Roma caput culturae, rubrică de RALUCA NIȚĂ

belarus free theatre la roma

rubrica roma caput culturaeAlexander Lukașenko, dictatorul care de douăzeci de ani stăpâneşte în Belarus, îi detesta în mod „cordial”. Atât de cordial încât i-a pus pe lista duşmanilor Statului. Ani de zile, ofiţeri ai KGB (serviciu secret post URSS care, alături de cel din Transnistria şi Osetia de sud, îşi păstrează încă numele sovietic) au fost infiltraţi în rândurile Companiei teatrale ca şi printre spectatorii ei, arestând simpatizanţi în masă. Pe de altă parte subiectele spectacolelor lor nu pot fi acceptate de puterea guvernamentală: represiune, pedeapsa cu moartea (unica ţară europeană unde încă există), violarea drepturilor elementare ale omului în ţară şi în lumea întreagă. 

natalia koliada

Natalia Koliada

În 2010, dramaturgul Nikolai Khalezin, soţia sa Natalia Koliada, producătoare şi regizorul Vladimir Shcerban fug din Belarus. O fugă demnă de un film inspirat dintr-o spy story, recurgând la trucul rezervărilor aeriene false: „Rămânând, am fi riscat să dispărem ca cei mai mulţi din prietenii noştri”, afirmă Natalia. „Am lăsat-o pe fata noastră de 16 ani la Minsk. Ne-am reunit după nouă luni. Încă îmi e greu să povestesc. A fost teribil”.

Astăzi, sunt stabiliţi la Londra, în Marea Britanie, unde au primit statutul de refugiaţi politici.

imagine spectacol belarus free theatre

Belarus Free Theatre (BFT) are o calitate însă: indiferent unde s-ar afla, continuă campania împotriva regimurilor opresive din întreaga lume, dar critică cu tot atâta intensitate şi societăţile occidentale, inclusiv pe cea britanică.

red forest

De data aceasta tema ultimului lor spectacol, Red Forest, este devastarea suferită de mediu, concentrându-se în special pe fracking (sistemul de exploatare a petrolului şi a gazelor, făcută fără un criteriu şi în totală lipsă de respect pentru natură). Spectacolul a fost reprezentat şi la Teatro Vascello din Roma în zilele de 21 şi 22 octombrie 2014, iar în 24 octombrie (ora 21.00) și 25 octombrie (ora 18.30, Teatro Ermanno Fabbri, Vignola – Modenava participa la Festivalul „Vie” de la Vignola.

Pentru a realiza acest spectacol membrii Companiei s-au documentat şi au adunat informaţii din 14 ţări. Pe scenă sunt proiectate imagini ilustrând zone din lume lovite de secetă, inundaţii fără precedent, război sau exploatare feroce a resurselor naturale.

belarus free theatre

În cariera lor de apărători ai drepturilor omului, „militanţii” de la BFT au fost susţinuţi de Harold Pinter, Tom Stoppard, Václav Havel, Mick Jagger, Steven Spielberg, Vivienne Westwood, designer de modă transgresivă, Hillary Clinton.

Corespondenţă de la Roma

raluca nita

Raluca Niță

Vezi: arhiva rubricii Roma caput culturae de Raluca Niță

Alte articole de Raluca Niță: Compania Ricci/Forte: doi Stanislavski ai anilor 2000  

„Dirty Dancing” devine musical la Milano 

Romeo Castellucci, un regizor care provoacă „în dulcele stil clasic”

Când Falstaff citează din Nietzsche, Kafka şi Orson Welles

Cine sunt noii dramaturgi italieni?

costintuchilaROMA CAPUT CULTURAEbelarus free theatre,festivalul vie vignola,hillary clinton,KGB,londra,modena,natalia koliada,nikolai khalezin,raluca niță,red forest,teatre din roma,teatro vascello,vaclav havel,vignola
Roma caput culturae, rubrică de RALUCA NIȚĂ Alexander Lukașenko, dictatorul care de douăzeci de ani stăpâneşte în Belarus, îi detesta în mod „cordial”. Atât de cordial încât i-a pus pe lista duşmanilor Statului. Ani de zile, ofiţeri ai KGB (serviciu secret post URSS care, alături de cel din Transnistria şi...