Roma caput culturae, rubrică de RALUCA NIȚĂ

teatro sistina roma billy elliot

rubrica roma caput culturaeÎn Anglia din perioada guvernului Margaret Thatcher, printre mine care îşi închid porţile şi muncitori revoltaţi, ia naştere destinul tânărului balerin Billy Elliot, un exemplu pentru generaţii întregi, povestea lui va fi apoi subiectul filmului cu acelaşi nume regizat de Stephen Daldry în 2000 după scenariul scris de Lee Hall. Filmul se inspiră din adevărata aventura profesională a lui Philip Mosley. 

Pelicula va deveni în 2005 un musical pe muzica compusă de Elton John. 

Teatrul Sistina din Roma prezintă până duminică, 17 mai, adaptarea acestui spectacol, în regia lui Massimo Romeo Piparo.

billy elliot

Billy Elliot il Musical, produs de Peep Arrow Entertainment în colaborare cu Teatrul Sistina, propune publicului una dintre istorile cele mai iubite din întreg universul cinematografic european. 

Viaţa lui Billy Elliot, un copil de 11 ani – fiu de miner – s-a schimbat pentru totdeauna în ziua în care a descoperit din întâmplare o clasă de balet în timpul lecţiilor săptămânale de box pe care le urma. Curând el se regăseşte în dans.

billy elliot 3

Cu o limbă ascuţită şi cu nesfârşita ţigară în mână, entuziasmul doamnei Wilkinson renaşte când realizează uriaşul potenţial al lui Billy. Dar Billy trebuia sa ţină secretă participarea la lecţiile de dans atât faţă de tatăl său rămas văduv, cât şi faţă de autoritarul său frate. 

billy elliot 4

Cei doi, aflaţi în grevă pentru slujba lor din mină, se zbat doar pentru a asigura mâncarea de zi cu zi. Frustrările lor explodează în final când descoperă că Billy iroseşte banii pentru lecţiile de box în cu totul alte scopuri. Preocupat de balet şi îngrijorat de alterarea sănătăţii mentale a bunicii sale, Billy găseşte consolare la prietenul şi colegul său de şcoală Michael. Între timp, doamna Wilkinson îl încurajează pe Billy să încerce la Şcoala Regală de Balet din Londra, unde poate să se perfecționeze şi totodată să evadeze din mediul apăsător în care se află.

billy elliot 5

Versiunea engleză a musicalului a avut premiera la West End (Victoria Palace Theater din Londra) în 2005 şi a fost nominalizat pentru nouă premii Laurence Olivier, câştigând patru dintre ele. Incredibilul succes l-a adus şi pe scenele de pe Broadway în 2008 unde a câştigat zece premii Tony, echivalentul premiilor Oscar pentru musical. 

billy elliot 2

Pe scena Teatrului Sistina rolul principal este interpretat de Alessandro Flora, în vârstă de doar 14 ani. Considerat deja o adevărată stea, acesta dansează de la vârsta de 4 ani şi a fost ales de regizorul Massimo Romeo Piparo dintre sute de candidaţi. Alături de el, pot fi admiraţi alţi 30 de remarcabili artişti, în frunte cu Luca Biagini, în rolul tatălui lui Billy Elliot. 

Corespondenţă de la Roma

Videoclip


raluca-nita

Raluca Niță

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva rubricii Roma caput culturae de Raluca Niță

Alte articole de Raluca Niță: Compania Ricci/Forte: doi Stanislavski ai anilor 2000

„Dirty Dancing” devine musical la Milano 

Romeo Castellucci, un regizor care provoacă „în dulcele stil clasic”

Când Falstaff citează din Nietzsche, Kafka şi Orson Welles

Cine sunt noii dramaturgi italieni?

Viaţa lui Aung San Suu Kyi pe scena Teatrului din Ravenna

Peter Brook explorează nuanţele necunoscute ale minţii

Roman Polanski, regizor de musical la Paris

Eduardo De Filippo, 30 de ani de la moarte

Dario Fo se întoarce în televiziune cu povestea Sfântului Ambrozie

Filmul „Casablanca”, un mit născut dintr-o piesă de teatru

Jeroen Verbruggen, un coregraf pop care urăşte comparaţiile

Cazul Lehman Brothers la Piccolo Teatro din Milano

„Antigona” africană în interpretarea tinerilor actori din Senegal la Prato

Lindsay Kemp: 76 de ani fără un pas greşit

S-a stins din viaţă Luca Ronconi, ultimul regizor vizionar din teatrul contemporan

costintuchilaROMA CAPUT CULTURAEAlessandro Flora,billy elliot,elton john,margaret thatcher,Massimo Romeo Piparo,musical,raluca niță,roma,teatru sisitna
Roma caput culturae, rubrică de RALUCA NIȚĂ În Anglia din perioada guvernului Margaret Thatcher, printre mine care îşi închid porţile şi muncitori revoltaţi, ia naştere destinul tânărului balerin Billy Elliot, un exemplu pentru generaţii întregi, povestea lui va fi apoi subiectul filmului cu acelaşi nume regizat de Stephen Daldry în...