european spectators day 21 nov

Ziua de 21 noiembrie 2015 va marca prima celebrare a Zilei Europene a Spectatorului, un eveniment care nu numai că serbează publicul din Europa, dar aduce în prim-plan înțelegerea impactului creativ pe care acesta îl poate avea pentru procesul artistic.

be spectactivEvenimentul este promovat de proiectul Be SpectACTive! și este dovada dezvoltării îndrăznețe a interesului acordat implicării active a publicului și angajamentului activ al spectatorului. În cadrul rețelei Be SpectACTive!, formată din doisprezece membri din nouă țări europene, anul trecut au fost înființate grupuri diferite de spectatori angajați activ, cu scopul de a lua parte la procesul de stabilire a programului organizațiilor de teatru și cultură ale propriilor orașe: până acum, o sută de persoane au fost incluse în procesul de angajament activ al spectatorului.

card ESD

Ziua Europeană a Spectatorului este primul pas făcut pentru a aduce laolaltă spectatorii angajați activ, încercându-se în același timp înlăturarea barierelor lingvistice și spațiale prin intermediul unor noi instrumente de comunicare și al rețelelor sociale. „Ziua Europeană a Spectatorului a apărut din necesitatea de a crea conexiuni între zonele locale ce constituie căminul spectatorilor noștri – au declarat Giuliana Ciancio și Luca Ricci, creatori și curatori ai proiectului Be SpectACTive!. Ediția 2015 este un punct de plecare ce va deveni, sperăm noi, o întrevedere permanentă în cadrul edițiilor viitoare. Scopul nostru este acela de a reuni spectatorii din țări diferite și de a le da șansa de a împărtăși experiența lor în teatru, creând o comunitate trans-locală.” Este pentru prima dată când se organizează, la nivel european, un astfel de experiment de angajament activ al spectatorului.

eveniment teatral sigla 2Cu ocazia Zilei Europene a Spectatorului mai multe acțiuni vor avea loc în fiecare oraș partener: începând cu Londra, până la Budapesta, cu oprire în Sansepolcro, toți membrii Be SpectACTive! vor organiza simultan întâlnirile spectatorilor, pentru ca aceștia să își împărtășească opiniile cu persoane din alte țări. Mai mult, spectatorii angajați activ vor completa un formular referitor la modul lor de abordare și viziunea proprie în ceea ce privește teatrul și artele contemporane ale spectacolului: răspunsurile lor (la aceleași trei întrebări) vor fi făcute publice pe 21 noiembrie, făcând astfel posibilă discuția în direct între spectatorii europeni.

Desfășurarea evenimentului va avea un orar diferit îneuropean spectators day țările participante, datorită diferenței de fus orar: Ziua Europeană a Spectatorului va începe la ora 18.00 în Londra, ora 19.00 în Europa Centrală și la ora 20.00 în România. Astfel toate activitățile sunt concentrate în același interval și în loc de a organiza mai multe evenimente locale, se va crea un eveniment european sincronizat, unic.

Be SpectACTive! este un proiect finanțat de programul Europa Creativă/Creative Europe. Membrii proiectului sunt: Municipalitatea Sansepolcro și CapoTrave/Kilowatt (Italia), Bakelit Multi Arts Center (Ungaria), B51 Cultural Society (Slovenia), Domino (Croația), LIFT (UK), Teatrul Național „Radu Stanca” (România), Tanec Praha (Cehia), York Theatre Royal (UK). Centre de cercetare: Fitzcarraldo Foundation (Italia), Universitatea din Barcelona (Spania), Universitatea Montpellier (Franța).  

logo revista teatrala radioVezi: arhiva rubricii Eveniment

costintuchilaEVENIMENTBe SpectACTive!,european spectators day,londra,roma,Ziua Europeană a Spectatorului
Ziua de 21 noiembrie 2015 va marca prima celebrare a Zilei Europene a Spectatorului, un eveniment care nu numai că serbează publicul din Europa, dar aduce în prim-plan înțelegerea impactului creativ pe care acesta îl poate avea pentru procesul artistic. Evenimentul este promovat de proiectul Be SpectACTive! și este dovada...