bianca mateescu teatrul micul print interviu

Bianca Mateescu este actriță, a absolvit Facultatea de Teatru din cadrul Universității „Hyperion”, clasa Maia Morgenstern și Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București. A terminat studiile de Masterat de Arta Actorului în cadrul Universității „Hyperion” cu media 10. A participat la numeroase festivaluri de teatru naționale și internaționale (Festivalul International De Teatru Stradal Man.In.Fest, Cluj, iulie 2012; Festivalul International ArtMania, Iasi, iulie 2013; Festivalul International de Teatru Scurt la Oradea, sectiunea Fringe, septembrie 2013) cu spectacolul de teatru-dans Obsession, regia: Iulian Gliță și Doru Zanfir, care în vara anului 2013 a câștigat premiul pentru Cel Mai Bun Spectacol de Teatru în cadrul Festivalului Internațional F. I. E., secțiunea Fringe. În paralel scrie poezie, proză și teatru. O parte dintre lucrările sale au fost premiate la concursuri naționale și internaționale și publicate în reviste și ziare literare. Colaborează cu Editura Curtea Veche din București, pentru care a tradus două cărți (Revelații despre creier de dr. Jill Bolte Taylor, apărută în noiembrie 2011 și Superalimente Rx de dr. Steven G. Pratt, Kathy Mathews, apărută în iulie 2012). Organizează ateliere și cursuri de arta actorului și dans sportiv unde lucrează cu elevi de toate vârstele. În prezent este profesor de teatru în cadrul Academiei Dell’Arte și manager la Teatrului „Micul Prinț”, unde realizează spectacole și evenimente pentru copii.

bianca mateescu

Bianca Mateescu

Loredana Goagă: Ce ar trebui să știe publicul bucureștean despre Teatrul „Micul Prinț”?

Bianca Mateescu: Teatrul „Micul Prinț” este o instituție publică de cultură, aflată sub patronajul Mall Cultural DellArte, care își propune să aducă în ațentia publicului spectator piese de teatru interactive pentru copii, piese cu rol educativ, teatrul de păpuși/marionete, commedia dell’arte etc. Primul spectacol pus în scenă se joacă în deplasare cu piesa interactivă Povești din Pădurea fermecată, un spectacol de păpuși, o adaptare după un autor anonim, de origine mexicană, cu durata de aproximativ 45 minute. Acest spectacol se adresează tuturor copiilor cu vârste cuprinse între 2 și 8 ani.

Povești din Pădurea fermecată este un spectacol cu rol educativ despre prietenie, învingerea temerilor, depășirea obstacolelor prin altruism și comunicare. Spectacolul este gândit astfel încât să stârnescă curiozitatea, deopotrivă antrenându-i pe copii să ia inițiativă și să se exprime cu dezinvoltură.

L. G.: La sfârșitul anului trecut, Teatrul „Micul Prinţ” împreună cu Academia Dell’Arte a organizat un eveniment cultural-educațional, Ninge cu povești. Cum s-a născut această idee?

B. M: Aceasta idee s-a născut din dorința de a păstra și reînvia farmecul copilăriei de altădată când adormeam la gura sobei ascultand poveștile bunicilor, cu zâne, zmei, prințese, cavaleri…

povesti-copii-cadouri-teatrul-micul-print

Proiectul Ninge cu povești, organizat de Academia Academia Dell’Arte și Teatrul „Micul Prinţ”, by Mall Cultural Dell’Arte, este un program cultural-educațional interactiv pentru copii, menit să îi ajute pe aceștia să înțeleagă poveștile, să se distreze și să le stimuleze memoria și inițiativa.

De asemenea este o modalitate de a sensibiliza publicul (părinți și copii) la fenomenul socio-cultural numit teatru, de a-i face pe aceștia să se simtă mai aproape de actori și să știe, de ce nu, că este o artă accesibilă tuturor, cu rol educativ, de dezvoltare, o modalitate de a învăța lucruri noi despre ei despre lumea înconjurătoare, dar și o ocazie de a se simți bine.

Cel mai important lucru este faptul că a început să ningă cu povești interactive, iar copii care au participat până acum au fost minunați!

Ne bucurăm că părinții și copiii au răspuns pozitiv inițiativei noastre și pe măsură ce proiectul va continua vom ajunge chiar să realizăm mici scenete de improvizație (pe scenariul poveștii).

ninge cu povesti bianca mateescu teatrul micul print

L. G.: Teatrul spune povești, copiii iubesc poveștile. Credeți că un astfel de sistem de valori educaționale este eficient?

B. M.: Copiii iubesc poveștile! Prin intermediul poveștilor, li se deschide o poartă către o lume în care pot deveni personajele preferate, pot învăța să facă diferența dintre bine și rău, învățând să-și dezvolte gândirea logică, atenția, originalitatea, să înțeleagă ce înseamnă prietenia, spiritul de echipă etc.

L. G.: Va mai Ninge cu povești? Când, unde, cum?

B. M.: Proiectul Ninge cu povești se poate desfășura în: librării, mall-uri, biblioteci, etc. În luna decembrie proiectul s-a desfășurat la Librăria Mihai Eminescu (Universitate). Ne propunem ca din luna ianuarie să reluăm acest proiect și vom ține publicul la curent cu toate detaliile.

Interviu realizat de Loredana Goagă

 

 

costintuchilaINTERVIUacademia dell arte,bianca mateescu,copilărie,interviu de loredana goagă,nine cu povești,teatrul micul prinț
Bianca Mateescu este actriță, a absolvit Facultatea de Teatru din cadrul Universității „Hyperion”, clasa Maia Morgenstern și Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București. A terminat studiile de Masterat de Arta Actorului în cadrul Universității „Hyperion” cu media 10. A participat la numeroase festivaluri de...