avarul de moliere teatrul sf gheorghe teatru tv

23 mai 1957 este data la care a avut loc prima transmisiune tv a unui spectacol de teatru, cu teledifuzarea piesei Ziariștii de Al. Mirodan. Se împlinesc, așadar, 60 de ani de la prima preluare tv a unui spectacol de teatru.

Casa de Producție a TVR își continua misiunea de a acoperi întreaga viață teatrală din România și vă propune premiera pentru televiziune a spectacolului Avarul de Molière, în regia lui Bocsárdi László, un spectacol universal recunoscut ca fiind o valoare a teatrului romanesc. Montarea este o preluare de la Teatrul Maghiar ”Tamasi Aron” din Sfântu Gheorghe. Regia tv este semnată Dominic Dembinski.

Traducere de Ilyés Gyula: Distribuția:  Harpagon – Pálffy Tibor, Cléonte – Derzsi Dezső, Élise – Pál Ferenczi Gyöngyi, Valère – Mátray László, Marianne – Benedek Ágnes, Anzelme – Szakács László, Frosine – Gajzágó Zsuzsa, Simion – Debreczi Kálmán, La Flèche – Kónya-Ütö Bence, Jacques – Erdei Gábor, Merlușcă – Nagy Lázár József, Comisarul – Diószegi Attila. Scenografie decor: Bartha József. Scenografie costume: Dobre-Kóthai Judit. Sunet: Valentin Bartolomeu, Marius Stanciu. Lumini: Florin Duceag. Cameramani: Constantin Dobre, Cristinel Neagu, Rodica Ivan, Alina Dumitrașcu, Horia Ilinca, Alexandru Ghiță. Șef Car: Adrian Voicu. Regizor montaj: Iudith Georgescu. Ilustrația muzicală: Mihaela Constantinescu. Traducerea subtirării: Romulus Vulpescu. Subtitrare: Rozalia Bodo. Postprocesare sunet: Răzvan Ionescu. Editor imagine: Costică Marciuc, Dragoș Smărăndescu. Organizator producţie: Sorin Cristea. Director de imagine: Aurel Pițigoi. Producători: Ana Preda, Cristina Anton. Producător delegat: Cristina Anton.

Program de difuzare:

TVR 2: luni, 22 mai 2017, ora 21.00
TVR Moldova: sâmbătă, 27 mai 2017, ora 15.30
TVR Internațional: vineri, 26 mai, ora 23.00, sâmbătă, 27 mai 2017, ora 17.55
TVR 3: duminică, 28 mai 2017, ora 22.00

avarul sf gheorghe

”Cu Casa de Producție a TVR am avut, de fiecare dată, o colaborare foarte bună. Toți, în frunte cu domnul  Dominic Dembinski,  s-au dovedit a fi profesioniști desavârșiți, având atenție sporită la amănunte și sensibilitate artistică deosebită”, ne-a spus regizorul Bocsárdi  László. 

”Harpagon este unul dintre arhetipurile cele mai importante care dintotdeauna influențează în mare măsură comportamentul uman. Nici unul dintre noi nu este lipsit de acest instinct, fapt pentru care opera lui Molière ne pune pe toti față-n față cu noi înșine. Am căutat să construim un limbaj teatral contemporan prin care această  capodoperă să reușească nu numai să ne amuze, dar în același timp să ne și șocheze.” –  Bocsárdi  László.

avarul moliere

Personajele piesei lui Molière sunt măcinate de lupta dintre două dorinţe, cea de a fi iubite şi cea de a-şi spori şi proteja averea. Şi de una şi de cealaltă depind toţi. Pentru unii dintre ei, relaţiile umane sunt mai importante, alţii idolatrizează lucrurile fără suflet, căci acestea pot fi folosite fără complicaţii. De pildă banii, ei sunt cei mai ispititori, pentru că par a avea puterea de a ne oferi tot ce ne dorim şi ne simţim în siguranţă când ne punem viaţa sub protecţia lor.  

”Vreau să fiu fericit!” – spune Cléante în spectacol.  Dar oricare dintre personaje ar putea rosti aceste cuvinte,  care sunt  şi ale noastre, pentru că și noi, toată viaţa, suntem continuu în căutarea fericirii. Sau poate ceea ce căutăm este doar bunăstarea?  

avarul moliere 2

”Nimic nu este gratuit în acest spectacol în care comicul se susține prin o temă dramatică profundă, se naște din drama interioară a fiecăruia trăită credibil. Și gagurile pornesc de la drame personale fiind rafinat plasate de regizor. Meritorie este descifrarea de către regizor a subtilităților fiecărui moment, construirea comicului din dramaticul situațiilor, un comic incitant și motivat. La final, Harpagon va părăsi gol pușcă scena spre public, dar cu banii recuperați, pentru că și printre spectatori se pot afla astfel de avari. Spectacolul evită drumul comicului derizoriu, are o bogată consistență cu trimitere directă la actualitate. Avarul rămâne un spectacol de excepție propus de László  Bocsárdi cu sprijinul trupei de valoare pe care o deține Teatrul din Sfântu Gheorghe.” Ileana Lucaciu (ileanalucaciu.blogspot.ro).

Teatrul Național de Televiziune este un proiect al Casei de Producție a TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro. Producător coordonator: Demeter András István.

Comunicat al Casei de Producție a TVR

logo-revista-teatrala-radioVezi și: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea

costintuchilaTEATRU TVavarul,casa de productie tvr,cleante,dominic dembinski,harpagon,laszlo bocsardi,Mirodan,moliere,Pálffy Tibor,Teatrul Maghiar ”Tamasi Aron” din Sfântu Gheorghe,Ziariștii
23 mai 1957 este data la care a avut loc prima transmisiune tv a unui spectacol de teatru, cu teledifuzarea piesei Ziariștii de Al. Mirodan. Se împlinesc, așadar, 60 de ani de la prima preluare tv a unui spectacol de teatru. Casa de Producție a TVR își continua misiunea de...