru nominalizări UNITER. 

Din 2008 colaborează cu Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, semnând scenografia pentru spectacolele Hamlet şi Breaking the waves (regia: Radu Alexandru Nica), Turandot (regia: Andriy Zholdak), Felii (de Lia Bugnar), Opinia publică şi Absolventul (regia: Theodor Cristian Popescu), Ultima zi a tinereţii (regia: Yury Kordonsky), D’ale carnavalului, Călătoriile lui Gulliver şi Oidip (regia: Silviu Purcărete), Platonov şi Împotriva democraţiei (regia: Alexandru Dabija), Marat/Sade (regia: Charles Muller), Tattoo (regia Radu Afrim), Girafe şi Bizoni (regia Radu Afrim).

andreea gavriliu

Andrea Gavriliu

coregraf, actriţă

A absolvit Facultatea de Teatru și Televiziune din cadrul Universității ,,Babeş-Bólyai” Cluj-Napoca, secția actorie, profesorul Bács Miklós, promoția 2008 și are un masterat în coregrafie la Universitatea Națională de Artă Teatrală şi Cinematografie București.

În calitate de coregraf a colaborat cu regizorii Cristian Theodor Popescu (Perplex, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad), Radu Afrim (Castingul Dracului, Teatrul Național din Târgu Mureș, Hoți şi Hai iu iu NU Hey You You Maria Tănase Remix, Teatrul Național din București), m.chris.nedeea – 10 nopți de singurătate, Teatrul „Maria Filotti” din Brăila), Cipsuri şi Dale, Teatrul Național ,,Lucian Blaga” din Cluj-Napoca), Ana Mărgineanu (Cinci minute miraculoase în Piatra Neamț, Teatrul Tineretului Piatra Neamț) etc.

În 2014 a primit Premiul special al senatului UNITER pentru teatru-dans, pentru spectacolul Zic Zac, realizat în colaborare cu Ștefan Lupu, precum şi Premiul pentru cea mai bună coregrafie la Festivalul Internaţional de Teatru „Atelier”, Sfântu Gheorghe, Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru independent la „festCO” București şi Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul de Teatru Independent „Undercloud” București. În 2011 a primit Premiul pentru cea mai bună tânără actriţă oferit de Asociaţia Culturală ,,Ion Săsăran” pentru rolurile din spectacolul OO!, o creaţie colectivă după Ion Creangă, regia Alexandru Dabija, şi o nominalizare pentru cel mai bun coregraf pentru Sufletul. Puncte de veghere, regia Radu Afrim, Teatrul Maria Filotti, Brăila, iar în 2010 o nominalizare pentru cea mai bună actriţă în rol secundar în spectacolul Herr Paul  de Tankred Dorst, regia Radu Afrim, ambele în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru ,,Atelier’’ din Baia Mare.

logo revista teatrala radioAlte știri despre Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu

costintuchilaAVANPREMIERĂandrea gavriliu,barcelona,bizoni,dragoș buhagiar,dramaturgi catalani,girage,lei,pau miro,plou a barcelona,radu afrim,teatrul national radu stanca sibiu,trilogia fabulelor urbane
Miercuri, 17 decembrie 2014, Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu a  organizat ultima conferinţă de presă a anului 2014, dedicată celor mai noi producţii ale Secţiei Române a TNRS, în regia lui Radu Afrim. Cele două spectacole care se repetă intens de şase săptămâni, vor fi prezentate în avanpremieră...