premiera teatrul tineretului black comedy peter shaffer

Teatrul Tineretului din Piatra Neamț anunță premiera spectacolului Black Comedy de Peter Shaffer, în regia lui Cristian Ban, care va avea loc sâmbătă, 17 ianuarie 2015, de la ora 19.00, la Sala Mare. Traducere de Alex Mihail. Distribuția: Brindsley Miller – Dragoș Ionescu; Carol Melkett – Cătălina Ieșanu; Colonelul Melkett – Tudor Tăbăcaru; Miss Furnival: Lucreția Mandric; Harold Goriinge – Cezar Antal; Schuppanzigh – Dan Grigoraș; Clea – Loredana Grigoriu; Georg Bamberger – Florin Mircea jr. Scenografia: Alina Herescu. Asistent scenografie: Anda Pop. 

afis - Black Comedy  teatrul tineretului piatra neamt

În aproape noi toți există dorința irepresibilă de a ne uita pe gaura cheii. Unul dintre cei mai mari dramaturgi contemporani, Sir Peter Shaffer (n. 1926, Liverpool), pornește de la această tentație și creează în Black Comedy o farsă bazată pe un truc scenic: pentru că acțiunea piesei este determinată de o pană de curent ce dă peste cap viața dintr-un apartament londonez, scena este luminată puternic atunci când ar trebui cufundată în întuneric, conform desfășurării narative, iar când personajele aprind un chibrit sau o lanternă, luminile scenice sunt stinse. Acest truc devine o mare provocare pentru actori care trebuie să joace ca și când ar fi pe întuneric, iar spectatorul este invitat să surprindă intimitatea reacțiilor celor ce se cred acoperiți de beznă. 

black comedy piatra neamt

La adăpostul întunericului, dorințele ilicite, disciplinate de convenții sociale, prind concretețe și încing personajele într-o dezlănțuire carnavalescă, în care măștile cad, descoperind refulări și minciuni. Instinctele devin tiranice, uzurpând locul rațiunii învinse de o succesiune înnebunitoare de situații potrivnice.

Proiectul tânărului regizor Cristian Ban este îndrăzneț, în sensul tratării contra pudibonderiei, explorând sensurile latente ale unei piese care, la premiera sa din 1965, a stârnit controverse. La 30 de ani, Cristian Ban a montat deja 15 spectacole pe scene profesioniste din țară și din străinătate. Primul spectacol montat la Teatrul Tineretului a fost Dragonul de aur de Roland Schimmelpfennig, în 2013.

imagine spectacol black comedy

Decorul realizat de scenografa Alina Herescu va rămâne cu siguranță în mintea spectatorilor: un spațiu erotizat, electrizant, care îndeamnă privitorul la fantazare și îl înrobește vizual prin atenția pentru detaliul cu impact emoțional.  Născută la Bacău în 1978, absolventă a Academiei de Arte București (2002), Alina Herescu este deja un nume consacrat în lumea teatrului, cu o uriașă capacitate de muncă: a făcut scenografie și costume pentru aproape 50 de spectacole pe scene profesioniste. Prima colaborare cu Teatrul Tineretului a fost în 2010, ca scenograf al spectacolului Audiția.

peter shaffer black comedy

Tentația de a face lucruri interzise atunci când credem că nu ne vede nimeni este general umană. Dar se prea poate ca de fiecare dată să fie niște ochi care ne privesc. 

Raluca Naclad

Secretar literar

black comedy in premiera teatrul tineretului

Fotografii:  Teatrul Tineretului din Piatra Neamț

 logo revista teatrala radioVezi: arhiva Teatrul Tineretului din Piatra Neamț

costintuchilaPREMIERĂalina herescu,audiția,black comedy,cristian ban,dragonul de aur,ilicit,intimitate,peter shaffer,teatrul tineretului piatra neamț
Teatrul Tineretului din Piatra Neamț anunță premiera spectacolului Black Comedy de Peter Shaffer, în regia lui Cristian Ban, care va avea loc sâmbătă, 17 ianuarie 2015, de la ora 19.00, la Sala Mare. Traducere de Alex Mihail. Distribuția: Brindsley Miller – Dragoș Ionescu; Carol Melkett – Cătălina Ieșanu; Colonelul Melkett – Tudor Tăbăcaru; Miss Furnival: Lucreția...