cer si pamant dupa john milton teatrul maghiar timisoara

sigla teatrul maghiar de stat timisoaraVineri, 7 martie 2014, la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara a avut loc premiera spectacolului Cer și pământ după Paradisul pierdut de John Milton. Regia: Döbrei Dénes și Varga Heni. În distribuție: Baczó Tünde, Balázs Attila, Bandi András Zsolt, Borbély B. Emília, Döbrei Dénes, Éder Enikő, Kiss Attila, Kocsárdi Levente, Lőrincz Rita, Magyari Etelka, Mátyás Zsolt Imre, Molnos András Csaba, Tar Mónika, Varga Heni și pe Gálovits Zoltán.

cer si pamant paradisul pierdut

Oare se mai poate vorbi despre iubire sinceră, despre acel sentiment paradisiac? De fapt ce înseamnă astăzi a iubi? Acestea sunt câteva dintre întrebările ridicate de cea mai recentă montare a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara.

Cer și Pământ promite să fie un experiment teatral inedit, care ne confruntă cu unul dintre cele mai vechi mituri ale omenirii: cum a creat Dumnezeu lumea în șase zile și ce s-a întâmplat cu primul cuplu în Paradis? Cei 15 actori, un compozitor francez contemporan (Rodolphe Bourette) și doi artiști plastici din Ungaria (Hegyi Csaba și Varga Tünde) caută căi de interpretare și răspunsuri la întrebarea: cum putem să (nu) vorbim astăzi despre această temă atât de des interpretată?

paradisul pierdut john milton

Spectacolul este o întâlnire între Adami și Eve, Satane, Dumnezei și Îngeri, în cer și pe pământ, o întâlnire cu scriitorul Milton, cu actorii, cu scena, cu muzică și artă contemporană, cu muzica și arta clasică și prin toate acestea spectacolul devine o întâlnire cu spectatorul însuși.
 
Opera lui Milton a fost des comentată, de altfel, sunt mulți scriitori sau artişti, în general, care au luat-o ca punct de plecare. Pe parcursul repetițiilor, creatorii acestei spectacol au căutat „cărămizile” din care pot construi, folosind ca fundaţie textul lui Milton, o montare neconvențională, cu forme teatrale experimentale.

attila-balazs
 Balázs Attila

Pe lângă textul de bază, spectacolul folosește și alte surse din literatura universală, precum poezii de Wiliam Blake (și el un „comentator” al Paradisului), texte filosofice despre iubire, înțelepciune, și dreptate și imnuri medievale. Spectacolul devine o operă contemporană în care decorul și costumele (realizate de Hegyi Csaba și Varga Tünde, scenografi din Ungaria), textul, mișcarea, luminiile (lui Boris Butorac)  și muzica (lui Rodolphe Bourette și a lui Latifa Le Forestier) se contopesc, devenind o unitate absolută.
 
Următoarea reprezentație va avea loc în 20 martie 2014, la ora 19.00, în Sala Mare.

Interviu cu Balázs Attila, realizat de Raluca Rădulescu cu ocazia premierei

 

 

costintuchilaINTERVIUbalazs attila,cer si pamant,despre iubire,interviu raluca radulescu,john milton,paradisul pierdut,spectacole contemporane dupa paradisul pierdut,teatru de mișcare,teatrul maghiat de stat timisoara,william blake
Vineri, 7 martie 2014, la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely' din Timișoara a avut loc premiera spectacolului Cer și pământ după Paradisul pierdut de John Milton. Regia: Döbrei Dénes și Varga Heni. În distribuție: Baczó Tünde, Balázs Attila, Bandi András Zsolt, Borbély B. Emília, Döbrei Dénes, Éder Enikő,...